19 februari 2021

Rätt häst på rätt plats ?

 I pandemins tid hinner man sitta och fundera på en det ena en det andra.

Frakkur och jag  i vinterskogen

Kolla gärna upp era hästar. De ni har importerat i alla fall.  Ibland händer det att någon fått fel häst. Vi fick en saluhäst för några år sedan. Den var importerad och förväxlingen måste ha skett antigen på Island direkt eller på Norrköpings flygplats. 


Den var tingad av ett par bekanta till oss och var hos dem under flertalet år. När den sedan såldes vidare upptäcktes detta inte.  Något år senare fick vi hästen till oss på försäljning. När chippet kontrollerades var det inte den hästen som en gång köpts på Island.


Ett annat tillfälle var när en norsk hästägare, hämtade sina hästar på Norrköpings flygplats. Han körde med dem upp genom landet för att lämna av en häst i Kiruna. Det var otroligt tur att han fått en beskrivning på stoet han skulle hämta till Kirunabon. Det var fel häst som leddes ut till honom och han uppmanades att ta med sig norrut.


Efter mycket tjafs och diskussioner på flygplatsen visade det sig att han hade rätt.  De som råkat få med sig fel häst fick vackert vända om med sin hästtransport och köra tillbaka hästen till Norrköpings flygplats. De som skulle ha stoet i Kiruna har denna norska man att tacka för så de verkligen fick rätt häst med sig hem.


När vi var på SM för några år sedan och skulle tävla  ungdomsklass i V1 och T1, så var det i vanlig ordning veterinärkontroll, mellan klasserna. Vår häst som skulle tävla stod i kö och väntade. Medan vi står där i kön, ser vi hästen framför oss som är tydligt halt på ett av benen.

 Det var en gammal känd tävlingshäst som skulle vara med på sitt sista SM. Veterinär väljer att släppa igenom den åldrade mästaren. När det sedan var vår tur gick veterinären igenom hästen som det brukas. Men vår häst hade då en sårskorpa på ena benet. (Som måste ha funnits där redan till den första starten ).

 Det blödde inte och var liksom en torkad kant från någon tidigare händelse. Hästen var inte heller halt eller påverkad på något sätt av skorpan. Men vi fick startförbud.  Vad vill jag säga med detta då ? ja vad visar man för signaler till tävlande ungdomar och andra med detta. Är man känd, kan hästen slippa igenom kontrollen med större problem än vad en okänd ungdom/häst kan få göra.

Att veterinärer har en stor makt, för hur de bedömer och tittar på olika typer av skador. Påverkar ju givetvis ryttare/häst enormt mycket. Naturligtvis ska hästar som har ont eller på annat sätt kan lida av att ridas inte få starta.





Kanske kan bli mat till vargarna



Nu har jordbruksverket en ny förordning att ALLA som har stall, lösdrift, travanläggning, sommarbete mm registrera sin verksamhet. Man går in på jordbruksverkets hemsida och registrerar anläggning.

 Detta  ska vara gjort innan 21 april. Hästens ULEN nr ska anges och det hittar man på ägarebeviset eller på hästpasset. Har man ett gammalt hästpass finns nr på Worldfengur gällande islandshästar i allfafall. Vad som händer om man inte registerar vet jag inte, men gissar att man inte blir hängd iallafall. Men kanske man en penningabot.







Här i Skåne har ett vargpar etablerat sig. Kanske det finns fler än de 2 länsstyrelsen säger för jag tycker att det kommer rapporter om vargar lite överallt. Men för mig får de gärna finnas. 🐺


Här finns gott om hjortar , harar vildsvin mm. Vi får hoppas att de äter av dem istället för att ge sig på tamboskap.  Jag har haft kontakt med folk i vargrika områden som har  häst och de har inte haft några problem fast vargarna ofta varit omkring deras gårdar.

Med snö kan man hitta på mycket roligt.
Här  Eva & Hasse . Fast jag är glad att slippa skotta


Här har det kommit mycket snö i veckan. Vi har nog haft ca 2 dm. Men igår och idag är det varmgrader och snön smälter i rasande takt.


I veckan har vi vaccinerat ett gäng hästar. Nott, Jarnvidja, Ragnarök, Jarnsaxa. Med de nya (2020) vaccinationsreglerna ska hästar som tävlas på lite större tävlingar vaccineras inom 7 månader. Jag har för mig att detta även gäller för nya föl som är födda från 2020. Det är inte lätt att hålla reda på allt.


Vår hund Isa är 12 år gammal nu och vi planerar att skaffa en ny hund inom kort. Kanske en Cane corso eller en ny vit herdehund. Det lutar åt den första. 

Isa är en så länge rätt ok. Hon har lite problem med sina ögon (pannus)  och man ser att hon är halt till och från. Det verkar vara något i bogen tror jag.





När vädret tillåter och det inte snöar alltför mycket eller stormar, så försöker jag lära Julia vilka ridvägar som finns här. ☂☃

Járn är hemma och ska vila ca 1 vecka till efter sin träning. Sen ska han ridas igång igen. Natt är också hemma nu. Hon ska vara här och ridas och matas upp då hon är lite tunn.

Hinner gränserna till  Danmark öppnas, så åker vi och tittar på Worldtölt i april. Där tävlas de bästa hästarna i Danmark och södra Sverige kanske även tyska o norska hästar. 

https://www.facebook.com/worldtoeltdk. 

Vi har ca 3 tim med bil till Odense. Vem som ska få äran att köra över bron får vi se. I alla fall inte jag (hoppas jag) Den är ju tom längre höga kusten bron😬









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En vacker höst

Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...