Berlin

Vi har varit på islandshäst VM  i Berlin. Om själva VM och tävlingen tänker jag inte skriva så speciellt mycket det finns massor med information att söka för den som är intresserad. Tävlingen hölls i forna Öst Berlin på ett ställe som heter Karlhorst. Vi bodde också i det förra Öst Berlin på ett ställe som heter Berlin Alxanderplatz.

Berlin Alexanderplats stora hotellet till höger bodde vi på 33 våningen

Att ta sig till själva tävlingsplatsen var lätt. Man hoppade bara på tåget från just Alexanderplats och några stationer längre österut låg Karlhorst.

Muren som delade Berlin i 2 delar revs ner för nästan 25 år sedan. Det finns mycket få rester kvar av den men  på något ställe kan man se hur den såg ut. Det syns fortfarande en stor skillnad på vad som har varit väst och vad som varit öst. Jag trodde Berlin var delat rakt av genom mitten, men muren verkar ha gått lite hur som helst  genom staden av någon konstig anledning (USA bestämde tydligen hur den skulle delas).

Muren revs för nästan 25 år sedan


Under kriget bombades Berlin sönder och samman och nu håller man fortfarande på att bygga upp hus och renovera. Det kostar mycket pengar och många kyrkor/byggnader vill Tyskarna återställa till hur det en gång såg ut. Ni kan tänka er att bygga katedralliknande kyrkor på 80 talet och få dem att se ur som om de har byggts för några hundra år sedan. Vilken kostnad ! mycket EU pengar går säkert åt att reparera alla skador som skett under kriget och återställa gamla byggnader. När det inte finns pengar till att reparera alla hus så hängdes det ett skynke av något slags tyg över byggnaden som såg ut som det tänkta huset skulle se ut i framtiden. Det var lite konstigt att se byggnader som bara var fejkade lite här och där.

Jag var lite förvånad över att tyska språket faktiskt kan låta melodiskt och rytmiskt. Här hemma har vi ju bara varit vana att höra språket från svartvita dokumentär och propaganda filmer från 30-40 talet. Då oftast med en skrikande gubbe i talarstolen.

Kutter & Spån har varit med på resan och vi kommer att få träffa dem lite här och där under deras resa i Berlin.

I Berlin är det väldigt skräpigt som i alla stora städer. Bla har de en stor park där folk brukade ha grillfester och picnick tidigare, men sedan förra året har det förbjudits för att folk bara kastar och lämnar sitt skräp överallt. Så är det nog i alla stora städer med mycket folk förstås.

I Berlin bor det 3,2 miljoner människor och det är en etnisk smältdegel av olika folkslag. De har toppenfina restauranger och vi har ätit super god mat varje dag från världens alla hörn.

Efter 2.a världskriget när Berlin var sönderbombat så kom amerikanerna med matransoner och ved som de skickade ner i en park. De försåg Berlinborna med mat under 11 månader efter kriget. Alla träd i parkerna var borta brända och bombade så i alla de fina parkerna planterade folket grönsaker och potatis för att överleva åren efter kriget. Nu är parkerna givetvis återställda med stora fina träd av alla sorter.
Under lindarna heter denna fina gata


Här hemma på Galgbacken har Ebba hållt ställningarna. Tjalve har sett en björn igen och vid närmare kontroll så var det igen Björnspår av mamma och unge.

Brunbjörn. Foto: Per Wedholm/Länsstyrelsen.

Den var snabb som tusan sa han så vår Björn med unge verkar vara kvar här i trakterna.  Dessutom så såg de som var här på gården något som de vill kalla för ett UFO !!  Natten till fredagen sågs på  himlen en rund boll som var ljus el vitblå som rörde sig i cirklar uppåt neråt och åt sidorna och sedan kom det något konstig ytterligare uppfrån som föll neråt med stor hastighet. Men allt var mycket långt bort och de såg ut som små stjärnor bara.

Frey är bättre och får inte alla mediciner längre. Nu kommer all medicinering att tas bort. Han verkar pigg och kry. Ett under enligt veterinärerna då han var i princip död då vi började med behandlingen av honom.

Frey Överlevaren från Galgbacken

Àfangi vår häst på Island har tävlats där och kom placerad i uttagningen som 3a i B-flokk med poäng 8,33 och i final placerade han sig som 4,a med hårt motstånd.



bilderna är tagna från nätet förutom bilden på Afangi som är fotad av Sandra Marin och bilden på Frey som är fotad av mig.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja