Hållbara och högpresterande hästar

Är en föreläsning av Per Michanek som är VETERINÄR och ägare av högpresterande galopphästar. Han har forskat under flera år om hästar och deras välbefinnande.

Per anser att det är förkastligt att stänga in hästar i boxar och stall.

Hans galopp hästar har gått på utedrift dag som natt i över 25 år vinter som sommar.

För hästarnas bästa ska man hålla dem i lösdrift. Varför har vi dem då i stall ?

Jo av gammal tradition tex militären ville fort få tag på sina hästar för att kunna använda dem och inte behöva jaga dem ute på någon äng och detsamma med forna arbetshästarna.

Dessutom råder det stor OKUNSKAP bland hästägare och normalt folk och man tycker synd om hästarna och vill hålla koll på dessa och stallar därför in dem i små boxar.
Vilket blir en paradox för det är då det kommer problem med bla

LUFTVÄGAR (förekommer inte om du har utegångshästar) Stallen har nästan alltid för dålig ventilation och folk försöker värma upp sina stall vilket resutlerar i ännu sämre luftkvalitee för hästarna. Det är bättre med ett kallt och oisolerat stall med drag.

Öppna upp era fönster och ventilatoner i stallen och dra ner värmen eller ta bort värmen helt och hållet.

PROBLEM MED LEDER hästar som står inne har ofta tjocka ben och leder för de är inte skapta att stå inne och inte röra sig. UT MED DEM SÅ DE FÅR RÖRA SIG DYGNET RUNT.
Ledvätskan nyttjas inte i den mån den ska och kan också förtvina av för mycket stillastående

MATSMÄLTNINGSPROBLEM som kolik och andra tarmåkommor minskar drastikt och försvinner nästan helt om hästarna kan röra sig hela tiden. Deras stora tarmsystem mår bra av att hästen rör sig (inte står stilla i en box)

BEETENDE STÖRNINGAR förekommer också hos hästar som får stå inne för mycket. De tar givetvis med sig störningen om de släpps ut för problemet är redan skapat i inomhusmiljön.


Ovanstående är lätt att åtgärda man måste bara se till att man värmeisolerar sina Vatten installationer.

När det är -26 grader ute så har hästen det lika bra som om vi människor vid +27 grader. De har en sån kropp och päls som är väl anpassad till att skapa en förträfflig värmebalans. (Detta gäller inte nyrakade hästar förstås)

Vi människor måste lära oss och acceptera att HÄSTAR TÅL KYLA !!!

ETT DJURS VÄRMEBALANS GÅR ATT BERÄKNA. DE FÖLJER FYSIKENS LAGAR OCH ÄR INTE EN FRÅGA OM ÅSIKTER.

Jag får ofta höra: men klarar sig verkligen hästarna ute när det är så kallt.

Okunskapen är stor och ofta för vi över våra mänskliga känslor på våra djur.

Detsamma gäller med täckandet enligt Veterinär Per Michanek. Sätt ut era hästar fast de är svettiga i köldgrader det spelar ingen roll för hästen. De kan vara blöta och svettiga men sköter det själva. De torkar innifrån och ut och kan vara blöta och isiga längst ut men det spelar ingen som helst roll enligt tester med olika hästar.

Ibland vill vi sätta på hästarna ett fleece täcke innan de går ut för att de ska torka fortare. Ja hästarna blir torra och vi har ett blött täcke som måste torkas någonstans. Men för hästen har det som sagt inte det minsta betydelse.

SLUTSATS

Släpp ut era hästar ! eller åtminstonde öppna upp fönster och ventilerna i stallet och försök inte värma upp stallen det blir bara problem.

Det finns varma stall som fungerar men då måste man ha en HISKELIG ventilationsanläggning som kostar mycket mycket pengar. De allra flesta stall har alldeles för dålig ventilation som orsakar hästarna mycket lidande med luftvägsproblem.

Det är det fina fina dammet som är problemet i dåligt ventilerade stall

Ur djurskyddssynpunkt borde alla hästar hållas i lösdrift !!!

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2152320&BroadcastDate=&IsBlock=

här finns en radiolänk med Per lyssna på den

Kommentarer

  1. Ja, föreläsningen var väldigt intressant och bra. Många myter finns det och det tar tid att få bort dem.
    Du vet, hästägare som har sina hästar i utedrift är "empatiskt handikappade" och så...

    Bra referat!

    Nangen

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja