Summa sidvisningar

13 maj 2011

VECKANS HÄST Skjóna Frá Hjardarhvoli


Gårdens äldsta häst föddes på island 1989. Där bodde hon ute på vidderna ända tills hon var 6 år gammal. Hon var otjämnd, rädd och relativt hispig när hon dök upp i Sverige. Maria Berg importerade henne och använde henne som en av 5 hästar när hon gjorde sitt unghästprov.

Maria har berättat att hon inte var lätt att jobba med hon var en nervös och känslig dam. Några år och några föl senare hamnade hon hos mig uppe i Gällivare. Då var hon i 10 års åldern.

Hon var en ren 4-gångshäst från början som sedan helt plötsligt visade sig vare en 5-gångshäst med en hyfsad pass. Liten och känslig som hon är så är hon kanske inte den enklaste att rida på. Nu när hon med ålders höst rids mer sporadiskt så har hon lugnat ner sig något och går ibland på ridskolan.

Skjóna har fått flera föl. Två av dem har vi avlat fram och det är Frodi från Andra sidan som nu bor någonstans i mellan Sverige och Odinn från Galgbacken som för tillfället är här hemma på Galgbacken men ägs av Jessica Lundberg.

Skjónas pappa var på sin tid en av islands bästa avelshingstar Ótur fra Saudarkroki. Han såldes till Tyskland som 20 åring trots protester från många islänningar, som tyckte att det var som att sälja bort en nationalklenod.

Nu hoppas Skjona få en trygg och lugn ålderdom och slippa det mesta av arbete i framtiden.

Fast ännu hör hon till några av gårdens piggaste hästar och när hon var ung så var det inte många som hängde med i svängarna, när hon fräste på.


Hon är en av gårdens populäraste hästar för de som går på ridskola, för att hon är så lätt att få i tölt. (då kan traven vara knivigare) men när hon travar så gör hon det med stora och bra steg. Bästa gångarten hennes är skritten, där hon brukar ligga på höga poäng på tävlingar.
Hon har varit med på flera olika tävlignar bla hopptävlingar. Här finns en bild som Annika Hagstedt tagit på sin dotter Jessica Engman som hoppar med henne på någon Trec tävling på ridklubben.


Och Sara Östman som fräser med henne på ett ridläger i vem springer snabbast upp för backen....

Och slutligen i pass efter Sakajokivägen med en annan Jessica i sadeln.
Skjóna betyder skäcksto

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar