Summa sidvisningar

28 april 2019

I Skåne

I några dagar kommer jag att vara i vårt nya hus i Skåne.  Här kommer en liten sammanfattning av veckan och lite bilder.

Första lasset är nedkört, bla ett matsalsbord och några stolar. Jag har dille på stolar så vi har ett gäng som ska ner.

Några andra Gällivarebor har flyttat till Ystad och det visade sig att deras flyttning inte blev så himla dyr som jag trott. Det kanske blir för oss också att anlita en flyttfirma.

 Inga hästar är nedflyttade ännu, men kommer så fort som möjligheterna finns köras ner. Några ska till en grannby Brösarp. De andra måste vi ta ner när vi är på plats här.

Besökte ett växthus och köpte några plantor av olika slag.  Stpr skillnad på
växtzonen i Sakajärvi
Det regnade lite på kvällen, I  min iver att plantera klädde jag på mig vinteroverallen, som hade hamnat med bland de nedpackade kläderna. Ett regnställ hade varit bättre och jag kan säga att det blev VARMT att jobba i overallen.


Det är mycket som ska fixas. På fredag träffade vi en av staket försäljarna. Han ska få räkna pris på nya staket och uppsättning.

På måndag blir det annat som ska genomgås och nu under helgen har vi köpt plantor, beställt golv till hallen och ett av sovrummen. Det är heltäckningsmattor i dem nu.

 Huset är byggt på 1860 talet har jag för mig. Det var någon tegelbruksmakare som ägde gården då. Ena av stalldelarna (den som vi ska använda som stall) är byggt 1927 verkar det som. Där finns 8 stora hästboxar. De är nog byggda på 80-talet skulle jag tro. Men visst går de att använda ännu.

Men stallet ska repareras och det ska tas bort några järnstolpar mitt i stallet där de haft kor. Golvet ska också knackas ner (cement) så det blir en jämn höjd.  Det är skillnad nu då det bla går en gödselränna i golvet.

När stolpar och golv är utjämnat gissar jag att vi sätter fler boxar alternativ byter ut de äldre.
Körsbärsträden blommar och sprider sitt vackra rosa sken under bladverken. Äppel och Päronträd är ocskså på gång.
Våren är sen säger de som bor här. Men för oss är det full sommar. 

Vissa träd hamlas. De klipps av rätt hårt. Ofta pilträd. Det ser konstigt
och fult ut i mina ögon. Sen växer det ut som knölar och strån åt alla håll
Vissa träd hamlas. Se bildtext. Men jag såg en björk som någon gjort samma med och den blev fin med platt topp och stora hängande grenar. Det var en hängbjörk ska tilläggas, så det kanske inte blir fint med en vanlig.

Oftast är det visst Pilträden som hamlas.


Uppe i Umeå är det tävling för islandshästar just denna helg. Agnes Hyllander tävlar med Elmer från Galgbacken och har tagit sig till A-final (de 5 bästa går vidare till A-final)

I uttagningen låg hon delad 1a i tölten och i 4 gången placerade hon sig som 3a med poäng 5,8.

Idag är det finaler och här nere i Skåne håller vi tummar och tår för en bra placering i finalen.

Sista bilden för idag fotade jag strax söder om Simrishamn... Den talar för sig självDen som vill följa oss om själva gården och vad som händer här nere kan göra det på instagram
hjälmarödsgård kivik. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar