Summa sidvisningar

7 juli 2019

Elmer på SM

Vädret växlar snabbt här nere. Nästan som uppe i fjällen. Ena stunden vackert och soligt och i nästa spöregn. Här har varit fruktansvärt varmt och nu är det mer normal temperatur kring 17-22 grader.

Men vissa dagar blåser det rejält. Fast det blåser varmt, konstigt nog. Mycket tranor som flyger omkring och skränar i flockar. I norr ser man ju dem bara när de samlas för att flyga söderut igen. Eller när de just kommer på våren.Alla katter är här nere men 2 av dem försvann rätt snabbt under förra veckan och vi har inte hittat igen dem. Det är gråa katten Algot och Mini-My som saknas. Vi tror att de ligger och trycker någonstans. Om de ex går in i rapsfältet är det som en jättedjungel och kanske svårt att hitta ut kan jag tänka mig.


Mini-My med sina ungar
Jag har lagt ut en efterlysning igår på en facebook sida härnere så vi får se.
Vi har haft mycket hjälp av två Gällivare tjejer som varit här och sett till hundar/katter och hästar under den tid vi varit uppe i norr.
Familjen som bott här i huset sedan i början av 1960 talet var här och hälsade på. Vi fick veta att det finns en RIDBANA !! JIPPY  då slapp vi lägga ut kostnader för en sådan. Förra ägarinnan har haft 7 el 8 hopp och fälttävlanshästar en gång i tiden. Ridbanan ligger gömd under ett lager matjord bakom jordgubbslandet. Den är dränerad och grusad. Så nu ska jag anlita en traktor vid tillfälle som skrapar bort jordlagret ovanför banan. De har efteråt odlats bla raps på marken ovanför.

Tjalve och jag har byggt en ny rätt stor hage till de hästar som kommer ner i veckan. Det ska bli 3 till stora hagar brevid den första. Vi får se när vi hinner göra dem. 4 ston går en bit från vårt hus på en äng som tillhör en närboende. De ville ha betat och har haft hästar förut. Det passade bra då allt var färdigt med staket ström och vatten. En del av vår äng är slagen och det blev 15 höbollar av den. Det kan bli upp till 4 gånger markerna slås här nere. Men vi får se hur det blir för oss, det kan hända vi måste använda som betesmark istället. En äng är ju vänd och bara jord på just nu.
Här börjar det dra ihop sig till Sveriges största marknad. Kiviks marknad. Den är under 2 el 3 dagar kring den 16 juli. Skyltar och skåpbilar mmm börjar komma upp i närheten. Marknaden besöks av ca 180 000 personer. Det blir fest för drängar och bönder i närheten. Förr kom de in och festade dansade och slogs förstås. Nu går det nog lugnare till. Men vi har blivit varnade att det blir mycket trafik på vägarna de dagarna.

https://www.kiviksmarknad.com/Sara hovslagaren kommer under veckan och slår på de välbehövliga skorna på Ragnarök  Freya och Afangi. De andra får vänta till nästa gång då de ska komma igång och ridas in.

Snickaren kommer också till veckan och ska börja med antigen golvet i hallen el ett av sovrummen eller möjligen köksgolvet som ska rätas upp och bytas ut. Vi får se vad han säger.

Även besök från norr väntas. Sakajärviborna Rikard, Vilgot och Maria dyker upp inom kort.I Köpenhamn är det Metallica på torsdag. Dit ska Tjalve åka med Evelina Glad som flyger ner och ska ta sig till spelningen.
I Falsterbo är det Falsterbo horse show och på onsdagkväll är det islandshästarna. Vi får se om vi hinner dit.

Elmer har tävlat på SM för islandshästar i år. Det är Agnes Hyllander som har honom. Hon sommar jobbar några minuter från oss hos Magnus Skulason. Bergelmir som han egentligen heter kvalade i V2 (4-gång) då visar man upp kort tempo tölt, trav galopp och ökad tölt och så skritt förstås.Man får poäng för varje moment där bla takt, form mm bedöms, Nu var Elmer lite spänd och de 2 första momenten som var tölt och trav, fick han väldigt ojämna poäng. Domarna dömer det de ser och det kan skilja en hel del.Skritt ökad tölt och galopp fick han bra poäng.  Han slutade på 17 plats med poäng 5.80. Det är de 5 bästa som går vidare till A-final. Dit kom han inte denna gång.

Han kommer nog att tävlas fler gånger så det är bara att kämpa vidare.

 Här nere väntar vi på våra sängar. Den enda som inte behöver ha sin madrass på  golvet är Tjalve.

 Uppe i norr är Mårten och gör något VVS jobb klart.

Mitt historia och arkeologi intresse får sig lite näring här nere. Först åktes det på en busstur om Österlens sägner och sedan har jag tvingat med mig Tjalve till kungagraven, havängsdösen och Stens huvud. När värsta turistsäsongen lagt sig ska vi besöka Ale stenar också.


Här finns massor med skeppssättningar, dösar och andra mystiska forntida fynd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar