Summa sidvisningar

23 april 2012

Tyr såld men står kvar på gården

Under helgen har det snöat och blåst. På lördagen var alla Sakajärvi, Liikavaara, Laurajärvi och Keskijärvibor inbjudna till Aitik. Den stora koppargruvan här brevid. Vi fick en rundtur på området, fick se en informationsfilm och det bjöds på fika. Vi som bor här brevid är ganska hårt drabbade av sprängningarna som de kör flera gånger i veckan både med militär dynamit och med någon annan sorts dynamit. De kan smälla ganska högt och dundra i marken. Det känns  ungefär som en jordbävning för er som varit med om detta. Dessutom kan det blåsa en hel del damm från gruvområdet mot våra gårdar. Ibland är bilar och annat helt neddammat.

Förra veckan sålde vi Týr till Kristin Widmark Engebro. Han kommer att stå kvar här på gården, vilket vi tycker är det bästa eftersom han är en sån fantasisk flockledare.

Vi önskar ekipaget LYCKA TILL I FRAMTIDEN.

På söndagsmorgonen upptäckte vi att en av våra unghingstar hoppade på tre ben i hagen. Naturligtvis var just denna utan grimma. Han är ganska skygg och svår att fånga. Visst det går att klappa honom och ge honom mat från en hink om man är försiktig. När grimman ska på så kastar han sig bakåt och försöker undkomma. Våra unga hästar går omkring i hagarna utan att någon gör något med dem. De borstas inte eller tas in förutom att verka eller vaccinera dem förstås. Därför hinner de bli ganska försiktiga och lite avvaktande mot oss människor. Vilket bara är bra i det fortsatta hanteringsarbetet med dem som kommer senare. Nackdelen är just det som hände i söndags.

Ingen grimma på och en mycket skygg häst. Under hela söndagen fick vi med olika metoder försöka fånga in hästen som skuttade iväg så fort en grimma kom fram. Trots detta använder vi oss av sk fångstgrimma. Den är kanonfin och lätt att sätta på i bara farten (för det mesta iallfall) ; - )Tack alla ni som under dagen försökt att hjälpa oss med detta. Till slut sent på kvällen fick vi äntligen fast  honom. Nu är han inne i sjukbox och så får vi se vad farbror veterinären säger imorgon om hans skadade bakben.

Malin har fått skor på sin hingst Maur (Möjjr) och har på lördagskvällen provridit lite med honom för första gången nu hemma i Sverige. Det gick bra han såg lydig och snäll ut.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar