Kallt för alla ?

Här i norr har vi haft kallt väldigt kallt. I morse var det -39 grader och som varmast i söndags under denna sista vecka var det kring -20.

Jag får ofta fråga om hästarna fryser när det är så här kallt.

Nej inte om de har mat och päls. De flesta hästar får en tjock fin päls om man låter de gå ute hela tiden under hösten inte bara islandshästar. Vissa raser kanske inte utvecklar lika kraftig päls men alla får mer behåring under vintertiden. Om jag inte missminner mig så styrs pälssättningen av ljuset.



En dag mätte vi temperaturen på utsidan av en normalt vinterpälsad islänning. Det var  43-45 grader ute och på utsidan av pälsen hade hästen 12,7 grader varmt. Då stacks termometern inte in speciellt långt i pälsen heller.

Ingen av hästarna hade täcke på sig den dagen, annars hade vi mätt upp en häst med täcke också för att visa skillnaden. Men det kan man kolla ganska enkelt själv.

Sätt ett finger på din hästs rygg under täcket långt in i pälsen och sedan ex på halsen eller något annat ställe där täcket inte täcker. Då känner man en tydlig skillnad på att det är varmare där inte täcket ligger som ett lock på pälsen.

Vi har inte riktigt alla hästar ute i denna kyla. Vi har en sjuk häst som har mycket päls och rätt så tjock päls. Jag har aldrig sett att den står och fryser men hon har så hemskt lite underhudsfett och är verkligen mager under all pälsen. Hon får vara inne för att hon behöver sin energi till att få behålla sitt fett. Hon vill vara ute men i denna kyla tror jag att det är bästa att så magra hästar hålls inne.

Detsamma gäller en av våra hästar som vi rakat  bort en  del av pälsen på sent i år. Den hästen är rakad rätt så mycket och i tidiga december. Den har fått för lite päls för att kunna hålla värmen när det är så här pass kallt. Den har klarat sig bra upp till -25-30 grader utan täcke tom men nu är det för kallt för henne också.

Vi har ingen värme i stallet och fast det är över 30 grader ute blir det mycket varmare i stallet. Visserligen inte plusgrader men iallaall så dessa hästar kan stå där inne utan att börja svettas och tycka att det är för varmt.

Det allra viktigast om man måste ha sina hästar inne pga lite päls, sjukdom eller annat är ju att man har en ventilation som fungerar bra.

Det är mycket bättre att ha ett kallt och dragit stall än ett varmt och fuktigt stall.

Här missar många stallägare. Följden blir bronkit, kronisk hosta, svampangrepp och andra tråkiga följder.

Vi har däremot 2 hästar här på gården som vi vet är mer känsliga i sin rygg när det regnar och är blåsigt. Den tiden på höst/vår när termometern är mellan +5 -  -5 grader. De här hästarna står då och spänner sig och behöver ett regntäcke för att undvika att få ont i ryggen.

Vi har många hästar på gården & har haft under många år. De har varit friska och krya de allra flesta. Vi har haft några skadade hästar av sparkskador el stickskador under åren och 1  häst avlivad  pga tarmomvridning. Hittills har vi klarat oss från allvarliga kolikfall, gallor i ben, kotledsinflammationer, mm.

Snart är det detta vi får se. All päls ska bort
 Hästarna i det stora hela är friska och krya. De står ute när det är kallt, de äter ibland fryset ensilage hö. De har is i sitt vatten många gånger trots att vi  har termobarer som är uppvärmda. Några  av dem är hemmagjorda och andra är original termobarer. Men när det blir så här kallt över -30 grader så håller de inte  sig inte ofrysta. Det bruka bli en tunn hinna med is som i de flesta fall går att knacka sönder.

Vad gör hästarna då i denna kyla. De yngre stona, hingstarna och valackerna springer och busar leker, stegrar sig och sparkar bakut. De äldre stona står mer stilla och glor på de yngre och på killarna. Men även de får ryck ibland och springer som tokar. De springer sig inte svettiga kan tilläggas.

Inget väder är för dåligt för en ridtur
Pälsarna fungerar som bästa goretex kläderna. De kan se blöta och hemska ut på utsidan men de är torra och varma längst under.

 En del väldigt feta hästar får ju förstås en rand längst ryggraden och där kan det samlas fukt och vatten som fuktar ryggraden ända ner. De kan lätt få svampangrepp i sin päls om den inte tas in och torkas med jämna mellanrum.





 I normala fall torkar ju hästarna själva och de här svampangreppen brukar i regel komma när det är kring 0 grader och väldigt fuktigt ute.




Snaedis blickar i kylan bort mot horisonten och den nästan osynliga solen


Under helgen ska jag på hästtävlingar i Strömsholm. Vi har 2 hästar som ska vara med och tävla därnere. Mer info under helgen. Samtidigt ska naturligtvis min syster i Stockholm få besök av sin kära syster.

Här är pappa och syrran i skogen någon gång i början av 1970 talet. Maggi har en mjölkmustasch och pappa ser mest nöjd ut.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja