September



 Efter torkan i augusti har vi  haft lite regn då och då. Vädret växlar ständigt, ena stunden sol nästa regn o blåst. Men det varar inte speciellt länge. Här nere är träden ännu gröna. Hästarna betar fortfarande.  Vi har inte öppnat någon av höbollarna ännu.

På hästfronten, så ska lilla fölet operera sina extra hovar i slutet av september. Hon ser annars väldigt fin ut exteriört, men kommer inte att gå att använda i någon avel.


Ragnar och Mestur är ännu hingstar och betar tillsammans med några andra unghingstar uppe på Brösarps backar. Under hösten ska de kastreras.



Flóki, Járn och Kraftur går här hemma på gården i en stor hage och äter sig feta och fina. Járn har alltid varit lite tunn av sig behövde verkligen detta. Flóki som bara är 2 år har vuxit till en riktig gigant och är säkert någonstans mellan 142 till 145 redan. Det ska bli kul att jämnföra med Ragnar som är lika gammal, när vi hämtar hem honom från backarna.

Jarn här till höger..


Àfangi har inte betäckt något sto alls iår.  Vi har satsat lite på ridning och kurser. Nu under helgen som gick var jag på helgkurs för Magnus Skúlason.  Jag har anmält mig med jämna mellan rum till hans kurser, så man får lite inspiration och fortsatt träning för sig själv och hästen. Jag brukar välja att varva med Ragnarök och Affe. 

Denna sommar går till historien då vi inte har betäckt ett enda sto. Men vi ska dra ner på hästantalet. Vi kommer att sälja av några hästar till under hösten/vintern och våren. Vilka av de unga får vi se men de som är ridbara kommer att vara Hexa, Járn och Kraftur i första hand.



fotona på Afangi är tagna av Lena Emmoth

Kraftur går att sitta på stoppa stanna svänga och rida fram. Han visar både tölt och trav.  Kan sidförande skänkel. Men rids bara korta stunder. Han ska fortsätta utbildas och kommer att säljas om någon månad gissar jag. Han verkar vara stabil och trygg, orädd. Jag gissar att han är 5 gångare men vet inte säkert ännu. Hans pappa är den vackre Kolskeggur från Kambo ( han som skulle tränas och avelsvisas men miste ena ögat). Kolskeggur ägs nu av Sofie Kangaas, Krafturs mamma är min lilla favorithäst som dog i somras Odda. 






Hexa bär troligvist splashgenen. Hennes farfar är Kvistur fra Skagaströnd se bedömning nedan

Huvud7.5Stora öppna ögon - Köttigt
Hals-Manke-Bog8Lång hals - Smidig - Hög manke - Tjock hals
Rygg och kors9Mjuk rygglinje - Bred rygg - Välmusklad rygg - Djupt kors
Proportioner9Välproportionerad - Högbent - Spolformad kropp
Benkvalitet8Starka leder - Rikligt med hovskägg - Dåligt markerade senor
Benställning7Framben: Nystar
Bakben: Trång
Hovar8.5Kraftiga trakter
Man och Svans9
Exteriör8.26

Ridegenskaper

Tölt9Bra tempo - Hög aktion - Vägvinnande
Trav9Bra tempo - Säker
Pass9Högt tempo - Säker - Stora rörelser - Bra sväv
Galopp8
Spirit9Mycket framåtbjudning - Samarbetsvillig
Helhetsintryck8.5Mycket aktion
Skritt7Korta steg
Ridegenskaper8.79
Sakta tölt8
Sakta galopp8

Hennes morfar är Nagli fra Pufu med nedanstående bedömning

Exteriör
Huvud8.5Vackert
Hals-Manke-Bog8Smidig - Hög manke - Tjock hals
Rygg och kors9Mjuk rygglinje - Bred rygg - Jämnt format kors
Proportioner8.5Välproportionerad - Spolformad kropp
Benkvalitet8Starka leder - Dåligt markerade senor
Benställning7.5Bakben: Trång
Hovar9.5Djupa - Jämn yta - Kraftiga trakter - Välvd sula
Man och Svans8
Exteriör8.39
Ridegenskaper
Tölt9
Trav9.5Bra tempo - Säker - Vägvinnande - Mycket sväv
Pass5
Galopp9.5Bra tempo - Bra sväv - Bra aktion - Bra takt
Spirit9Mycket framåtbjudning - Samarbetsvillig
Helhetsintryck9
Skritt7.5
Ridegenskaper8.46
Sakta tölt8.5
Sakta galopp9.5


Mamman heter Bending fra Sperdli IS1999284706 ett icke bedömt sto som vi importerade från Island Hon var en pigg och framåt häst med mycket tölt.

Pappan heter  Alsvidur fra Hléskógum   IS2010166150 också en icke bedömd hingst som hade hög blup som unghingst pga sin blodslinje.



Hexa är 5 gångare men riden än bara som 4 gångare.  I höstas valde hon att mest tölta eller galoppera. Hon har en enormt fin galopp rumslig. Under vintern förändrades detta och i våras ville hon helst trava eller galoppera. Nu håller jag på med att få gångarterna jämnstarka och rida henne mer rakriktad och jämnstark. Hon är en häst som nästan alla kan rida på.  



Járn är rätt högbent och smäcker. Pigg och framåt med kraftfulla rörelser. En enorm trav o galopp. Tölten sitter lite långt inne ännu och han ska tränas vidare nu under hösten för att få den att släppa mer.

Tjalve har börjat gymnasium i Ystad och går transport. Här hemma på gården flyter allt på som vanligt. Vi har haft hyresgäster i vårt gårdshus från juli tom 1/2 augusti. Man kan säga att det var en ny upplevelse för oss i både positivt och negativ bemärkelse måste jag säga.






Nu under helgen får vi nya gäster, till drängalängan. Vi finns under booking,com också sök hjälmaröd kivik.


 Aegir en sen sommarkväll




Natt är kvar hos Mette Lund Lindberg och Aegir ska vi hämta hem under nästa helg från SE Hästar. Vi hoppas att vi kan få en vettig bedömning av bägge. Men det viktigaste är väl att hästarna kan visa vad de går för på tävlingar sedan. Kanske avelsvisning kan vara en fingervisning och om man vill ha en hingst godkänd är det ju ett måste.



 
Här är Carro Wintzell ridlärare för mig och Affe nån                höst


Men det är ju inte alltid förstås som högt avelsbedömda  hästar blir någon bra tävlingshäst sedan. En bra häst ska gå att använda till allt. Sätta barn på den, rida ut i skogen, hoppa lite hinder,  tävlas mm. En bra häst är en allsidig häst. Den ska vara lätt att lasta, sko hantera på alla sätt och vis. Trafiksäker såklart. Man ska utsätta sina hästar för olika moment. Vara tydlig och ta plats som hästens ledare.




Jag har anmält mig till vikariepoolen i Simrishamns kommun och ska hoppa in som vikarie i låg-mellanstadie samt förskola helst i Kivik eller sankt Olof som är de skolor som är närmast oss. Även på en montessori förskola är jag ibland och hoppar in när någon är sjuk. 



I vintras köpte  vi en ny kamera för att kunna få bättre bilder. Men tror ni inte att jag ramlade med den en dag här i våras och förstörde objektivet. För att kunna använda kameran måste ett nytt fixas och det får vänta ett tag till tror jag. 








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja