Summa sidvisningar

3 juli 2010

Island rapport

Vi ær pa Island for nægra dagar, tillsammans med Malin Larssons Pappa Kenneth som æger hingsten Maur.


Vi har akt runt hær pa norra Island idag och besækt bla Holar. Flera kænda gardar har vi passerat som Kyrholti, Vatnasleysa, mfl.

Vi bor hos Sandra och Raggi www.hestanet.net och ska imorgon ivag pa en stor avelsvisning.

Maur som ags av Malin Larsson ær otroligt vacker stor langbent och smæcker hingst. Han har en enormt bra pass och tolt. Det lovar gott i framtiden med denna hingst. Bilder av honom och andra hastar kommer jag att lægga ut senare hær pa hemsidan.

Vad gæller den SMITTA som finns pa hæstarna hær pa Island, sa har vi pratat med flera och det verkar var enligt fæljande

1) Smittan verkar vara luftburen. Hæstar som statt isolerade i fjordar langt fran folk och fæ har blivit sjuka. Ingen person har varit till dem och de har ænda smittats

2) Hæstarna blir lite olika sjuka en del med bara snor i næsan som rinner vid anstrangning och andra far hosta, stora slemklumpar som hostas upp och problem med sin hals som de verkar ha ont i. De kan fa problem med att æta pga detta och avmagring till följd.
. Vissa får feber och man har konstaterat STREPTOCCER på de sjuka och smittade hästarna.
Vad som orsakar detta vet man inte ännu. Det kan bli sekundara problem för dessa hästar

3) Alla hästar har i princip smittats och det tar ca 4 till 6 veckor innan det bryter ut. Sedan ar hästarna sjuka i några veckor och man tror att de är bättre och börjar jobba dem igen då börjar de hosta om igen.

4) Sjölva förkylningen är inte farlig i sig för hästarna, men problemet är att de blir sjuka så länge och kan inte användas i verksamheter som ridskola, träning osv.
Sjuka individer och föl kan kanske drabbas hårdare då jag hörde om ett föl som dött. Detta var inte pga av sjalva smittan utan av att vid obduktion visade det sig att lungorna var fyllda av slem och förmodligen kanske detta föl även haft ont i svalget och inte kunna äta och svälj också.

5) Nu börjar många hästar att verka bättre iallfall och vi får hoppas att hemma i Sverige , där vi vaccinerar våra hästar att dessa klarár sig från att bli smittade och inte blir sjuka.

Har skiner solen och det är ganska varmt. Blir jättespannande imorgon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar