Svart stork

En ovanligt varm (vinter) har det varit här nere i Skåne. Många tror att vintern kommer i feb/mars. Vi får se, jag är skeptisk och har svårt att tro att det alls kan bli nån vintern här nere.

Under sommaren kommer vi att behöva sommarjobbare. De som kommer hit och jobbar ska främst se till att hästar får mat/vatten.  Att hagar är hela och vid behov smörja in sadlar/träns och hästar mm stallgöromål. Kan bli aktuellt med trädgårdsskötsel,  också och kanske lite städning i drängalängan som ska hyras ut.


Drängalängan

Vi har hästar som ska säljas och har haft någon spekulant som tittat och andra som kommer under nästa vecka. Några av hästarna går med föl ännu och+ det är därför inte så bråttom med försäljning av dem.


Traktorn har kommit ner hit med långtradare och nu kan vi plötsligt göra en massa saker lättare. Den ena skopan till den är visserligen superkass och måste repas och svetsas.

Stora flockar med gäss och svanar har börjat dyka upp.

  En dag när jag var och red så upptäckte jag en stork som var helt mörkgrå .  Det kan ha varit en sällsynt svart stork för när jag googlat för att se om vanliga storkungar är grå så  verkar de inte vara det. Denna var mörk  och trots att den var gigantisk så flög den upp helt tyst i snåren nere vid bäcken. Hästen märkte den inte ens.  Stor och majestätisk flög mellan träd och buskar.


https://www.lokaltidningen.se/2019-08-20/-S%C3%A4llsynt-svart-stork-har-landat-p%C3%A5-%C3%96sterlen-Remarkabelt-5566912.html

För några år sedan hade vi en svart svan i sjön Sakajärvi.  Det visade sig att den rymt från något ställe tidigare.  Den bodde i sjön under flera veckor för att sedan försvinna igen.

den svarta svanen i Sakajärvi

Det verkar nästan som om vi blir förföljda av konstiga fåglar.  Ett tag bodde en tam korp hos oss under en tid och när vi flyttade ner hit hann inte ens Tjalve in i huset förrän han hade en uggla på armen.  Den satt där så snällt och var så mjuk, rund och go.







Aegir har varit på återbesök på Helsingborgs djursjukhus och han var mycket bättre. En så länge ska stackarn stå i box men jag har fått börja gå ut och gå  med honom. Han verkar helt återställd och är pigg och glad ute.




2 av hästarna har kastrerats. Per Michanek hette veterinären.

Så  just nu har vi bara 4 st hingstar (och ett årsföl som ska få närkontakt med tången till hösten)

Aegir som förmodligen ska avelsvisas under året bara vi får klartecken från Helsingborg att man kan börja rida och träna.

Dag(ur) som är 4 år nu 2020. Han är insutten men ska fortsätta utbildas under året

Ragnar som jag tycker mig se redan nu att han blir enormt vacker och reslig.  Bara 2 år.

Áfangi som kommer att vara här  hemma i Skåne hela sommaren och ev betäcka något sto.

 Han har en egen facebooksida som heter just Afangi fra saudanesi.  Den uppdateras inte så ofta men där finns bilder och info om honom och några av hans avkommor.



Vi ska dra ner på hästantalet och då får vi se  hur vi gör med eventuella föl.

Uppdateringar här på bloggen blir inte alls lika ofta som tidigare. Det finns en instagramsida som heter galgbackens där det uppdateras oftare med det hästrelaterade (oftast) och en annan sida på instagram som heter hjälmarödsgård Kivik där jag mer lägger ut om själva gården, omgivningar och inte så mycket om hästeriet.

Fölen växer och leker. Den som föddes sist i augusti är den som är störst, Hrefnas föl.  Oddas föl är minst och jag är osäker om Edda som hon heter diar från sin mamma Odda. Jag misstänker att Hrefna är hennes fostermamma. Odda syns ofta vara för sig själv betandes långt ifrån de andra.













Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja