Summa sidvisningar

4 mars 2019

Sverige är långt

I söder var det + 15 här hemma - 30, så kan de skilja när man reser över Sverige. Snön låg tät från Gävle och norröver. I Linköping blev gräsmattorna gröna och i Skåne var lövsprickningen igång och små små vita blommor växte här och där.

I Tisdags åkte vi med flyg till Stockholm, för att stanna där en natt. Vi åkte och kollade runt lite och plötsligt sög det i semla tarmen och vi stannade på ett litet fik i upplands väsby, som hette det trevliga namnet Kardemumma (vilket råkar vara min favoritkrydda).

Helt plötsligt så står Carro Wintzell där. Hon som är upp med jämna mellanrum och tränar oss att rida. Hon hade passat på att gå in och fika med Sofia medan grabben Simon var och åkte skridskor.

Nästa dag packade vi oss in i min systers och hennes sambos bil och åkte ner till Skåne för att titta på vårt hus och mäta rum/takhöjd/verkstan och stall mm. Eftersom huset är gammalt byggt på 1860 talet så ska vi söka tapter och golv mm som är tidsenliga så gott det går nästan överallt.
Vi åkte till Qvesarum byggnadsvård och tittade på olika saker bla golv. Vi ska byta golvet i hallen och ett till rum på nedervåningen där det nu är heltäckningsmattor.

Visserligen är de rätt nyinsatta men man kan ju inte ha svarta heltäckningsmattor med två vita herdehundar.


Många konstiga saker för oss här i norr som vi reflekterar över när vi kommer till Skåne. Alla röda hus med vita knutar försvinner någonstans i Småland. Nästan alla hus har en dörr och så går man bara rakt ut. Ingen bro el farstu. Ibland finns det en minibro utanför dörren, men i många fall kliver man direkt ut i gatan. Det är två ytterligheter av Sverige. Här är det också jättevacker med snö norrsken och midnattsol. Där nere förundras man över de kuperade kullarna. De gigantiska träden. Utsikten över havet, alla blommorna och vackra husen.

Tänk att kunna ta buss till Simrishamn ca 25 min från vårt hus för att sedan hoppa på tåget till Malmö, gå över perrongen och sätta sig på tåget som tar en till Köpenhamn el Kastrup om man vill åka billigt utomlands.

I maj ska vi skicka ner Dag, Flóki, Ragnar och Kraftur till att börja med. De får gå hos Brösarpsgården och på de fina backarna där på unghingstbete. www.brosarpsgarden.se.Det tar bara 12 min från oss till brösarpsgården, med ridhus ovalbana mm.  I Skåne verkar var och varannan ha ridhus vilket är tur för då finns chansen att lösa ridhuskort hos någon av gtannarna istället för att bygga ett eget.


Tjalve kommer att börja någon skola i Simrishamn. Det blir att åka buss från Kivik till Simrishamn. Men det är han ju van med eftersom han måste åka buss härifrån Sakajärvi också.


Inne i själva huset ska vi också tapetsera vissa rum och slipa/lacka golv. Bla köket ska bytas ut då jag inte gillar kök som har likkistelock som skåp.Den här veckan ska jag sätta focus på att rida. Nästa helg går jag kurs och behöver komma igång ordentligt efter vinters kalla dagar.

Nu är det inte länge förrän Járnsaxa ska föla. Hon ska få ett föl med Àfangi och blir saxens 2a föl. Det första Járn är nere hos Arn Dan Kristinsson och rids in. Vi vet ännu inte riktigt vad vi ska göra med  honom. Han får vara kvar där tom någon gång i april är det tänkt.
Járns pappa är Jór fra Kjartanstödum som fått många fina tävlings och ridhästar efter sig.

Aegir är mycket lovande och rids och tränas hos Jamila Berg. Han får också stanna kvar där tom april sedan får vi se. Han är lik sin pappa Afangi med mycket man och bra tölt. Hans mamma är Ragnarök från Galgbacken vars pappa heter Klaengur fra Skalakoti.

Resan till England är beställd och den 10 maj sticker Maja Bergström, Eva Bergström och jag iväg med flyg till Gatwick. Sedan åker vi med bil till bla en stor galopptävling där det är klädkod. Man ska ha klänning och helst hatt på sig. Därefter åker vi runt i södra England och passar på att gå på pubar och loppisar runt om. Efter någon dag kommer även Evas andra dotter, Malin ner.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar