Mustangen


Här kommer ett arbete som Amanda gjort på dille om Mustangrasen

Mankhöjd: 145-155cm

Färg: alla färger är tillåtna

Miljö: medlevarmt till svalt klimat

typ: varmblodshäst

ursprung: USA

utbredning: Nordamerika

Användning: ridhäst vildhäst








Mustangen är den hästras som folk ofta ser som vildhästar. om man hör talas om rasen mustang är de första som dyker upp i huvet hos dom flesta "vildhäst"

Mustangen härstammar från USA där den lever fritt ute på stäpperna.

mustangen är sedan 1971 skyddad och lever fritt i reservat främst i västra USA

Djurskyddsföreningar har bildats i USA för att skydda Mustangen men även andra vildhästar.

Mustangen är kännd för att vara svåra att tämja eftersom dom har en sån otrolig flyktinstinkt men det finns en del tama mustanger som har födds upp utav uppfödare det finns även vilda mustanger som tagits till fångenskap och lyckats tämjas men på grund utav deras heta tempramant så har inte lagen ännu slagit igenom som ridhäst.

I Kanada och mexiko finns det också en del vilda mustanger men dessa är dock inte skyddade av någon lag utan dom räknas som herrelösadjur.

Mustanger finns i flera varianter utav färger eftersom att det är en vildhäst som förökar sig i naturen. någon speciell rasstandard finns inte på denna ras än. Men vissa uppfödare säger att dom vill ha mustangen ganska liten runt 155cm i mankhöjd med kort rygg och ett sluttande kors. mustangen har oftast ett ganska så kraftigt huvud och grova starka ben.

Mustangen är otroligt uthållig och envis därav svår att tämja den är även så gottsom immun mot vanliga hästsjukdommar eftersom att den är anpassad efter alla år till att klara av att leva fritt i ett tufft vilt klimat. Mustangen är helt oberoende utav människor så länge dom inte blivit skadade.





Mustanger finns i alla färger men dom vanligaste färgerna är bork,fux, och black. finns även mustanger som är skäck och det kommer från den spanska hästen som kom till USA med spanska män som sedan rymmde eller släpptes fria ut i vildmarken vilket har gjort så att gener har blandats och mustangen kan dock även vara skäck i vissa fall, mustangen har oftast en tjock och lång man finns även många mustanger som är stickel håriga och även tigrererade färger.

Alltså Mustangen = hästen från vildmarken




Dilegård

Amanda kantola

Hk

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja