Summa sidvisningar

15 april 2012

Vad blir det för kön på fölen ? / Ta hjälp av bilder när ni tränar hästar

I slutet av juni och i början av juli ska vi ha 4 st nya föl. Här i Gällivare fanns det förut en gammal hästkarl som hette Helge. Han hade sina teorier om att man kunde se på stoets mage hur fölet ligger om det är ett hingstföl eller ett stoföl. Ungefär som en del säger om människor är magen rakt framåt blir det en pojke och är magen bred så det syns bakifrån på den gravida kvinnan är det en flicka.

Om nu teorin som Helge hade så ska Bending och Vera få stoföl och Terna, Snaedis ska få hingstföl. Det återstår att se...Om inte magarna ändrar sig i sista stund.

Ett bra tips till er som rider och tränar era/andras hästar: Fotografera dem varje månad uppställda likadant. Då ser man på bilden om de bygger rätt muskler. Får de bättre bogar, musklar sig halsen rätt halsen osv då tränar man rätt. Men ser hästen insjunken ut och inte har muskler kvar då kan man misstänka att ens träning inte är rätt för hästen. Förutsatt förstås att hästen får foder så att den kan bygga upp sig. Men om alla andra hästar i samma hage ser ok ut, så kan man misstänka att det är i träning/ridning det brister
.
 Vid longering ska hästen alltid vara inspännd. Använd gärna en rundvolt eller koner/band och gör en rundvolt. Annars är risken stor att hästen springer på en oval och då blir inte heller träning rätt. Hästen ska ta i och jobba med hela kroppen och använda sig av bakdelen.


Pessoasele är bra till att få dem att nytta bakpartiet bätte eller att man har två tömmar, då kan man använda den ena att lägga runt bakdelen.

OBS ! longerar man inte på rätt sätt så sliter det mer på senor och ligament än vad det hjälper hästen.

Här ser man hur pessoaselet sätt på

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar