Summa sidvisningar

16 november 2015

Odda har fått PPID

Vår lilla häst Odda fra Ptjotanda har fått sjukdomen PPID.
PPID, Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, orsakas av en förändring i hypofysen som ger en endokrin (hormonell) sjukdom. Den drabbar oftast hästar som är 15 år och uppåt. Sjukdomen kallades förut Cushings sjukdom eller syndrom.
Hypofysen eller undre hjärnbihanget är en liten körtel som sitter på undersidan av hjärnan. Hypofysen styr viktiga delar av kroppens hormonsystem. Den tillverkar och utsöndrar flera hormoner som i sin tur stimulerar andra körtlar i kroppen att börja tillverka sina speciella hormoner.
Vid PPID finns ofta en cellförändring eller godartad tumör i hypofysens mellanlob (pars intermedia). Det gör att produktionen av vissa hormon ökar onormalt mycket och det kan ge många olika effekter på kroppen. Symtomen beror på vilket hormon som tillverkas av tumören. Ett av hormonen, ACTH, gör att kroppen ökar sin tillverkning av kortison. Det påverkar bland annat vikten och huden.

Ganska vanligt, underdiagnosticerat och behandlingsbart

Cirka 20 procent av alla hästar och ponnyer över 15 år var drabbade av någon grad av PPID i en studie. Medelålders hästar kan ha sådana störningar utan att ägarna lägger märke till det. Eller så kanske man tänker att hästens förändringar bara beror på att den blivit äldre, och därför söker man inte hjälp hos veterinär.
Hästar som fått diagnosen PPID kan behandlas med mediciner för sitt sjukdomstillstånd och återfå god hälsa och funktion. Diagnosen ställs genom att veterinär tar blodprov från hästen. Bäst är att ta flera prov vid olika tillfällen för att kunna jämföra halten av olika hormoner i blodet innan diagnosen fastställs.


I Oddas fall upptäckte vi att hon drack oerhörda mängder med vatten och kissade ner boxen så allt spån fick bytas ut varje morgon när hon stod inne på box. Dessutom tappade hon i hull och blev alldeles mager och tunn.

 Hennes päls blev konstig och matt. Inte lockig och krullig som en del hästar med samma symtom får. Från att ha varit gårdens mest musklade häst är hon nu bara en spillra av sitt forna jag. Dessutom har hon ett föl vid sin sida och ett i magen.


Nu kommer hon att få någon medicin i tablettform tror jag som heter prascend. Hon ska också äta mat med lågt sockerinnehåll (stärkelse) Allra helst bara bra hö och ev olja på höet för att hålla hullet.


Jag tror att sjukdomen kom smygande för under sommaren tyckte vi inte att Odda var förändrad. Hon varken drack mycket eller hade tappat i hull. Det är nu under hösten drickandet ökat och muskelmassan försvunnit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar