Tankar kring broddar och underlag

Isa Gustafsson vår hovslagare har varit på en fortsättningsutbildning för hovslagare på SLU i Uppsala.

Den hölls av veterinär Ove Wattle

http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2012/5/ove-wattle-arets-veterinar/

på länken ovan finns mer info om honom samt veterinär Chris Johnston som är delägare och jobbar som veterinär på Mälar kliniken samt var tidigare chefs veterinär vid SLU i Uppsala.

Bägge herrarna ovan har  under fortbildningen avrått från att använda skor med 4 brodd på fram hovarna, pga av den stora ökningen förslitnings skador ex kotledsinflammation.  Att ha 4 broddar bak ökar inte risken för förslitningsskador.

Många tror att när man bara har traktbrodd så står hästarna ojämt, liksom med klackar. Men det är ju endast i stallgången eller på riktigt hårt väglag. Annars sjunker broddarna ner i snön och då är det inget problem.

Såklart finns det tillfällen då du kanske behöver 4 broddat som ex om du ska  tävla på isbana eller rida och klättra brant uppför.



Vi har de senaste åren skott med bara 2 trakt broddar på skorna, men i fjol var det 2 av hästarna på gården som hade 4 brodd på framskorna. Dessa bägge två hade lindrigare kotleds inflammationer mot senvåren.

Underlaget sade sig också ha stor inverkan på hur bla kotledsinflammationer kan uppstå. Vissa hästar är mycket känsliga för hur underlaget är.

Min tanke är då att kanske man ska vara extra försiktig när man byter underlag, ryttare, tränare och hovslagare.


Så se upp där ute i världen när ni ändrar hästens förutsättningar. Med nya ryttare, nytt underlag osv


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja