21 januari 2019

Först granngården nu Veterinärstationen

Först försvinner Granngården (Lantmanna) och nu försvinner distriktveterinären från Gällivare.

Det är inte lätt att vara hästägare här uppe i norr. Dessutom kostar foder och transport av foder en förmögenhet eftersom de oftast måste köpas och transporteras rätt många mil.


Här är alla hästar lugna och friska. Men på vintern kan de ofta
drabbas av kolik


Veterinärer för smådjur kommer att finnas både i Jokkmokk och här i Gällivare samt Kiruna.

Hästveterinärer och för andra stora djur kommer att utgå från Kiruna, Älvsbyn och Kalix som jag förstått detta rätt, till oss här inne i norrbottens inland.

Spik i hoven kan vara illa. Denna gång behövdes inte veterinär
Nu får alla med större djur än hundar hoppas på att de inte blir akut sjuka eller skadade. När man ska vaccinera och göra planerade ingrepp som tandraspning mm är det inga problem då man kan samla ihop ett gäng som ska behandlas. Det som oroar är allt det övriga som kan hända en djurägare.

Jordbruksverket har tydligen rekryterare som försöker hitta folk till de olika stationerna på landsbygden och mindre orterna. Det har visat sig inte vara lätt. Många utbildade är duktiga teoretiker men inte så praktiskt lagda har det visat sig. Det sägs också att många av de utbildade hellre vill jobba på kliniker och med smådjur.

Att få rätt folk på rätt plats, har visat sig vara extra svårt, många söker kanske jobb men passar inte att stå i kalla stall och ta hand om kor/hästar/renar ute i fält.

Kanske man måste se över rekryteringen, höja lönen för de som jobbar i fält ute med stora djur, eller ändra utbildningen på något sätt. Se över hur man löser det i andra länder.

Här fick vi ta akut hjälp av veterinär. Moderkakan lossnade
inte inom rimlig tid
Kanske helt enkelt ändra utbildningssättet. Ja jag vet inte, jag har ingen universal lösning. Men det oroar mig mycket att lita på att en veterinär som måste köra 12 mil, kanske längre ska hinna fram efter E10 (dödens väg) i snörök, halka och tung trafik.

Vi har haft problem tidigare när jourverksamhet var i Kiruna. Jag vet också att fler än mig haft liknande erfarenheter. Det vill vi inte uppleva igen.

Veterinärerna försöker säkert göra sitt bästa, men frågan är om tiden finns att åka så långt efter farlig väg och att vi får hoppas att de verkligen kommer och inte är i ex Karesuando och håller på med ett sjukt djur när någon i Jokkmokk behöver hjälp.






17 januari 2019

Járn tränas nu av Arnor Dan kristiansson

Här är det kallt mellan 25-31 grader pendlar temperaturen, och ändå kommer det fina snöflingar lätt dalande ner från skyn. Inte brukar det ju snöa vid såna här kall grader.

En kall januaridag för några år sedan



Nåja jag har fått jobba på lite här inne idag. Bla har jag uppdaterat vår hemsida www.galgbacken.com.




Nya bilder under fliken hästar och så finns det 4 nya sidor med hästar som vi haft i vår ägo tidigare. Jag hoppas inte jag glömt att sätta in någon. Har försökt gå igenom gamla bilder för att komma ihåg dem alla.





Afangi i januarisken
foto Lena Emmoth
Frey som dog i en hemsk olycka, har jag inga bilder på som 3 åring och inte heller på Ljufa som dog i hög feber orsakad av något virus/bakterie.  Asa-Thor såldes som 1 åring och jag har väldigt få bilder på honom med. Jarnvilja såldes som 1 el 2 åring och jag har också väldigt dåligt med bilder på henne med. Hon hade stora problem med veka kotor och underutvecklad överkäke, så det gjorde att hon hade ett mycket kraftigt underbett. Det pågår just nu en undersökning av hästar som har ett sådant syndrom som Jarnvilja hade. Det bedrivs av SLU har jag för mig och jag har mailat dem de uppgifter jag hade på Jarnvilja till dem.

Varken Asa-Thor, Jarnvila, Ljufa el Frey lever längre och därför hittade jag inga nyare bilder på dem.

Alla hästar har en egen historia,men den blir alldeles för lång för att berätta här och nu. En del har gått ett tragiskt öde till mötes men de allra flesta lever och har det bra i allra högsta grad.

Járn som Jamila haft på träning fortsätter nu sin utbildning hos Arnor Dan Kristiansson. Vi ska utvärdera efter ca 2 månader vad som händer med honom. Hans mamma har extrema rörelser och är en mycket pigg och het dam. Pappan hette Jór fra Kjartanstödum och har gett väldigt fina och trevliga avkommor tidigare. Vi får se..






Kattungarna växer och frodas. När de har ätit så sover de i flera timmar, men annars lever de loppan och hoppar rullar och studsar omkring.


Till  veckan kommer hovslagaren och alla hästar ska skos

Mini-My fick besöka veterinären 3 dagar i följd. Hon hade troligen ätit något konstigt som fastnat i tarmen. Det verkar ha gått över och vi håller tummarna på att hon nu är frisk och det inte återkommer.



9 januari 2019

Mini My är sjuk

Enda dagen kallt som tusan, för att sedan svänga och bli snö, blåsigt och betydligt varmare. Men bättre kallt än blåsigt tycker jag iallafall.

Lena Emmoth var i Gällivare under julhelgen och hon var förbi här och plåtade lite  bilder. Här är det Àfangi som stått modell i snövädret.



Natten till fredag väntas det bli  storm här uppe. 25 meter/sekund, så nu gäller det att förankra och sätta undan lösa saker man har liggande runt gården.

Våra kattungars mamma Mini-My är sjuk. Slutade äta i söndags och var hängig. Vi har varit med henne till veterinären varje dag under veckan och röntgat, gett dropp, ultraljudat mm. Först syntes inget konstig men idag så kanske vi har fått svar på varför hon blev sjuk.


Det verkar som om hon svalt en strumpa el ett garnnystan.Något konstigt var i tarmarna iallafall. Trots detta är hon bättre och vi får hoppas att den kommer ut den rätta vägen. Hon är just nu när jag skriver rätt så ok utan feber och äter och dricker.

Kattungarna klarar sig nog, då de slutat att dia och äter nu vanligt kattfoder för kattungar.










2 januari 2019

2019

Nytt år och nya gråa hår.

Nja vi får väl se, vad året kommer med för överraskningar. Förmodligen kommer vi att veta mer exakt vart vi kommer att ta vägen med alla hästar/hundar/katter och bohag.

Vi har mindre hästar på gården nu än vad vi brukar. Det  bara 17 hästar här hemma. Vi har 2 på island, 2 i Luleå och 3 i Gävle.

Hexa är syster till Lusifér. Deras farfar heter Kvistur fra Skagaströnd
morfar är Oddur fra Selfossi och Nagli fra Phufu






Luisifer från Galgbacken
Inridningsarbetet med Hexa ska fortsätta här hemma. Freya ska ridas mer och rakriktas och stärkas.

Under våren ska vi ta hem Lusifér för att även påbörja inridning av honom.



Áfangi och Ragnarök, försöker jag nu rida mer och mer så de ska vara tränade inför våren.



De andra hästarna har haft en rätt lugn period nu under december, men måste nu börja röras igen innan ridskolan drar igång.



Lusifér
Fast det är ju ett problem att planera för långt fram då vi ännu inte vet var vi ska bo och när vi kan börja förbereda en flytt.






Kommer vi inte överens med Boliden nu inom kort så kommer vi att försöka stanna kvar här så länge som möjligt och kämpa på till Tjalve gått ut 9an. Vilket han gör våren 2021.


Det finns då ingen anledning för oss att stressa. Får vi ingen lösning som verkar vettig, så kommer jag att ta emot hyresgäster igen och utöka ridskoleverksamheten.



 Just nu ligger nästan all ridverksamhet nere. Vi har sålt flera av de hästar som använts till bla ridskolan. Bolidens målsättning var att allt skulle vara löst under sommaren men allt har dragit ut på tiden och det på bekostnad av vårt företagande.

Vi kan inte ha det på de sättet och kommer att sträva framåt ännu mer envist och ihärdigt om det ska dröja mycket länge till innan vi kommer överens.

Alla i vår by och 2 andra byar måste flytta från sina hus och hem för
att gruvan ska växa. Den kommer bla att breda ut sig mer åt vårt håll.'
Det blir också en helt ny gruvan intill väg E10 alldeles vid byn
Liikavaara.

En del i våra byar har valt att flytta från orten. De har valt att flytta till kusten. Andra har valt lösningen ny tomt och hus. De kommer att flytta till lite olika ställen inne i och runt om Gällivare. Problemet är de som har jord/skogsbruk med större tomter. De människorna har många uthus ladugårdar mm och det kan inte ersättas så enkelt. Folket som valt att bo här ute i byarna, har valt detta liv för att ha nära till skog och mark. De flesta fasar för att bo i ett villakvarter. 




Här är en film med Hild från Galgbacken som finns till salu hos Jamila Berg för mer info se jamilaberg.se

En vacker höst

Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...