Summa sidvisningar

25 juli 2012

Dag med dramatik

Boxväggen mellan de 2 inre boxarna är fixad och ventilatonstrumman till en av stalldelarna är byggd.

Solen skiner och höet torkar på hjässorna, men det blåser och är känns ganska kallt.Grannens flicka Ida och Ronette var ute med varisn ponny från ridklubben inne i Gällivare ( några av dem är på bete här i byn) men så nervösa  som de är så var det inte bra att rida en sån här blåsig dag. Den ena började med att kasta sig om och springa hem, vilket gjorde givetvis att ponny nr 2 gjorde samma sak. Följden blev 2 flickor som klotade och 2 ponnyer som sprang tillbaka tillbeteshagarna. Men allt gick bra så både ponnyer och flickor är där de ska vara just nu och desstuom helskinnade (nästan)

På kvällen fick jag slut ström i min mobil och Mårten har ju sällan med sig sin och iallfall aldrig när den behövs. Vi satt i lugn och ro och fikade i grannbyn och när vi kommer tillbaka till vår bil ser jag att Mårten har MASSOR av missade samtal och meddelanden. Min mobil var ju som sagt var helt död.

Något hade hänt ! En karl som varit och fiskat upptäckte 4 lösa hästar som gick omkring och vandrade på Nattavaaravägen. Han ringde den hästmänniska han kände och jobbde med och det visade sig vara Eva-Lena Möller. Hon hoppade i bilen och under tiden försökte hon givetvis ringa mig utan resultat.Det blåste kallt och klockan var ca 21.00 tur var att hon hade en tröja med sig i bilen att dra på sig då hon under dagen bara haft en T-shirt för det visade sig att hon  och arbetskompisen fick gå tillbaka med hästarna till hästhagen. De var en lång bit att gå efter vägen och de fick gå mitt på vägen. De ledde 2 av hästarna och de andra 2 gick inte att fånga men sprang ändå med förstås.
När de äntligen kom fram till hästhagen och kunde släppa in hästarna så upptäckte de att en stor björk blåst ner över tråden. Det var därför som hästarna kunnat gå ut ur hagen.
Mannnen som varit och fiskat fick försöka så gott det gick att repa hagen och dra trädet åt sidan.  Nu var klockan kanske vid 23 och Eva-Lena fick äntligen tag på oss. Hon var på väg hem och vi satte oss i bilen och körde till hagen för att förbättre reparationen av hagen och se hur det såg ut.

Vilken tur att det finns människor som inte är hästrädda och vågar ingripa och vara räddare i nöden i såna här situationer.

DAGENS ROS SKA DE HA bägge två för sin insats igår natt.

När vi på natten kör hem efter vägen ser vi en poliskontroll, där det visade sig att en rattfyllerist blivit stoppad. Han hade kört samma väg där alla hästarna vandrade. Tänk om han kommit lite tidigare ! då hade han garanterat kört på både människor och djur.

Väl hemma sent på natten är det något som stinker. Isa har rullat sig i något äckelpäckel och stinker hela hon. Det är troligt att det är någons fiskrens, som folk brukar lämna så lämpligt vid vår gamla bastu nere vid sjön.

Här har några hittat en SILLKUNG en konstig ovanlig djuphavsfisk
som någon enstaka gång flyter iland eller fastnar i folks nät.
Men inte i Sakajärvi iallfall så det är nog någon annan
fisk som ligger bakom Isas stinkande lukt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar