29 juli 2014

Att bygga hagar

När hagar ska  göras klara för att ta emot hästar finns mycket att tänka på.

1) Vad är att föredra band eller rep ?

2) Hur  ska jag skarva ?

3) Vad finns det för olika "knorrar" att fästa bandet/repet i och vilka är bäst ?

4) Hur många trådar ska jag ha ? och hur högt resp lågt ska de vara?

5) Ska jag ha plast stolp eller trästolp


osv osv listan kan göras hur lång som helst och inte minst problemet med att få ström i trådarna. El eller batteri


Rep finns i olika grovlekar och material. Det är lättare att rulla in och ut och tjorvar inte ihop sig lika lätt som band. Jag tycker att järntråd leder ström förträffligt bra och om man väljer en järntråd som lätt går av så skadar sig sällan hästarna på den om de springer mot tråden. Visst kan det hända, men oftast går tråden av innan stor skada är skedd och med bra ström så hinner de oftast inte trycka sig så hårt mot tråden innan de får en rejäl stöt.

Men visst händer det olyckor också med järntråd också och då ser inte skadorna så trevliga ut. Det händer kanske inte lika allvarliga skador med vanlig tråd, men då leder de inte strömmen heller lika bra.

Nackdelen med tråd är att den syns väldigt dåligt och har man inte ström på i tråden kan både hästar och andra djur lätt fastna i tråden.

Band syns bättre för folk och fä, men är svårare att få ordentligt och snyggt upprullat när man ska ta ner hagarna igen. Dessutom är det en större fara för vilda djur såsom ex renar. Det hände i veckan att en stor rentjur fastnade i elband och snörde in hela hornen (som var enorma) i flera meter band. Renen sprang iväg med några meter  släpandes efter sig och en enorm tjorva uppe i sin krona.

Nu är risken mycket stor att den fastnar någonstans igen och dör, för band går inte alls lika lätt av som rep skulle ha gjort i detta  fall.

Trästolpar är lite dyrare men håller i bättre i längden. Fast
jobbigare att sätta ner och hantera
Islandshästar hoppar mycket sällan över tråden när man satt upp dem. Det är betydligt vanligare att de med sin tjocka man lyfter upp tråden och kryper mellan trådarna eller under trådarna och tar sig ut. Även om det är ström i trådarna, kan de göra så pga av att de ofta har en enormt tjock man som isolerar hästen mot elstöten.







Hörnstolpar är också en svag punkt. De bör vara i trä och lite högre/ grövre än de andra stolparna. Väljer man att ha trästolpar har man en rejäl hage, men då är det givetvis mer jobb med att flytta, sätta upp eller ta ner den.


Plaststolpar går bra och är lätta att transporter/bära och hantera, de håller förstås inte lika länge som trästolpar och vill ibland bli krokiga och sneda om någon häst eller annat djur råkat komma i närkamp med stolpen av någon anledning

Plaststolpar är lätta att sätta ner och transportera, men är ostabila
och ramlar lätt ikull, vid ex blåsigt väder
Ren och fårstängsel finns ofta på landsbygden men är inte heller lämpligt att ha hästar i såna hagar. De har hänt hemska olyckor med hästar som fastnat genom att de fått något ben ut mellan hålen i staketet eller fastnat med skon i järntråden i staketet och dragit ner hela hagen.

Skarvar gör de flesta genom att göra en rejäl knut, men det är inte det optimala. Bäst är det ha köpa ordentliga skarvar av metall och sätta ihop tråden/bandet med dessa istället.


Taggtråd är förbjudet att använda i hästhagar som tur är.


Allra bäst skulle förstås ett helt staket i trä vara. Med både rejäla trästolpar och slanorna i trä. Nackdelen är förstås att de är dyra och inte håller speciellt många år då de murknar och hästarna kanske börjar att gnaga på träet. Iallafall  är risken större om de även används under vintertid.

På vintern  bör man minst ha tre trådar varav man har "jorden" i en av trådarna. Då när hästen tar i 2 av trådarna får den ström. Annars har vi som bor här uppe där det är snö ingen ström alls i trådarna om man har #jorden# i ett metallspett.

Det finns speciella vinterband som är lite bredare. De fungerar rätt bra ända till det blir mycket snö som hänger på trådarna och tynger ner dem. Då får man ta sig en promenad runt hagarna och ta bort all snö från dem.

Det bästa alternativet och då givetvis med eltråd på insidan för att förhindra gnag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En vacker höst

Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...