Hoppas att årets kallaste dagar är över nu...


Strömlösa var vi i ca 4-5 timmar igår. Termomtern pendlade mellan -38 till -41 grader under den tiden. Men som tur var kom den tillbaka vid 9 tiden på morgonen.

Problemet nu är att vår vattenpump sugit in luft och måste tas upp ur brunnen för att fungera som den ska igen. Så vi får åka in till stan och fylla vattendunkar och ge till hästarna. Tur att de har termobarer. De hemmagjorda fungerar också relativt bra i den här kylan. De får en liten ishinna ovanpå vattenyta som man får slå sönder med jämna mellanrum.

De ordinarie är det inga problem med så länge strömmen finns förstås.






Alla undrar förstås hur det går med hästarna i den här kylan. De är precis som vanligt helt obrydda. De leker, ligger och sover på snön ( inte i ligghallarna), de äter ibland. De funderar men de verkar helt obrydda i att vi andra tycker att det är så svin kallt. Ändå har de flesta hästar INGA TÄCKEN på sig.

De har en tjock vinterpäls som är konstruerad som pälsar ska de har underhår som torkar fort och överhåren reser på sig liksom ragg och det förhindrar den kalla luften att komma in på själva hästkroppen. Den ultimata klädsel som alla strävar efter superduperbra Goretex material. Hästarna behåller värmen så bra att frosten ligger kvar på ytterhåren utan att ens smälta.

Sätter man täcke på hästen så trycks pälsen ner och kan inte resa upp sig som ragg och skydda hästen som det är tänkt mot kyla. Jag tror vi människor vill förmänskliga hästarna och hjälpa dem till det vi tror är det bästa. Det är min filosofi, men jag vet att andra tycker annorlunda och var och en för göra som de vill.

Men när jag dessa kalla dagar har studerat vad hästarna gör så ser jag att de som har täcken står mer stilla och liksom hänger. De som inte har täcken beter sig som vanligt, alltså som en vanlig dag med -10 grader. Ingen skillnad !

De som är tunna i hull har ofta en tjockare päls som ska hjälpa dem. Men det kan nog som hästägare kännas bättre att få sätta på dem ett täcke om de är tunna. Det går ju givetvis mer engeri åt att hålla värmen. Men jag misstänker ändå att de går mer enegi åt att värma hästen om inte pälsen har möjlighet att resa sig upp. Alternativ är att man täckar hästarna men sätter några knölar av hö mellan täcke och hästkropp så att det blir luftspalt mellan.

Under eftermiddagen igår sjönk temperaturen ända ner mot -43 och då bor vi ändå uppe på en hög backe.

Bilden där hästarna galopperar och de gamla husen är tagna av Andreas Hinzer, förra året i januari. Det var också en superkall dag. Ni ´som vill se fler bilder av Andreas kan googla på honom och sen hittar ni fotocomminity där han lägger ut sina bilder. Mycket vackra naturbilder häruppifrån och även en del hästbilder.






Troligtvis kommer inte ridskolan igång på några dagar om den här kylan håller i sig.
Men jag kommer att sms alla som ska gå så ni vet hur det blir.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja