Summa sidvisningar

8 november 2010

Välkommen Prins och Rjómi

Nu har Marie och Jessica efter många om och men hittat sin dröm”prins”. En stor vacker skimmel som passande nog heter just Prins. Mirjam Horn har köpt sin ”prins” Rjomi och bägge Prinsarna är nu tillsammans i hingst/valackflocken.


Jag har fått frågan om en 4-gångare kan ha en passaktig tölt.

Naturligtvis kan den det även om det är en 4-gångare. Likaväl som en 5-gångare kan ha en travaktig tölt.

I vissa lägen när man tränar in tex traven på femgångare eller tölten på 4-gångare så kan den bli åt det motstatta. Hästen som aldrig visat sig passaktig ,utan alltid slagit mot travtakt går helt plötsligt i klockren grisepass.

Man kan kanske se det som något positivt för tillfället eftersom hästen bara gått i det diagonala benrörelsemönstret innan och nu helt plötsligt hittat det laterala.

Hästar kan också förstås bli passaktiga pga av att de är stela så även 4-gångare. De behöver jobbas mer med lösgörande övningar för att få dem mer smidiga och mjuka.

Man kan dela in gångarterna i en skala där tölten är i mitten, traven längst åt höger och så passen längst till vänster. Målet är att hästen ska vara i mitten i sin tölt alltså klockren. Men ofta slår den över till antigen det ena eller det andra.

En 4-gångare slår nästan alltid mot travtakt och en 5-gångre mot passtakt men inte ALLTID. De kan ofta ha olika variationer i sitt rörelsemönster


Det kan bero på många saker att en häst helt plötsligt ändrar sitt rörelsemönster.

Att den inte är nog lösgjord

Att den håller på att lära sig en ny gångart

Att den har tex ont i ryggen

Sen finns det hästar som i flera år varit ”klockrena” 4-gångare, men helt plötsligt visar det sig att man har en 5-gångare istället.

Med 5-gångare så menar jag inte de som ständigt går i grisepass utan de som har fart fläkt och SVÄV i sin pass.

Vilka är att föredra ? Ja det beror på från häst till häst eller från person till person. Jag brukar iallafall tycka att det är lättare att hitta tölten hos de som är 5-gångare. Den finns liksom närmare till hands att plocka fram.

Sen är det samma jobb med dem alla att hålla dem så rena som möjligt att rensa bort travtakt eller passaktigheten, med lösgörande arbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar