Summa sidvisningar

11 februari 2014

För få jourveterinärer ?


http://kuriren.nu/ här finns en länk där ni kan läsa/ se film om fallet vid kusten.


Vi har för få jourveterinärer i hela länet. I dagens Norrbotten- Kuriren kan man läsa om en familj som fått vänta på jourveterinären under natten i 1,5 tim.  De fick åtminstone en veterinär som kom. Värre gick det för oss


Här i inlandet har vi en ännu värre situation och större område som ska täckas av jourhavande veterinär. I vårt fall rör det sig om 10-12 mil.


Jag kan berätta vad som hände för oss här på gården för några år sedan.Vi hade inköpt ett fint avelssto. Hästen var ung 4 år gammal med en kanonstam som var 4 högst blup rankad i Sverige. Stoet var betäck med en fin 1.a klass hingst. Veckorna innan stoet skulle föla fick hon någon slags infektion. Hon var febrig och snorig. Hästen fick av ortens veterinärer penicillin i 5 dagar. Någon dag efter sin medicinkur fick hon ett föl som föddes utan komplikationer. Dessvärre saknade hon råmjölk säkerligen pga av att hon var sk högrisksto. Kroppen inte orkade producera mjölk när hon varit sjuk.

Fölet dog inom 24 tim och mamman var ok förutom  mjölkproduktionen. Efter 1-2 dagar senare visade hon tecken på feber och vi kollade henne (fredag em) hon hade över 39 graders feber. Jag ringde jourhavande veterinär ( som var 12 mil bort ) och berättade allt ovanstående. Hon tyckte jag skulle avvakta eftersom hästen åt och drack. 


Under helgen ringde jag henne några gånger till och sa att febern inte gått ner och låg konstant på över 39 grader. Hon tyckte fortfarande att jag skulle avvakta. På söndags eftermiddag låg hästen död.
När jag då ringde till den påtalade veterinären, så svarade hon att den säkert fått en bristning inne i livmodern ? efter förlossningen. De andra veterinärerna från orten kom hit under måndagen och obducerade hästen.

Det fanns inte ett fel i hennes tarmar eller livmorder, äggstockar. 

Enl en annan veterinär så skulle hästen förmodligen ha klarat sig om den fått penicillin i tid. Att det är normalt att man ger hästar medikament om de har feber på över 39 grader. Det borde vilken som helst veterinär ha begripit.


I sommar hade vi ett sjukt föl och då hade vi också för få veterinärer här i stan. Folk var på semester då det var mitt i semestertider. Det fölet klarade sig pga en mycket skicklig veterinär insats av vår lokala veterinär. Men hon jobbade bara 1/2 tid så vi fick vänta i flera timmar innan hjälp kunde fås.

Det vore av högsta prioritet att jordbruksverket tittar på dessa problem och försöker lösa dem på bästa möjliga sätt. 

Min fundering gäller också om en veterinär, kan för att slippa åka långt på sin jourtid ha rätt till att vägra komma. När man hör att ett djur är så sjuk i så hög feber under flera dagar.

                                            


Med facit i handen är ju det alltid lätt att tycka till. Men kanske vi hade kunnat få vårt penicillin från henne. Vi hade ju kunnat mötas halva vägen och fått medikamentet och sprutorna av henne. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar