Resan till Boden

Vi har 2 halta hästar här på gården. Det ena är Ronettes Arngrim Bärsärk som haltade illa på ett framben och det andra är Náma från Rödli. De har haft boxvila och sjukhage under en tid men inte blivit nämnvärt bättre så vi beställde tid till Boden för att se vad röntgen sa att det kunde vara.

Arne var bättre när vi kom dit visserligen halt ännu men mycket bättre på rakt spår men fortfarande halt på vänster fram på böjt spår. Veterinären tyckte att han kan man sko på och börjar rida igen försiktigt. Arne kommer att få vara kvar i sjukhage och ha boxvila några dagar till så ser vi hur han ser ut i mitten av nästa vecka och börjar med att tömköra honom tror jag.

Náma var det lite värre med hon har troligen under en ridtur kommit åt att slå sig själv på insidan av vänster framben, så att griffelbenet har gått av. Det händer ofta att hästar blir halta och att detta ben går av. Det brukar läka av sig själv inom några månader och det är god prognos. I Námas fall så är biten som lossnat rätt långt ifrån den andra så det kommer att läka fortare om man opererar ut biten.

Operationen kommer att ske lördagen den 6 september och detta görs på den nya veterinärkliniken i Boden. Det kommer upp någon specialist som utför detta.




















Här hemma på gården är nästan alla hästar hemma nu. Det är Ripatsgänget och Poultikasvarara gänget som är kvar och de kommer att stanna borta hela september troligtvis.I Liikavaara är ännu  Bassis gäng kvar men de kommer tillbaka under helgen och ska gå i en tillfällig hage här på gården hela september månad. När de frysit i marken kommer vi att ta hem pojkarna som är i Ripats och då kommer bägge pojkflockarna att få gå i två hagar brevid varandra.

Vissa områden i deras hagar blir under maj och nu på hösten innan marken frysit och blivit hård sämre att gå i då de blir mjuka/blöta och risken att de trampar bort skorna större.

Så här såg jag ut för några år sedan då jag sjönk ner i ett lerhål i en hage. Min gummistövel försvann och jag letade och letade men den var som bortblåst. Bilden är kanske från år 2010 eller 2011 skulle jag tro.
Nu i förra veckan dök min gummistövel upp !! I samma hage men på ett helt annat ställe. Den måste ha tryckts iväg av lervatten på våren och  hamnat säkerligen 5-8 meter ifrån den plats där jag från början mist min stövel.

Vid grindarna har vi hårdgjort ytorna i varje hage men i två av de nedre hagarna är det fortfarande många ställen som är dåliga. Det blir till att fylla mer material på de värsta platserna där hästarna vandrar mycket.


Bilden är hittad på nätet men för er som Gillar lerbad
kan vi säkerligen fixa något nu.
Hör av er om intresse finns

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja