Summa sidvisningar

12 december 2011

Intressanta dagar på Dille


Det är inte lätt. Det här med balans skoning. Har man en 5-gångs häst eller en 4-gångshäst ? har den lång eller kort rygg ? hur står den med benen som en gunghäst bakåt med bakbenen och framåt med frambenen eller står benparen snett in under hästen eller raka ?

Det är mycket att tänka på när det gäller att sko sin gångartshäst på bästa sätt. Nu kommer jag att titta lite mer på hur de rör sig och hur de är byggda. Det finns några hästar på gården som jag kommer att prova lite olika metoder på för att se om det blir bättre.

Med relativt små hjälpmedel kan man få dem att bli bättre. Det syntes redan på flera av hästarna till ex en liten grisepassare blev på en gång med hjälp en mycket bättre tölthäst som tom nu var kul att rida enl ryttaren, somr ridit hästen både innan omskoningen och efter.

Naturligtvis tar det längre för musklerna att utveckla sig och stärkas tex buk/rygg. Det är ju inget som sker på en gång och man måste låta det ta tid. (kanske upp till 6 månder)

Men det har varit en intressant helg med många diskussioner och tankar. Det är också lättare att se förändringen på hästen när den har en ryttare på ryggen än när den springer lös. Hästarna som vi tittade på och förändrade såg vi först lösspringade och sedan med ryttare. De lösspringade hästarna såg man mer bogrörelser och mer bakbensaktivitet i trav och galopp.


Nu lastar vi Járngrima med oss i transporten och kommer uppåt. Imorgon är vi hemma. Járngrima har varit nere hos Jessica på Dille under hösten. Nu ska Járngrima som blir 4 år nästa år få sig en vila under december/januari för att startas igång igen.


Men just nu känns det som om man har för många hästar att rida och träna... Dagarna går men känns alldeles för korta, för att hinna med alla just nu.

Ändå är de ju ett roligt jobb att jobba med hästar. Speciellt de unga som ska ridas in tycker jag och de som man kan förbättra på olika sätt. Träning ger färdighet och vi får väl se vad som händer nu när vi har en hel del nya intressanta ideér och verktyg i bagaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar