Summa sidvisningar

6 november 2012

Terna från Kavelbro 1998-2012

Idag klockan 15,30 fick vi avliva Terna. Hon hade en puls på 130 och normalt ska den vara på 30 trots att hon fått smärtstillande. Hennes tandkött hade börjat bli lila som det tydligen blir när de har en förgiftning i kroppen.

Terna och elmer sommaren 2011
Levervärdena var onormala och hon visade upp en hög sockerhalt i blodet. Veterinären kände på henne och upptäckte att något var onormalt med tjocktarmen. Troligtivs någon slags tarmomvridning eller något annat konstigt. Det underliga är att hon ändå var lugn och inte visade direkta koliksymtom.

Terna var född 1998 nere utanför Uppsala i Kavelbro. Hon var uppfödd av Gun-May Romar och vi köpte henne 2004. Hon har flera föl efter sig Nattrun från Kambo, Jarnsaxa, Jarnvilja, Hel, Bergelmir och Hild från Galgbacken. Hon var ett stort och ståtligt sto, med enormt bra benkvaliteé och lång man och svans. De två avkommor till henne som avelvisats har bägge fått 1.a klass för exteriör och bra 4-gångs bedömningar på gångarterna.

Nu kommer Terna inte att få fler föl och inte heller att vara med på turer och ridskola. Hon var mycket omtyckt på ridskolan av de som i normala fall rider på stora hästar. Hon hade en stor och taktfast trav och en bra tölt med ok aktion. Hennes skritt var och långt över medel.
Terna i vårsolen
Att bada gillade hon inte och försökte oftast att smita när vi hade henne med på badstranden och försökte tvinga ner henne i vattnet.

Hon var stor och stabil och inte rädd för någonting. Lika bra att rida dressyr med som att ha med på tur. Hon var en hönsmamma när man jämför med andra ston riktigt överbeskyddande mot sina föl.


1 kommentar: