Summa sidvisningar

8 juni 2012

Islandshästtävlingar och dess regler

Islandshästtävlingar har en massa olika regler, några nya regler skrivs varje år. En del kan verka konstiga kan man tycka men de har kommit till av någon speciell anledning. Många ekipage har testat olika regler till dess ytterlighet och då har det uppdagats och FEIF kommiteén eller vem det nu är som skriver tävlingsreglerna skriver genast en ny för att förhindra missbruk.

Om jag börjar nerifrån ska jag försöka göra en kort sammanfattning av NÅGRA av reglerna/förbuden.

Skorna får inte vara för stora eller för tunga. De får inte sticka ut för lång baktill eller för långt på sidorna. Här är det bäst att man läser i FIPO vad som gäller om jag inte minns alldeles fel får de vara 22 mm breda. De ska vara av samma material både fram och bak.

Hovarna får inte vara för stora. Man kom på att hästarna rör sig med mer svung i steget och högre benlyft om fötterna är större. Detta utnyttjades förstås och nu finns en regel att de högst får vara 10,5 cm om hästen är mindre än 1,45 har jag för mig att det var.(Bäst att kolla i fipot så de inte var 9,5 cm)

Bootsen får inte väga mer än 250gram så här gäller det att se upp om det regnar eller om de fylls med sand och lera blir de genast betydligt tyngre.

man/svans/hovskägg Får man inte klippa och frisera eller manipulera med. Visst du får klippa svansen om den är för lång.

Ridspö får inte vara längre än 1,20

Träns/bett/sadel Ska vara anpassade till just ridning (inga körbett) i lätta klasser tillåts bara vanliga 3-delade, 2-delade och raka bett inga stänger eller hackamore eller andra skarpa bett. Är man osäker bör man kolla detta innan tävling med domarna.

Collectingring När man väl är inkallad får man inte ta hjälp av någon. Ingen får rätta till en sadel eller spänna gjorden eller komma med boots eller tipps om hur man ska rida eller annan hjälp av något slag. Då kan man bli diskvalificerad.

När man checkat in får ingen annan rida på hästen. Det har hänt att föräldrar/tränare ridit på tex ett barns häst och sedan hoppar tävlingsryttaren upp på hästen och rider in och dominerar på banan. Det har blivit förbjudet för många år sedan för att undvika att det händer igen.

På ovalen får man inte göra volter, rygga eller kliva av hästen om inte speakern säger så. Man måste också ta ner hästen i skritt och se till att domarna ser att man har fått ner hästen i skritt efter avslutat program, innan man travar/töltar ut. På detta har många blivit diskade

Hästen måste vara renrasig islandshäst minst 5 år och den får inte vara triangelmärktSäkert finns det massor med mer regler som jag nu glömt. Men innan tävling bör man läsa på det svenska tillägget samt FIPO där alla regler finns. Fipo fínns att beställa från Svenska islandshäst förbundet och ibland kan man även skriva ut vissa delar av fipot samt svenska tillägget. Jag tror inte de har hela FIPOT så man kan skriva ut det i dess helhet.


Alla blir diskade någon gång. Jag har glömt att byta varv i T5 och blev diskad. En bekant tog inte ner sin häst i skritt efter avslutat program och blev diskad. Någon hade för tunga boots osv osv listan kan göras hur lång som helst. Men det är bara att ta nya tag och komma igen. Det finns inget ont som inte för något gott med sig brukar jag säga. Man lär sig hela livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar