Vindurs vårtävling A-final i V2 ungdom

Här kommer en liten filmsnutt på A-finalen i V2 ungdom = fyrgång.

Segrade gjorde Jennifer Öderyd på sitt sto Halastjarna från Agersta

som god tvåa kom Jessica Johansson med Prins från Äppellundegård

Nu denna helg har vi tävlingar för islandshästar här i Gällivare också. Det är på ridklubben Dundret. Tävlingarna är utomhus till höger om ridhuset.

Det finns flera olika grenar man kan tävla i men bla V5 och T8 som är lätta klasser där ökad tölt utgår i V5 och i T8 väljer man valfritt tempo tölt.

I V2 och T3 rider man med ökningar. F2 är femgång och då visas även pass. Islandshästens femte gångart. På en större tävling är det 5 st domare som sitter och tittar/bedömer ekipagen. När det är 5 domare stryker man högsta och lägsta poäng och räknar ett snitt på de övriga 3 domarnas poäng skala.


Att man stryker högsta och lägsta poäng är bra för det kan alltid dra iväg och något håll för någon av domarna och då känns det mer rättvist att de 3 domarna som var nära varandra i bedömning räknas ihop.

V1 och T1 där rider man alltid ensam och lägger upp sitt program i vilken ordning man vill. För att få rida i V1 och T1 krävs ganska höga poäng. Lyckas man få dessa poäng så har man klassat upp sig till A-klass. Rider man under A-klass resp B-klass poäng på 3 tävlingar så flyttas man automatiskt ner igen till en lägre klass. Alla börjar rida i C-klass. Nya ryttare, ny häst eller de som aldrig fått högre poäng än vad som krävs för att klassa upp sig till B eller A-klass är allstå C-klass ekipage.


Bilden kommer från djurdesign.se och föreställer
en pass häst och en som töltar. Vilken är vilken tror ni ?


I F2 femgång ska ska tölten ch passen x med 2 och sedan ska slutsumman delas med 7 det är lite annorlunda med de andra grenarna där man bara räknar ihop och delar med antal visade gångarter.

På Bifrost hemmatävling under helgen ska vi även få se någon passgren. Passen rids på olika långa sträckor allt från  100 meter upp till 250 meter. När man rider 250 meter brukar man rida 2 och 2 mot varandra. Fast alltid är det snabbast tid som räknas och givetvis att hästen legat i pass hela den förutbestämda sträckan i den gren man tävlar i. Vinkar domarna med grön flagg hela sträckan har man lyckats och då får man hoppas på en bra tid också. Men får man se en röd flagg då är det ett misslyckat försök.

  Vi får hoppas att vi bara får se en massa gröna flaggor vid passlöpen.


Tävlingarna brukar börja vid 9.30 med lätta klasser, men just nu i skrivandets stund är jag osäker på tiderna.


;

Kom och titta på våra tävlingar. Njut av fina hästar och gott fika. Ni är varmt välkomna !!!




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja