Summa sidvisningar

15 juni 2019

170 mil genom Sverige

I fredags den 14 juni föddes ett svart stoföl här på Galgbacken. Det blir det sista fölet som är fött här. Ägare är Evelina Glad och mamman heter Vigdis. Fölet är en livmodersimort och pappan heter
IS2014135937 - Kvartett frá Stóra-Ási  och är en lovande häst på islandHär uppe i norr är det varmt och skönt. Vi har varit nere i Skåne under några veckor och har nu 7 hästar där nere, 3 katter och 2 hundar.

Två flickor från Gällivare är och hjälper oss. De ser till att hästarna har vatten och om hagarna är slut gör de nya. De ger mat och vatten och hundar/katter och rensar jordgubbsland och blomrabatter.

 De har sedan vi åkt iväg söderifrån varit ett fasligt åskväder där nere.  Tjejerna hade aldrig varit med om något liknande. Idag lördag blev de bjudna på byafest i Vitaby.

Kul för dem och alla vi träffat nere i södern är väldigt glada och positiva människor. Kanske det vackra landskapet gör folk så glada och tacksamma.


Det växer så det knakar. Busken bakom mig var en klematis tror jag

Solnedgång i väster

Badstränderna är långa här är den i Kivik men det finns en ännu finare intill i Vitemölla

Kiviks museri gör lemonad av olika slag och givetvis måste man ju¨
smaka när man är i trakten

När kastanjeträden blommar får de blommor som liknar små snötäckta julgrarna
,

I Sakajärvi plockar vi ihop resterande möbler och bohag. Det kommer att ta veckor kanske månader för att tömma allting. Vår gård kommer inte att vara tom. Det finns hästar kvar här och de ska skötas om av en som kommer att bo på gården då vi är borta.  Några hästar blir kvar och hämtas ner någon gång i augusti. Några åker i mitten av juli och 3 st finns i Hedenäset hos Annika Stenman och Staffan Rosenius.

Det är lite omständigt med en så stor flytt som vår och  allt tar tid. Olika tillstånd behövs och planering hur djur och bohag ska flyttas. De måste finnas folk på bägge ställena som kan se till  att allt fungerar som det ska. Just nu håller vi på med en rensning och kör mycket till tippen. Vi har ett litet akvarium på 30 kanske 40 liter med pump mm. Den ska vi ge bort om någon vill ha den.Är inte detta men mycket likt med sneda hörn.

Bergelmir eller Elmer som han kallas, är en häst som vi uppfött och äger. Den är utlånad till Agnes Hyllander som nyligen kvalade med den till SM i V1. Det innebär att det blir det 6 året som vi har hästar presenterade på SM. 5 år i rad och ett uppehåll förra året och så nu i år igen.

Agnes kommer att jobba nere hos vår närboende Magnus Skulasón  i sommar och vi kommer säkerligen att ses lite oftare.


Aegir nere hos Eyvi är en trevlig och rolig ridhäst, som är enkel att rida och snäll. Han kommer att avelsvisas nu som 4 åring på Strömsholm i juli. Då får vi se om vi ska fortsätta träna honom för  ytterligare visning som 5 åring, eller om han ska kastreras och bli rid/tävlingshäst istället för avels/tävlingshäst.

Hild från Galgbacken är hos Nathalie Wallgren i  Uppsala.Nere i Skåne ska vi nu slå nya hagar runt gården och byta golv i  hall + ett av sovrummen. Tvättstugan ska flyttas och det ska ändras lite i källardelen samt i toaletterna. Så är tanken iallafall och när detta är gjort ska vi gå vidare med stallet. Det har  nu 8 st boxar som är stora men av lite äldre modell. De ska till en början målas och fräschas till och senare kommer vi nog att beställa ny stallinredning.

På instagram under Hjälmarödsgård Kivik, kan man följa reparationer och annat som  kommer att hända. Vi har bla varit till ikea och köpt 7 madrasser till våra sängar. De sängarna har visserligen inte kommit än, bara Tjalves och vi andra får sova på golvet på madrasserna och på luftmadrasser.

Våra första gäster norrifrån var min kusin Sofia Niia (som bor i Matfors Sundsvall) tillsammans med Sonny Svensson. De dök upp på sin väg ner till Tyskland. Roligt då det är flera år sedan vi sågs.

Resan ner till Hjälmaröd från Sakajärvi är 170 mil och tar 18 tim och 22 min enligt google.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar