Summa sidvisningar

17 januari 2013

Hästtandläkare på besök

Igår var det dags för 7 hästar att få tänderna genomgångna av Sara Ellevik veterinär och hästodontolog.

Ingen av hästarna som undersöktes och behandlades hade några defekter annat än rester av roten på en vargtand. Vargtand är en liten konstig tand som sitter längst framför de andra tänderna. Det är inte alla hästar som har denna lilla utväxt, men de som har den, kan få besvär med att ha bettet på rätt plats i munnen och följden blir ofta att de slipar ner sin tuggyta på tänderna längst fram. Tänderna slipas ner för att hästarna för bettet högre upp i munnen för att undvika att bettet tar i vargtanden.
Tidigare tog man ofta en mejsel och högg ut vargtänderna, men nuförtiden är det vanligast att man opererar ut dem (skär bort dem)

Sara undersöker hela munhålan och då kan man ibland se att vissa hästar har blåmärken eller småsår i mungipan. Det kan bero på att man har ett bett som inte är bra anpassat till hästen, tex för långt eller för kort.
Givetvis är det också handen som håller i bettet som påverkar sådant. Har en häst haft sår i mungipan sedan tidigare och det har bildats ärrvävnad är det mycket lättare att det blir sår igen och att ärrvävnaden spricker upp. Huden är känsligare och hårdare där och tål därför inte lika mycket belastning.

Det är bra att variera bett ofta och att då och då rida bettlöst speciellt om man redan har en skada i munnen så den får läka ut helt och hållet.
Hästar som har över/underbett är ganska vanligt. En del har bara felet på sina framtänder där de ska bita av gräs och andra har över hela käken hela vägen bakåt. Hos såna hästar uppstår ofta stora problem med att tänderna växer ut snett och det bildas hakar och ibland sneda tänder som växer ut och trycker på tandköttet så inflammationer och sår uppstår. Såna hästar bör kontrolleras i munnen minst 2 ggr/år medan hästar med normala bett inte behöver en tandkontroll speciellt ofta. Speciellt inte om man inte har   något problem med  hästens tuggande eller under ridning. Unghästar tappar tänder i olika omgångar till de är 4-5 år. Under den perioden kan det hända mycket.Nya tänder ska växa fram och de gamla måste kunna ge plats för de nya. Har hästen redan ett problem med sitt bett, så är det ofta under den här tillväxt perioden nya problem kan uppstå för hästen och dess munhåla.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar