Summa sidvisningar

16 maj 2014

Kaos på GalgbackenDenna fredagmorgon började med en chockstart. En björn vandrade genom hästhagen ut på väg E10 och försvann i i skogen på andra sidan vägen.

Redan i går kväll var hästarna rädda och oroliga och sprang hysteriskt omkring och hade halsar höga som giraffernas. Jag  misstänkte redan då att det kunde röra sig om björn eftersom vi har björnar här varje år.


Björnen kom säkerligen vandrade och sniffande efter att ha hört hör fölen Frey och Freya skrikit efter sina mammor under natten. Mammorna var inne i stallet och Frey och Freya med de andra i hagen.Vi har just lärt oss att man INTE ska avvänja fölen för sent på året, här uppe i norr iallfall, där vi har gott om björnar. Avvänjer man fölen som vi brukar i feb/mars så slipper man ha hungriga björnar i faggorna. 

I slutet av april brukar de stiga upp ur sina idén och då är de nog väldigt hungriga så här i början av sin vakna period.

Nåja dagen fortsatte med att vi förde fölen i till stallet, fodrade, hästar, lagade staket, fyllde vatten och andra små göromål som ska göras på en gård. Veterinären skulle komma hit vid 10 tiden för att vaccinera hästar samt göra en tandraspning.

Men vad händer !

När vi går in i stallet så   har Freya hängt sig !!! ja bokstavligt talat så hade hon hängt sig med ena hoven mellan boxgallret och väggen. Där satt hon fast och kom varken fram eller bak. Hon stod på sina två bakben oftast eller försökte gå ner men benet var ju i sträckläge och alldeles alldeles fast.Jag och Jessica försökte med alla våra krafter att knuffa ut hoven igen genom gallret. Men den satt fast som en sten. Vi ringde SAKAJÄRVI DJURHÄLSA , veterinär Peter Zaff som kom i raketfart. Den snabbaste utryckningen jag varit med om. På tre röda sekunder var han här.

Med gemensamma krafter försökte vi igen få ut hoven. Men se det gick fortfarande inte hoven satt fast och blödde och såg uppskrapad ut. En stor bult var precis placerad där hon hade sin kota där nu hela hennes tyngd vilade.En liten lugnande spruta fick vi i henne och under den tiden passade jag på att ringa till en av våra vänner i grannbyn Eva Beckman, som fick komma i rasande fart med en sticksåg eller något verktyg så vi skulle kunna såga bort gallret. Precis i samma veva som den stora svarta bilen som rattades av Eva körde upp på gårdsplanen, verkade den lugnade sprutan ha verkat och helt plötsligt kunde Freya dra ut sitt ben och hov själv ur gallret.

Tur i oturen var ju förstås att vi slapp börja såga i gallret. Nu fick vi istället raka hennes ben helt kalt och undersöka vilka skador hon fått. I skrivandets stund vet vi inte riktigt. Det verkar ha gått ganska bra och  hon kommer förstås att vara svullen och ha en hel del småsår och skrapsår. Vi tror att hon har klarat sig utan att få några senskador. Vi får se om vi måste åka iväg med henne på måndag till Boden. Där måste hon eventuellt undersökas närmare och kanske röntgas för att utesluta värre skador.

Problemet är ju att sätta ett 1 års föl i transport och åka 23 mil x 2 = nästan 50 mil tur och retur för att få en röntgenbild.

Det kan göra mig heligt förbannad att inte hästägare här i kommunen ids/orkar eller ens bryr sig om att betala en  500 hundring till HÄSTSAM för att kunna få hit en portabel röntgen. Då hade vi kunnat röntga benet på både Casper som fick tas bort i måndags och på Freya som fick sin skada idag. 

Men näädåå !! man ska minsann INTE gynna att det kommer en röntgen till kommun för ve och fasa det kan ju hända att någon annan får kredit för att en röngten kommer hit.

Jag måste säga att ni borde skämmas alla hästägare där ute som inte har löst 500 kronan ännu till att få en den portabla häströntgen hit till Gällivare. Jag kan inte fatta hur ni tänker och det skulle vara mycket intressant att få veta era invändingar mot varför ni inte gör detta ?? Istället är ni beredda att sätta era hästar när de blir skadade att åka 50 mil tur och retur på 3 ben ???

Nåja dagen har fortsatt i samma höga tempo 6 hästar har vaccinerats och 1 har tandraspats efter Freyas behandling. 144 hamburgare med bröd har inhandlats då vi ska kränga burgare till hungriga arbetare på söndag.

Nu har jag kväll och ridskolan är över. Vi ska se om inte björnen dyker upp i natt vi ska hålla utkik för att se vad som händer.


Ja just det ja TILBERI är såld ! Det är Ann Waara och Olivia Lampinen som har köpt honom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar