Summa sidvisningar

11 oktober 2010

Nu snöar det

Nu faller snön i stora stora lappvantar ner på Gällivare med omnejd. Marken är vit och jag såg ut som en snögubbe när jag höll dagens sista ridlektion.

Resan hem från London gick bra (fast man är trött ännu) och att ta sig helskinnad över alla vägar med deras vänstertrafik är inte alltid lätt när man tittar åt fel håll när man ska korsa över.

Jag som är historie intresserad fick höra en historia om Londons tidiga bakgrund som jag aldrig hade hört talas om förrän nu under den här Londonresan.

Romarna invarderade området där London är nu och befann sig där med flera tusen soldater som gjorde livet surt för befolkningen som redan bodde där (Kelterna). Kelterna blev förbannade över orättvisorna och våldet som de utsattes för och slog tillbaka. De leddes av en kvinna som kallades för Boudicca. Hon var en keltisk krigar drottning. Det blodiga kriget slutade med att tusentals romare låg döda där på platsen där ST Pauls katedralen står idag.

Sedan gick det tydligen inte så bra, för glada ihågen styrde Boudicca och hennes krigare norrut för att slå ner ytterligare invarderade romare på ett annat ställe. Men nu hade de fått förstärkning (romarna) så Boudiccas sista strid gick inte så bra och där dog återigen flera tusen människor denna gång från den keltiska sidan. Boudicca klarade sig men enligt legenden ville hon inte bli tillfångatagen med risk att bli visad i triumf som slav i Rom, så hon lät förgifta sig och dock istället innan de hann fånga henne.

Kanske därför Engelsmännen som är så konservativa i mångt och mycket har kunnat acceptera flera drottningar genom tiderna. Medan många andra länder inte kunnat tänka sig kvinnor på tronen under århundraden.

Byssa frá Kirkjubae har varit här under helgen och sovit över med sitt föl Trostan från Kambo. Byssa är ett fint 1:a klass sto som vi förmedlat åt Agnete och Steini Kristoffersson i Norge. Byssa såldes av Gun-May Romar som fött upp flera mycket fina hästar för avel och tävling.

Byssa har varit nere hos Västeråsens islandshästar på betäckning med hingsten Garri frá Reykjavik. Fölet som hon nu har vid sidan är efter Omi från Stav (isabellhingst efter Askur från Håkansgården) som nu finns i Tyskland.

Termin 4 har börjat denna vecka. Det är bara sena måndagsgruppen och de som rider på torsdagar som har denna vecka kvar av ridskolans termin 3.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar