Hästinfluensa sprider sig i landet

Nu är det dax igen... Dessa två insändare hittade jag i morse




Stoppa hästinfluensan!Just nu är hästinfluensan (A2) utbredd på flera platser i landet. Vi vill med anledning av detta lämna en rekommendation och vädjan.

Den senaste tidens utbrott av hästinfluensa har drabbat flera stallar i norra Sverige. Smittans ursprung är ännu okänt men gemensamt är en transport av hästar från Stockholmsområdet till bland annat Umeå, Piteå och Boden. På transporten fanns både vaccinerade och ovaccinerade hästar.

Om endast korrekt vaccinerade hästar funnits på transporten är det osannolikt att smittan kunnat spridas som den nu har gjort. Svensk Travsport vill därför lämna följande starka rekommendation och vädjan gällande hästinfluensa:

•Tränare och andra hästhållare bör endast ta emot hästar som är grundvaccinerade.
•Hästtransportörer bör inte transportera hästar som saknar grundvaccination.
•Du som lämnar en häst ifrån dig – Se till att den är ordentligt vaccinerad.
Läs mer under Smittskydd & vaccinering här på travsport.se samt i SVA:s information om hästinfluensa.

Göran Åkerström
goran.akerstrom@travsport.se








2011-12-09
Hästinfluensa har påträffats på flera anläggningar i norra Sverige den senaste veckan. Det första konstaterade fallet var en häst som rest från södra Europa. Den lastades om i Skåne och Stockholm innan den nådde Hudiksvall, där sjukdomen upptäcktes. Även andra samtransporter har haft hästar med influensa ombord och dessa kan ha smittat medresande hästar som levererats till olika platser. SVA vill varna för att ytterligare utbrott i andra delar av landet kan förväntas och uppmanar till att se över smittskyddet i stallarna.


Vaccination och karantän skyddar
SVA rekommenderar att alla hästar som lever i stall som har kontakt med andra besättningar hålls vaccinerade mot hästinfluensa. Aktiviteter där hästar samlas och samtransporter medför en ökad smittrisk. Unga och ovaccinerade hästar drabbas i regel hårdast av hästinfluensa. Korrekt vaccinerade hästar klarar sig oftast utan symptom eller komplikationer men får ibland en övergående febertopp av viruset.

- Låt en veterinär ta prover om din häst visar feber, hosta eller snuva, uppmanar Gittan Gröndahl, tf statsveterinär, SVA. Isolera hästen omedelbart så att smittspridning förhindras. Sjukdomen är anmälningspliktig.

En häst som varit sjuk i influensa ska vila helt från träning i flera veckor för att undvika komplikationer i hjärta och lungor. Därefter kan lugn träning påbörjas men prestationen kan förbli försämrad i månader.

- Hästinfluensa är ingen bagatell och därför är det viktigt att skydda hästen genom att vaccinera och alltid använda avskilda mottagningsstall för nya hästar, säger Gittan Gröndahl.

För mer information:
Gittan Gröndahl, tf statsveterinär, SVA 018-67 40 00
Louise Treiberg Berndtsson, bitr statsveterinär, SVA 018-67 40 00

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja