Tummen upp till Skjóna

Min gamla häst Skjóna fra Hjardarhvoli som är född 1989 är bara helt otrolig.

Jag har inte ridit med henne på länge och mest  under hela december/Januari har hon fått gå och skrota och bara ridits kortare ridpass.

Men idag tog jag henne själv med som ledarhäst när vi red ut på tur. Hon är ju bara bäst ! Vilken tölt kanon !







Vi började lite försiktigt och hon kändes lite konstig i bakpartiet liksom hoppade fram. Men efter en stund släppte det och hon gick i klockren tölt från arbetstempo till ökad tölt. Vilken häst ! Hon påminner lite om Odda men de är ändå så olika. Odda vill gärna trava medan Skjona lägger sig i pass om det går för fort.

Ibland glömmer man bort de skojjiga med att rida. Det kan bli förmycket att bara träna och träna. Det roliga är ju för min del iallafall att få rida ut och fräsa lite, och att få rida ut i skog och mark.

Visst är det kul att tävla och träna också. Det är ju nödvändigt med träning för att våra hästar ska må bra och få de bästa möjliga förutsättningar via träning samt att vi ryttare försöker bli bättre och bättre.

Bättre blir man förstås genom att rida mycket. Timmarna i sadeln är det som gör mången ryttare, men också att man ber någon annan titta på hur/vad/vilka fel man kan tänkas göra som ryttare. Allt som händer uppe ovanför sadeln återspeglar sig i hur hästen mår/går och rids.

Varför skaffar man sig en häst ? ja naturligtvis är det beroende på olika personligheter. En del gillar att avla , andra vill tävla, några vill ha dem som avkoppling. Oavsett vilken ryttare man än är så måste glädjen finnas kvar i ridningen.

Jag får ofta frågan om när/hur gammal man ska vara när man skaffar häst. Det beror ju givetvis på hur hästvana ens omgivning är (föräldrar om det gäller ett barn) Ett hästköp involverar hela familjen. Alla blir delaktiga på ena eller andra sättet oavsett om man vill det eller inte.


Skjona i pass med Jessica L på tävlingsridläger

Skjona duktig hoppare med Jessica E

Skjona glad en sommardag
Jag skulle nog säga att utan hästvana föräldrar, så bör personen i fråga har ridit under flera år och vara van med att hantera olika hästar. Visst alla lär sig efterhand och om man skaffar en lugn och trygg häst från början så går det ju fortare. Sedan beror på ras och temprament också. Islandshästar är inga barnhästar och kan blir riktigt envisa och riktig, riktigt snabba om de sätter den sidan till.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja