Skoning av gångartshästar


Vi är nere i Östersund på en 2 dagars kurs för Michel Becker. Han har bla jobbat på stuteri Wisenhof i Tyskland.

För att hjälpa hästar till en bättre balans finns olika metoder. Det skiljer mycket på en häst med fler gångarter ex en 4 gångshäst med mycket trav eller en 5 gångshäst som har mycket pass i hur vi kan underlätta för dem och få bättre gångarter.

Vad ska vi ha hästen till ? ska den gå på turer och ridskolor så ska den ju givetvis skos på ett sätt. Ska vi istället använda den för ex tävling så kan man hjälpa den på olika sätt.

Det handlar inte om att manipulera med hästens hovar såsom de gör i USA med bla Saddlebreed hästarna. DÄr de har enorma tyngder och jättehovar på hästarna.




Det viktiga är att se till hästens förutsättningar, hur den här byggd, hur den rör sig och vad den har för problem. Bakbensaktivitet vill vi öka den ? eller Vill vi ha mer svung och frambensaktion. Allt går att fixa med enkla metoder.

Hur hjälper man den passaktiga hästen att bli mer fri med lös i sitt rörelsemönster eller hur hjälper man hästen som har svårt för tölt osv.

Vi har fått titta på olika hästar och se vad som händer när man förändrar något ex mer vikt fram alt bak. Längre tår, större hovar, mindre hovar, lättare skor osv...

Imorgon blir det mer skoning och korrigering med praktiska övningar

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja