VECKANS HÄST Náma fra Rödli


Náma föddes 2001 på norra island på en gård som heter Rödli. Den ligger inte så långt från Blöndousi
Här bodde hon tills hon var 6-7 månader och det var dags för att avvänja henne från mamman. Hon importerades och hamnade i Bjurås i Dalarna. När hon var ca 1 år hittade vi henne i en web.annons och tyckte att hon var så söt och gullig så vi slog till och köpte henne osedd.

På den här tiden hade vi stallet på småstallarområdet vid ridklubben här i Gällivare. Men med en ny häst i stallet fick vi inte plats så vi fick hyra in henne i ett grannstall. Nu var goda råd dyra . För många hästar i ett stall för 4 så vi fick vackert se oss omkring efter en gård där vi kunde husera alla hästarna.

Náma de andra hästarna stod ändå kvar rätt länge på småstallarområdet. Hon reds in där under vintern när hon var 4 år och hon har alltid varit en snäll och lugn häst som alla kan rida på. De som är duktiga ryttare får henne att gå fram överallt och aldrig tveka. Hon passar bra som ledarhäst och gillar att springa när hon tillåts. De som är lite rädda och försiktiga i sin ridning är hon snäll med och går och sävlar och upplevs tom som lite slö. Men egentligen är hon inte det minsta slö hon bara passar på om hon tillåts vara slö. För hon är ganska bekväm av sig och gör inte mycket om hon inte måste. Hon går över alla bäckar och strömmar utan problem och hon gillar att bada.

Náma är ett femgångssto och kan i framtiden passa bra för tävlingar i T2 och 5-gång skulle jag tro.
Hon har tävlats 1 gång (utanför gården ) av Jessica Johansson på en klubbtävling. Jessica hade bara tränat med Náma 1 gång innan och fick 5,0 för alla gångarter utom tölten som låg lägre. Den kan vara passaktig och hon behöver dressyrridas ordentligt för att lossa mer i tölten. Poängen räckte och Jessica med Náma vann B-finalen den gången.





Náma har en färg som är ganska ovanlig. Den kallas silversvart skäck. Hennes man , svans och ögonfransar är vita och resten av kroppen brun med vita partier. Hon har gett oss flera fina föl:

Týr från Galgbacken med Kolgrimur från Slätterne, blev en stor 145 cm långbent skäck. Snäll och trevlig i all hantering.

Asathor från Galgbacken med Axjón från Stormsund blev en stor svartskäck som ännu är hingst och ägs av Thomas Hertzberg. Är inkörd och inridning påbörjad efter vad jag hört sist.

Heimdal från Galgbacken med Bassi från Kambo blev en stor svart häst ca 142 just nu och växer ännu. Vacker med mycket man. En enorm trav. Inridning påbörjad och bör vara klar under vintern. Heimdal började inridas i våras men har stått nu under hela sommaren utan att vi gjort speciellt mycket med honom.

Vi kommer troligast att sälja Náma till sommaren men göra upp med de nya ägarna att vi får ta ett föl till med henne som vi behåller. Nu behöver hon en egen ägare som bryr sig om henne och fortsätter att träna henne.


Náma betyder gruva

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja