Summa sidvisningar

8 mars 2014

Bassi & Hel

Folk här skrattar åt mig då jag nu
ser ut så här.

Här  fortsätter livet som vanligt. Ett ordentligt ryggskott i nedre delen av min rygg är hotfullt nära. Man ska inte lyfta tunga dunkar och vrida sig i ryggen samtidigt. Speciellt inte när man har en dålig rygg sedan tidigare. Nåja vi får se hur det går jag har fått lite massage och smort in den med diverse medikament, så vi får se.
Nya hästar till presentation igen.

Bassi från Kambo är född 2004 han föddes i Björklinge hos Gun-May Romar . När Bassi var 1 år köpte vi honom och tog upp honom hit i samma veva som hästen Idi som presenterades tidigare.

Bassis pappa är Mökkur fra Varmaleak och hans mamma är 1:a klass stoet Byssa fra Kirkjubae. Vi behöll Bassi som hingst ända till han var 5-6 år gammal. Eftersom han har så bra stam använde vi honom till att betäcka med och han har flera avkommor. 
Bassi


Vi hoppades att vi skulle få honom godkänd som hingst , men det visade sig att han var för sen med sin tölt. Han hade mycket bra grundgångarter men tölten fick man jobba med.

Sofie & Marina Kangas köpte Bassi hösten 2011 om jag inte minns alldeles fel. Med regelbunden ridning och träning så släppte äntligen tölten för honom och nu kan han tölta både i kort, mellan och ökat tempo.

Namnet Bassi betyder Bas  ( chef, boss)

Hel från Galgbacken är ung och precis nu påbörjad med sin inridning. Hon är 4 år gammal och syster till Hild (samma mamma Terna från Kambo)  och Heid (samma pappa Reynir fra Holhúsum) som presenterades  i tidigare blogginlägg.  Hon har alltid rört sig mjukt och smidigt. Visar både tölt och trav i hagen.

 Hon är stor och svart med mycket man. Hel verkar än så länge vara lättlärd och fatta saker hon lär sig väldigt fort. Se bara på filmen hur hon lär sig start och stopp via mina handviftningar. 
Höj handen framför hästen betyder stanna och vifta med den el höj den baktill så betyder det gå fram.  Ju fler gånger man gör detta kan man använda mindre och mindre yviga rörelser och till slut efter några få gånger bara röst, säte. Det brukar gå otroligt fort att lära unghästar.

 När vi suttit på dem en 7-10 gånger brukar de vara färdiga att ridas ut med i full fart.  Vi brukar också försöka hålla tempo på dem i volten så hästarna inte blir så slöa, vid ridning.
Det stora problemet just nu är att det är så himla halt efter vägar och ridbana.

Hel är namnet på en Asa gudinna. Hon vaktar underjorden Hel(vetet) Hels rike där man trodde att folk som inte dog i strid hamnade efter döden. Hels rike var inget trevligt ställe att hamna på. Det var bättre att få festa med Odinn i Valhall och bli hämtad av Valkyriorna. Men det är en helt annan historia förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar