Summa sidvisningar

25 april 2012

Önskemål en portabel röntgen för stora djur

Här uppe i lappland/norrbotten har vi som bor i inlandet långt till en hästklinik. Har någon häst skadat sig så är det inte mycket man kan göra. Vi har nu en unghäst som hittades i hagen hoppande på 3 ben.

Alternativ 1 är att sätta in honom i transporten och åka till närmaste hästklinik med röntgen 23 mil bort. Då ska man lasta in denna skadade häst på 3 ben och han ska åka transport i 3-4 timmar, enkel väg.

Alternativ 2 är att ge honom smärtstillande sätta honom i en box och se om det blir bättre eller sämre. Risken är att om benet är av eller sprickbildning så kan det bli VÄRRE med att ge smärtstillande eftersom hästen kliver omkring för mycket på sitt skadade ben.

Vi har valt alternativ 2 med samråd av vår veterinär här på platsen. Vi ska avvakta några dagar och se om svullnaden går ner. Hästen får pencillin och smärtstillande.

Vad är rätt och vad är fel ? det är en bedömningsfråga från fall till fall.
Bilden visar hur det kan gå till och är tagen från
husebyhästklinik

Det går även att undersöka 650 kg hästar i en röntgen
bilden från unt.se

Hade vi haft en portabel röntgenutrustning här hos våra egna veterinärer så hade allt varit lättare. Flera hästar har varit skadade på kort tid runt om i Gällivare området. Mycket lidande hade kunnat besparas hästarna. Hästägarna hade sluppit ta ledigt från sina jobb och åka med sjuk häst hela den långa vägen ner till Boden, för att där på plats få en röntgenbild och veta vad som ska göras.

1 kommentar: