Summa sidvisningar

27 augusti 2012

Stallventilation

Nu börjar de flesta hästar komma hem från de olika betena de haft runt om. Många stallar in sina hästar på nätterna.

De flesta hästägare tror att hästen behöver ett varmt stall. Följden blir att många stall har för hög luftfuktighet pga för hög värme och för dålig ventilation.

Man kan enkelt kontrollera detta om man på morgonen när man kommer till stallet och öppnar dörren möts av ev varm och fuktig luft och i vissa stall rinner det tom vatten på dörrar och fönster.

Det är ett tecken på att ventilationen i ett stall inte fungerar som den ska.

1) Antigen har man för varmt i stallet prova att dra ner temperaturen eller slå av värmen helt och hållet, hästarna själva värmer stallet rätt bra.

2) Troligtvis har man för lite utluft resp inluft i sitt stall. Öppna fönster till man kommit till rätta med fukt problemet.

Det ska vara rätt STORA hål i väggar och tak för att det ska vara ett bra ventilerat stall

3) Har man mekanisk ventilation tex en fläkt i taktrumman måste den vara på HELA TIDEN som hästarna är inne annars så är ju utluft hålet tilltäppt av fläkten på ett sätt som inte blir tillfredställande när den fuktiga luften ska ut.


Det är bättre för hästarnas hälsa att stå i ett kallt och dragit stall än ett varmt och fuktigt. Hur konstigt det än kan låta. Det är vi människor som vill placera våra hästar i stall för att lätt kunna ta ut dem och ha dem torra och slippa jaga fast dem i stora hagar när vi ska jobba med dem.

Många hästar som har hosta har fått sina problem för att de någongång i sitt liv stått i ett stall med undermålig ventilation. Tyvärr får dessa hästar dras med astmaliknande symtom i hela livet efteråt.
De blir aldrig återställda men kan fungera bättre om de får komma till en bättre stallmiljö eller stå på lösdrift.

Många hästägare har får medicinera sina hästar med dyra preparat resten av hästens liv pga att de står/har stått i dåligt ventilerade stall.

Kontrollera hur det är i just ert stall ! kanske det går att förbättra med enkla medel

Jag misstänker att det är här många vill spara på ström och täpper till ventilationshålen under den kalla tiden, för att inte värmen ska försvinna ut genom ventilerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar