Knivbeväpnade är vi hela dagarna

Det slog mig här idag att det är nog inte många (kvinnor) iallafall som bär kniv hela dagarna. Det är klart att snickare, samer och möjligen andra yrkesgrupper använder kniv dagligen.

Vi använder knivarna som ett nödstopp ! så om någon häst är för pigg och börjar springa okontrollerat kan vi ta ett snabbt tag i kniven och sticka fast den i nacken. En sk nödåtgärd om man inte vill mista livet i den höga farten som kan uppstå när hästen springer ut mot vägen.



-35 grader och röken från panncentralen i Aitikgruvan söker sig uppåt. Snön ligger som en ram mot fönstren och bilden
är tagen ut genom Tjalves rums fönster
Våra kalla dagar passar vi på att rida lite kortare sträckor och att träna unghästar. Här på gården har vi 5 st unghästar som ska tränas så mycket som möjligt nu under jan/februari. Man har inte speciell lust att vara ute i det här kalla vädret men vissa saker måste göras ändå.

Igår hade vi varmväder med bara -14 -- -19 grader och nu på torsdag igen visar termometern -35.



Det gäller att klä sig varmt. Lager på lager och tjocka västar utanpå ridoverallerna. Då fryser man inte i första taget om kroppen iallafall. Det är ansiktet som tar mest stryk i kylan och förstås händer och fötter.





Kolskeggur



Vi använder skoterskor och just nu de tjocka 3-fingervantarna som bla säljs på Granngården och heter Mountain horse. De flesta 3-fingervantar brukar inte duga mycket till och är det över - 20 brukar man bli kall om fingrarna. De här är de bästa hitills, men när graderna kryper ner mot -35---40 är även de kalla också.


Arngrim Bärsärk


Admirall

Odda på Vallholts Gaedingatävling




I februari så håller vår islandshästförening en inomhustävling för islandshästar. Den som vill veta mer om detta kan titta på facebook sidan som heter Bifrost el gå in på föreningens hemsida som heter bifrost-norrbotten.se.

På planerna fanns också en istölt som skulle gå av stapeln här i byn och uppe i Puoltsa. Men här har isarna varit dåliga hela hösten och det har varit så mycket vatten på dem innan allt frös igen. Så det blir svårt att få till en bra oval här och när jag har pratat med Matti uppe i Puoltsa, så verkar det vara liknande problem  hos dem. Det kan hända att vi kör tävlingarna på våra ovaler istället. Dessa två deltävlingar kommer i såna fall att ske under mars/april någon gång. Mer info kommer när de inblandade har hunnit planera lite mer.

I maj har vår grannförening Midur en större tävling och i juni har vår hemmaförening en större tävling. Dessa båda tävlingar finns det SM-kval chans på om man är en A-klassryttare dvs (inte att förväxla med att man tagit sig till A-final) som är något helt annat.

PS angående det jag skrev högst upp... givetvis använder vi inte knivarna till att sticka hästarna med (iallafall har det inte hänt ännu) utan till att öppna höbollar,skära bort plast och snören med.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja