Dubbelt veterinärbesök







Idag har vi haft dubbelt besök av veterinärer här på Galgbacken. Peter Zaff har tagit DNA, Blodprov samt vaccinerat en hel del hästar och så har Sara Ellevik se www.norrlandshasttandvård.se varit här och gått igenom ett flertal hästar. Járnvilja med sitt underbett och ett gäng hästar till.

Det var mycket lärorikt och vi fick bla se hur olika bett kunde påverka så att hästar fick skador i munnen både på tänder och på mjukdelarna. Resultatet av hur vissa hästars tänder ser ut om de tuggar och biter på bettet för mycket.

På några hästar hade vissa tänder liksom slipats ner och blivit helt plana av att de tuggat för mycket på bettet. Någon hade sår i munnen högre upp där en vass hake har funnit en tid och där det bildats en fåra i tandköttet.


Jag kan inte låta bli att tycka att tandstegen ser ut som ett medeltida tortyrredskap. Men det funkar ju bra och här på bilderna ser vi hur avslappnade hästarna är när de nerdrogats inför undersökningen.






Hästar kan också få tandsten ! Unga hästars huvud är mycket tyngre än gamla hästars skalle. Det är för att de yngre hästarna har sina tänder kvar inne i skallen och där väntar de på att mjölktänderna ska ramla ut och de nya ska växa fram.













Tänderna är ganska långa och stora så därför väger hästar under 4 år skallar mer än de äldre. Lite omständig beskrivning kanske men nu är jag trött efter alla hästars undersökning/vaccinering mm


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja