VECKANS HÄST Viktor från Slätterne


Viktor är en ovanlig häst. Han är en blandning mellan den ovanliga hästrasen American saddlebred och islandshäst. Filmhästen Black Beaty är en saddlebred häst och rasen används mycket som show/cirkus hästar såväl till hoppning/dressyr. I filmen Borta med vinden är nästan alla hästar Saddlebreds. De användes förr i tiden på plantangen för att plantageägaren skulle lätt kunna ta sig fram på ett bekvämt sätt. http://www.saddlebred-sweden.com/ på den här länken kan man hitta mer info om rasen.

Viktors pappa dog väldigt ung i en olycka och fick bara 2 avkommor. Viktors farfars far var på sin tid amerikas dyraste häst den såldes för 19 miljoner svenska kronor. Året var 1992 om jag inte minns alldeles fel.

Viktor blev en resultat av en tjuvbetäckning mellan ett mycket litet islandshäststo vid namn Tinna. Tinna har tävlats av Jamila Berg. En dag stod där i hagen ett långbent konstigt föl. Efter 3 år nere i Hälsingland hamnade Vicke här uppe i Gällivare. Vi var förtjusta i honom och köpte honom som bröllopspresent till varandra. Han är en riktig charmör som hittar på de konstigaste saker. Han kan öppna dörrar och grindar, han kan sparka boll, han kan räkna osv.





Viktor är/var en mycket bra dressyr och hopphäst och skulle om man tränade honom mer gå i svår hoppning enl John Hickins (hoppmänniska) som känner till Viktor. Eftersom varken jag eller Mårten var intresserade av dressyr eller hoppning beslöt vi att sälja Viktor.







Kerstin Heptagyun (hoppas jag stavar efternamnet rätt) hade vid tiden när vi precis köpt Viktor flyttat till Sverige och Gällivare från Berlin. Hon började med att rida Viktor någon gång i veckan och blev förtjust i honom. När vi beslöt att sälja honom så slog hon till och köpte Vicke.






Hon trivs bra med Victor och gör många långa turer tillsammans med honom och sina 2 schäfer hundar.

Victor är en mycket speciell herre som inte låter sig fångas i hagen av vem som helst. Det kommer nog från Saddlebred rasen. De är ofta så att bara vissa personer förtjänar att få leda/rida och hantera dem.




Och visst !!! Viktor kan både tölta och passa. Men eftersom vi ville renodla hans gångarter i början när vi ägde honom, då vi upptäckte hans talang för dressyr så försökte vi att inte rida i tölt el pass. Ibland när han är ivrig eller när man kortar upp honom så blir det tölt alt pass. Hans mamma var/är en bra passhäst.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja