VECKANS HÄST Lýsingur fra Seljabrekku



är född 1998. Han är född på Island och importerades till Sverige 2007. Han tränades och såldes av Vignir Jónasson till Anna Ylitalo i Kiruna. Hon har tävlat med Lýsingur framgångsrikt. Han har mycket bra gångarter och är en lättväxlad 4-gångare.


Lýsingur kom till oss i sommras. Han hade dessförinnan varit nere i södra Sverige under en tid. Han går fram överallt över alla diken, presenningar och andra hinder som kan komma. I såna lägen är han mycket stabil och orädd. Men Lýsingur är en känslig häst som kan få för sig att plötsligt dra in ändan under sig och tölta eller galoppera iväg en bit till synes utan anledning.











Han är mjuk och fin i munnen så det är ganska lätt att få tillbaka kontrollen på honom. Han rids nu konternuerligt och går tills vidare helt utan problem i alla gångarter. När han kom till oss på sommaren visade han sig oren på böjt spår. Vi tog honom till Boden i augusti och gjorde en spattröntgen men det visade sig att han var helt OK.










Hans pappa heter Feykir fra Hafsteinsstödum och mamman heter Hrefna fra Seljabrekku



Det kan ta tid att fånga Lýsingur i hagen. Han är lite svårflörtad och man får försöka lura honom med havre/morot eller annan godis. När man ska rida på honom så får man ta det i beräkning att ibland tar det LÄÄÄÄNGE innan han låter sig fångas.




Lýsingur betyder "han som lyser" den ljusa hästen

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja