Summa sidvisningar

23 februari 2013

Pälsätare

Brenna

Brenna har fått några konstiga kala fläckar. När jag började undersöka dem närmare ser jag att hon troligtvis har pälsätare. Det  är några små rackare som kan drabba vissa hästar (ofta hästar med lång tjock päls ) under vårvintern. De  trivs där i den varma fuktiga pälsen och äter av hästens päls så det uppstår stora kala fläckar på hästen.
Hästen på bilden är tagen från nätet och visar hur det
kan se ut när man drabbas av pälsätare


Varför just Brenna har fått det är det svårt att veta, men kan vara att hon tas in på natten tillsammans med Heimdal. De står inne hela nätterna. Hennes päls hinner liksom inte torka utan är jämt lite småfuktig. Medan de hästar som är ute har torr och fin päls hela tiden. När Brenna kommer in så tinar hon upp men hinner alltså inte torka helt till morgonen därpå och så där fortsätter det. På Heimdal som är hennes hagkompis syns det ingenting. Men han har också en helt annan pälskvalité


En gång tidigare har vi drabbats av pälsätare och då var 2008  en importerad häst från Island som kom till oss i februari. Strax efteråt uppträdde kala fläckar på henne också. Det enklaste är att raka en sk lusränna under mankammen och vid svansroten. Det är oftast där de huserar som mest. Nu är Brenna rakad där och på lite andra ställen där hon verkade vara angripen.

Det är ingen orsak till panik. Det smittar OFTAST inte andra hästar och den första hästen som vi hade fick aldrig det igen efter det första året då vi rakat under mankammen. Vi tvättade henne också ordentligt med vanlig grönsåpa i varmt vatten för säkerhetsskull. Detta gjorde vi till en fredagsrutin under 1 månad. Inga mer pälsätare där iallfall och de har inte synats i vår stora hästflock förrän nu i veckan på Brenna.

Om ni tittar noga på bilder speciellt på hästar från Island ser man ofta att de har en rakad kant under manen. Det är en sån där lusränna som gör det svårare för pälsätarna att få ett fäste på hästen.

Jag kom inte ihåg att ta några ordentliga bilder så det syns hur det såg ut. Men bilden på den bruna hästen här ovan är ganska typisk tror jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar