Summa sidvisningar

7 februari 2019

Nils Holgerssons resa rewersed

Vi blir utlösta av Boliden eftersom vi inte får bo kvar här i byn (vi som alla andra här i Sakajärvi/Liikavaara och Laurajärvi) måste söka oss till nya ställen på ena eller andra sättet.

Vi har i dagarna gjort upp för vår del med Boliden. De löser ut företaget och gården. Vi flyttar därmed från orten och väljer att flytta så långt dit pepparn växer.Eftersom det verkar tjorvigt att flytta till andra länder med införsel av djur/andra regler/lagar med bla rörmokeri grejjer och sånt väljer vi att flytta till Skåne.

Vi har tittat på hus alltsedan de blev känt att vi inte kunde bo kvar här. Vissa hus var för dyra, andra för små tomter, några hann säljas och andra var belägna vid stora vägar.

Ingen av oss hade varit i Skåne, förutom när vi hämtade upp vår hund Pax hos kennel Frostflakes  nära Fågeltofta. Men då körde jag bil och var fullt koncentrerad på de små krokiga vägarna.

För länge sedan, en kall vinter var jag vid hallandsåsen. Den gången åkte vi från Halmstad till Malmö i januari månad. Det var grått och platt.  Länge var min bild av Skåne att det var platt och fullt med sockerbetor överallt.

Vi funderade vi på att flytta till Uppsala/Enköpingstrakten. Här tittade vi på flera gårdar, men några han säljas och andra var inte intressanta av olika anledningar. Folk sa åt oss då, men varför tittar ni inte på Skåne.Sagt och gjort, vi hoppade  i bilen och besökte skåne flera gånger under 2018. På så sätt undersöka den skånska landsbygden. Vi åkte runt som tättingar i byar och städer. Vi insåg snabbt att det inte alls var platt.. Här var kuperat, och stoora stoora träd som skuggde fint i sommarhettan.
Allt växer päron, äpplen, krusbär, bigaroer, körsbär, pumpor och till och med MAJS ! som jag bara trodde växte i varmare länder.

Nu är det ju så att vi inte känner många skåningar överhuvdtaget och ingen känner oss. Visserligen rider jag ibland för Magnus Skulason, som bor några minuter bort från huset som vi väljer att köpa.

Men jag räknar kallt med att vi ska bekanta oss med den skånska befolkningen rätt fort.


BadstrandenVi har planerat att öppna en agentbyrå (Privatdekektiv på österlen ska vår firma heta tyckte jag). Men Mårten menar att vi inte smälter in och att alla skulle snabbt inse vilka vi var. Tänk om vi var på skuggnings uppdrag, ungefär som om vi skulle dyka upp med samemössa på skallarna och försöka smälta in bland befolkningen där nere.
Omställningen blir stor. Vi slipper snöskottning, fodra hästar större delen av året, myggen, långa resvägar till tävlingar, kurser. Vi slipper 25 till 40 grader kallt. Visserligen missar vi midnattsolen, snöknarret under skorna och norrskenets dans över himlen. Fast vi kommer ju att resa norrut flera gånger om året.


Vi har nära till havet, kontinenten, mörka kvällar på sommaren på gott och ont. Ingen snö ( kan säkert vara tråkigt ibland men då kan vi ju komma upp en stund) så går det säker över.Vi får väl se hur det går. Från koja till slott  kan man nästan säga. Vi har nu ca 100 kvm boyta och köper ett hus som tidigare kallats Hjälmaröds slott. Det har betydligt större ytor och mer potential. Vi får se hur vi ska klara den miljöomställningen (speciellt vintertid). Men vinter är ju så kort därnere, så vi får väl hålla oss inomhus under den blååååsiga mörka blöta tiden.

Tanken är att vi ska fortsätta med rörmokeriverksamheten och ha bed n breakfast, samt bed n ride. Folk kan komma ner till oss tävla, kursa, el bara njuta av en annan sida av Sverige. Gå på loppisar, åka runt till olika slott, rida i bokskogar, åka båt till små kuststäder och stränder.Resa till Danmark med tåg lite drygt 1 tim. Alla möjliga saker finns att göra om man bara orkar förstås.

Filmen Br Lejonhjärtas körsbärsdal är inspelad i omgivningen. Träden är så stora överallt så man får nackspärr när man ska titta på trädkronorna.

Några hästar ska med i flytten, andra ska säljas så vi får lättare med resan ner. Baracker, traktor och ligghallar ska säljas.

Boxar 2 st i myrby modell sparsamt använda  samt målade i roslagsmahogny ska också säljas. Mått 3x3 meter har jag för mig.

Är någon intresserad av grejerna har vi att sälja allt som står här uppe och annat också. Spegeldörrar, fönster, sadelhängare , nya hästborstar mm. Vi ska ha en stor saluvecka under maj el början av juni.

Flera hästar ska helst säljas. Det blir jobbigt att ta ner alla. Hör av er kanske vi har någon som passar just DIG.

Problem med att ladda vår dator gör att jag inte bloggat på länge. Det är så himla torvigt att skriva på mobilen då den skriver lite vad dom helst. Nu är en ny laddare beställd i allafall.

Förkylda har vi varit här och nu är det min tur. Under flera veckor har det varit superkallt så ingen ridning har varit aktuellt på över 4 veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar