30 april 2019

Trädgårdsarbete i April

I två dagar regnade det och det var behövligt, då det inte regnat här nere på 3 veckor. Våren sägs vara sen här nere, fast de gula rapsfältet blommar tidigt.

I en av byggnaderna är det högt till tak och
lite medeltida känsla



 I söndags var närmaste Granngården, stängd så vi åkte till Ystad. Där köpte jag bla gummistövlar och en rejäl spade, så jag kunde gräva ner våra plantor.

När vi ändå var i Ystad passade vi på att hälsa på några nedflyttade Gällivarebor, el ja de har bott i Gällivare i en herrans massa år och räknas nog som Gällivarebor, fast de är födda och uppväxta i Småland o Skåne.  Det är Lasse Ziethen och Maria Granlund som efter måånga år i Gällivare också tagit sitt pick och pack och flyttat ner.



På tisdag sken solen igen och vi passade på att klippa gräset och andra små trädgårdsbestyr.

Jag inspekterade var hästhagarna ska bli och upptäckte till min förtjusning, att nere vid bäcken
som heter Mölleån, fanns stora stora träd gissar på bok och vackert grönt gräs med fina vitsippor.
Från gården syns den vackra Vitabykyrka
Tyvärr var min mobil på laddning, så några foton blev det inte denna gång. Med en häftig djungelbokskänsla vandrade jag omkring därnere. Lite klapp i händerna då och då för en hel del färska små grisspår syntes där det fanns lite lera.

Efter en stunds filosoferande där nere spatserade jag upp till gården igen och där hade Mårten fått punktering på vår gräsklippare.. De var bara att avsluta gräsklippandet, ta loss hjulet och försöka hitta någonstans att fylla på luft. Vilket inte var lätt, då de små bensinstationerna i Brösarp, Vitaby och Kivik inte hade ute sin luftgrej på kvällen. Vi får helt enkelt ta upp däcket till Gällivare nu idag när vi åker hem fylla det där med norrländsk luft och ta ner det till de sydligare nejderna.



På spaning från Grindstolpen
 Vid en av dörrarna,låg en vacker sten som "bro". Den hade uråldriga inskripsitoner längst kanterna och mysko bilder inristade. Nästa gång vi åker ner ska vi spola ren den med vatten och försöka tyda vad som står på den. Stenen var någon slags kalksten så den var rätt nött. Kanske tagen från någon äldre kyrka för länge länge sedan.

Nu har vi beställt golv till de rum med heltäckningsmatta. I det ena rummet får vi nog ta upp hela golvet och gjuta upp, gissar jag då det är ett  trägolv som är 150 år där under. Det behöver fixas då det efter alla år blivit sämre.
I bokskogarna blir det ett magiskt sken under löven. Marken är täckt med vita blommor
afast just inte här

Solen går ner över Österlen

Vackert golv i det gamla stallet, som ska bli vårt garage

Tujorna fick sig en omgång.

28 april 2019

I Skåne

I några dagar kommer jag att vara i vårt nya hus i Skåne.  Här kommer en liten sammanfattning av veckan och lite bilder.

Första lasset är nedkört, bla ett matsalsbord och några stolar. Jag har dille på stolar så vi har ett gäng som ska ner.

Några andra Gällivarebor har flyttat till Ystad och det visade sig att deras flyttning inte blev så himla dyr som jag trott. Det kanske blir för oss också att anlita en flyttfirma.









 Inga hästar är nedflyttade ännu, men kommer så fort som möjligheterna finns köras ner. Några ska till en grannby Brösarp. De andra måste vi ta ner när vi är på plats här.

Besökte ett växthus och köpte några plantor av olika slag.  Stpr skillnad på
växtzonen i Sakajärvi
Det regnade lite på kvällen, I  min iver att plantera klädde jag på mig vinteroverallen, som hade hamnat med bland de nedpackade kläderna. Ett regnställ hade varit bättre och jag kan säga att det blev VARMT att jobba i overallen.


Det är mycket som ska fixas. På fredag träffade vi en av staket försäljarna. Han ska få räkna pris på nya staket och uppsättning.

På måndag blir det annat som ska genomgås och nu under helgen har vi köpt plantor, beställt golv till hallen och ett av sovrummen. Det är heltäckningsmattor i dem nu.

 Huset är byggt på 1860 talet har jag för mig. Det var någon tegelbruksmakare som ägde gården då. Ena av stalldelarna (den som vi ska använda som stall) är byggt 1927 verkar det som. Där finns 8 stora hästboxar. De är nog byggda på 80-talet skulle jag tro. Men visst går de att använda ännu.

Men stallet ska repareras och det ska tas bort några järnstolpar mitt i stallet där de haft kor. Golvet ska också knackas ner (cement) så det blir en jämn höjd.  Det är skillnad nu då det bla går en gödselränna i golvet.

När stolpar och golv är utjämnat gissar jag att vi sätter fler boxar alternativ byter ut de äldre.




Körsbärsträden blommar och sprider sitt vackra rosa sken under bladverken. Äppel och Päronträd är ocskså på gång.
Våren är sen säger de som bor här. Men för oss är det full sommar. 

Vissa träd hamlas. De klipps av rätt hårt. Ofta pilträd. Det ser konstigt
och fult ut i mina ögon. Sen växer det ut som knölar och strån åt alla håll
Vissa träd hamlas. Se bildtext. Men jag såg en björk som någon gjort samma med och den blev fin med platt topp och stora hängande grenar. Det var en hängbjörk ska tilläggas, så det kanske inte blir fint med en vanlig.

Oftast är det visst Pilträden som hamlas.


Uppe i Umeå är det tävling för islandshästar just denna helg. Agnes Hyllander tävlar med Elmer från Galgbacken och har tagit sig till A-final (de 5 bästa går vidare till A-final)

I uttagningen låg hon delad 1a i tölten och i 4 gången placerade hon sig som 3a med poäng 5,8.

Idag är det finaler och här nere i Skåne håller vi tummar och tår för en bra placering i finalen.

Sista bilden för idag fotade jag strax söder om Simrishamn... Den talar för sig själv



Den som vill följa oss om själva gården och vad som händer här nere kan göra det på instagram
hjälmarödsgård kivik. 















22 april 2019

Nu körs första lasset söderut

I dagarna börjar vi att köra ner de första möblerna/saker till vår nya gård. Den ligger i Skåne strax utanför Kivik. Har ni vägarna dit ner är ni välkomna att hälsa på.

Vi ska under sommaren packa ner alla 6 katter, 2 hundar och 15 talet hästar, förutom alla möbler, lösöre, cyklar, bilar mm. Därför försöker vi att redan nu börja köra ner så ofta som möjligt. Hur allt detta ska gå till det vete katten..

Vi kommer att försöka ha vårt rörmokeri och bed & breakfast i första hand. Hästarna tar vi med och har kanske någon form av ridverksamhet därnere.

Så här ser vår väg neråt ut
Det som rör själva gården i Skåne, kommer vi då och då att lägga upp på en ny instagramsida som heter hjälmarödsgård(hjalmarodsgard). Där kommer ni att se vad vi sysslar  med gällande växter, byte av golv, rep av badrum mm.


Är det något som ni behöver kommer vi att sälja en hel del grejjer. Fönster, spegeldörrar, ryktborstar, tyglar, stolar, bäddsoffor, träsoffor mm

Jag var anmäld till tävling i Umeå under helgen, men pga flytten fick jag stryka mig för man hinner inte vara överallt. Jag hoppas att det går bra för alla som åker och tävlar här uppifrån och önskar dem lycka till och speciellt då till Agnes Hyllander som tävlar med vår häst Elmer där.
Alla de här husen ska tömmas. Många av sakerna kommer att säljas på loppis och på facebooksidan
köp-sälj-byt-ge bort Gällivare.
Elmer tävlas under helgen av Agnes Hyllander


Lilla ligghallen är såld, baracken är såld och boxarna är sålda. Kvar är ännu stora ligghallen. Men den är ju nästan 15 meter lång så det är ju inte så lätt att placera den någonstans.

Den är i sektioner och går lätt att ta ner varje sektion är ca 3,6 meter lång (kortsidorna) och långsidorna ca 5 meter.


Svanar, Tranor, Glador och sädesärlor har kommit hit så nu är verkligen vår. Överallt rinner bäckar porlar fram. Snön har smält rasande fort. Ridbanan har torkat och vi har byggt nått litet hinder på den.





18 april 2019

Kvällsfunderingar

Ovanligt lite snö och den som finns smälter i rasande takt. En del av hästarna har släppt mycket av sin tjocka vinterpäls medan andra ser ut som luggslitna gamla yllesockor.


Vår volt har varit isig och hal. Den brukar jag använda när vi börjar med inridning av hästarna. Fast nu när det var så mycket is har vi inte använt den på flera veckor. Men i dagarna har det börjat synas lite mörka fläckar här och där i den.


Visst kan vi vara på ridbana också med dem, men om jag är helt ensam och ska börja med de yngre hästarna är det lite tjorvigt att i början ha för stor yta runt omkring sig. Lättare att hålla koll på linor och remmar på en mindre yta.



De brukar lära sig snabbt och efter bara några gånger behöver man varken linor, grimma eller annat. De lyder för röst och små tecken med hand. De stannar, startar, travar, galopperar på enkla små kommandon. Det har man igen sedan när inridningsarbetet ska fortsätta och  man kan överföra det man tränat på marken uppe på ryggen. Meningen är att man till slut ska kunna använda så lite hjälper som möjligt. Små små rörelser, el skänkeltryck. Att det helst inte ska synas vad man gör för att få hästen att göra det man vill.


Däremot tränar jag sällan de vuxna inridna hästarna i löslongering, om inte syftet bara är att de ska få röra på sig lite extra. De inridna använder jag alltid 2 linor och en gjord, så jag kan ställa och korrigera hästen med linorna.

En häst lärde vi att spela fotboll och räkna med sin hov genom att dra streck på en viss fråga, en annan att gå i spansk skritt och bocka, tacka mm. På de här sista åren har jag slutat att lära dem konster, då vi har så  många hästar här och vissa ska säljas vidare till folk som kanske inte alltid uppskattar att hästen börjar göra sina konster.

En del har blivit rädda när hästen plötsligt får för sig att visa sina trick och det är ju förstås inte meningen.

Att rida med halsring har vi gjort med många av hästarna och det hade vi också som obligatoriskt på många av våra ridläger. Bra för eleverna att märka att alla hästar går att rida med ring och att man inte behöver styra med tyglarna.










Att skjuta med pilbåge från hästryggen hade vi en hel ridskolegrupp som fick träna detta på sina ridlektioner. De fick galoppera och tölta runt skjuta mot ett mål med sina bågar Samma grupp fick lära sig att stå på hästarna och göra lite konster ungefär lite som voltige. De som gick i den gruppen blev alla duktiga ryttare med bra balans.

Man kan hitta på allt möjligt roligt tillsammans  med sin häst, I ridskolan hade vi varje termin inslag av trekk. Inte där man red på tid en lång sträcka. Utan vi tävlade i att gå över presenningar, under draperier, över små broar, skritta så sakta som möjligt mellan två sträckor. Slå in en puck i ett mål från hästryggen med en klubba osv osv.

Allt för att uppmuntra olika delar av hästsport inte bara dressyr, hoppning och töltridning på bana.

Det jag önskar vi hade tränat på  mer med alla ridgrupperna kanske nu med facit i handen, skulle ha varit att öva sig på vardagliga ting från marken. Ex hämta häst från hagen, fånga svårfångad häst i hagen.











 Hantera hästar i olika situationer. Grundläggande saker som folk bör kunna helst innan man börjar rida. Longera både lös och med linor. Var man ska stå, vad man ska tänka på och givetvis olika risker med vad som kan hända om man ex inte har koll på linorna.

Här är en gammal bild då,  hemdal in, denna gång med kapson

2 april 2019

Virus för både människor och fä i norr

Förkylning med feber ögon/öron inflammation, hosta och halsont har slagit till  här på gården. I 4 dagar har jag  i princip varit sängliggande.

Men det är ju rätt typiskt under den här tiden på året.

Tv serier och ljudböcker har spelats i massor denna vecka.

Vi förbereder vår flytt. Bilarna börjar lastas med bord, stolar, lådor fyllda med böcker, gamla gjutjärnselement mm.

Vi har räknat med att få köra en hel del gånger genom Sverige innan vi är på plats.



Under vår/höst brukar det damma en hel del från vår granne Aitikgruvan. De lägger sig som ett fint filter ovanpå utemöbler, snö och träd. Jag provar att ladda ner en film från min mobil här så får ni se hur det kan se ut.




I väntas tider, och Jarnsaxa har svällt ut ordentligt. Hon är beräknad till att föla i mitten av maj. Det rödblacka stoet efter Fannar, med extrema stora rörelser, men svår att rida på är betäckt med vår hingst Àfangi denna gång.





Affe som vi kallar Áfangi ger stora högväxta stabila avkommor med mycket bra tölt. Hans 1:a avkomma i Sverige har Jamila tränat och  ridit in. Hon tyckte mycket om honom och bad Eyvindur Mandal prova honom, för ev fortsatt träning. Avkomman heter Aegir och han kommer att vara kvar hos Eyvi, tom mitten av maj. Därefter tar vi nytt beslut om vad som händer med honom. Nästa avkommor efter Afangi som ska ridas in och tränas är Natt och Dag. En är svart och en är isabell Gissa vilka ??



De ska vi börja med i höst. Det känns stressigt nu med allt denna vår. Lusifér ska plockas hem nu under april och börja ridas in och fortsatt inridning med Hexa. Vi har inte hunnit sko Hexa ännu och därför har hennes träning legat lite på is kan man säga.




Här är en häftig film som Jamila gjort med Saxen för något år sedan.






Snön smälter i rekordfart och har vi tur snöar det inte så mycket mer i år. Fast det är ju april och alla vet ju hur vädret skiftar snabbt här i norr under april. Ena minuten snöstorm, sen sol i några minuter och helt plötsligt kan det hagla kraftigt. Varje år likadant




När jag tyckt synd om mig själv pga förkylningen har det inte varit annat att göra en 
att sitta på en stol och titta på när andra rider och så har jag klippt ihop en liten filmsnutt.





Under helgen kommer Caroline Wintzell och har kurs här i Gällivare. Vi kommer att ha en kurs(minitävling) eller vad vi nu kan kalla det på söndag. Det var tänkt att föreningen Draugurs vårtölt skulle ske på söndag. Men eftersom olika farliga hästvirus härjar runt om i norr, valde vi att ställa in årets tävling, för utomstående ekipage.



En vacker höst

Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...