31 juli 2014

Efter skyfall och tropisk hetta

Nu kommer det förhoppningsvis att bli lite normalt väder ett tag. Vi har haft tropisk hetta både nätter och dagar och efter det har åskguden Tor hälsat på med skyfall som plåster på såren.

Vår väg upp till gården har i princip spolats bort och måste återställas så fort som vi fixat vårt traktordäck som har punktering.

Nu ska alla unga hästar fortsätta tränas. Det gäller främst Diva, Admirall, Hel och Kolskeggur som har fått vila hela sommaren


Vi funderar om vi ska betäcka JS (som har ett föl vid sidan) med Kolskeggur
och kanske Náma (som ger toppenföl) KG har både Isar och Dökkvi i sin stam


Admirall har bra gångarter stora rörelser och lika
lätt för trav och tölt. En vacker men känslig kille.
Kolsvart med fin vit bläs

Bergelmir kallas för Elmer och är stor gigantisk stor.
Han är smäcker och högbent och är redan ca 150 3 år gammal.
Denna jätte börjar vi rida in i höst. I hans bakstam finns
Askur från Håkansgården och Fannar fra Audholtshjalegiu

Kolskeggur och lille lille Frey som var så svårt sjuk förra sommaren men överlevde tack vare skicklig veterinär och assistent, samt mycket jobb från oss här på gården (veterinär var Satu-Päivi Zaff och Assisten Emilia Gustafsson)

Leikur har en välbehövlig semester efter ridläger och ridskolor. Han ser ut som en
sagohäst där han vandrar i natten

Isa vår vita herdehund har haft problem med sina ögon. Nu är det
fixat tack vare 2 sorters ögondroppar under en tid.
Àfangi fra Saudanesi har ston nere i Rimbo. Nästa sommar kommer han att finnas under senare delen av sommaren
här uppe för att betäcka ston. Han har Hagangur, Glampi, Oddur i sin bakstam

29 juli 2014

Att bygga hagar

När hagar ska  göras klara för att ta emot hästar finns mycket att tänka på.

1) Vad är att föredra band eller rep ?

2) Hur  ska jag skarva ?

3) Vad finns det för olika "knorrar" att fästa bandet/repet i och vilka är bäst ?

4) Hur många trådar ska jag ha ? och hur högt resp lågt ska de vara?

5) Ska jag ha plast stolp eller trästolp


osv osv listan kan göras hur lång som helst och inte minst problemet med att få ström i trådarna. El eller batteri


Rep finns i olika grovlekar och material. Det är lättare att rulla in och ut och tjorvar inte ihop sig lika lätt som band. Jag tycker att järntråd leder ström förträffligt bra och om man väljer en järntråd som lätt går av så skadar sig sällan hästarna på den om de springer mot tråden. Visst kan det hända, men oftast går tråden av innan stor skada är skedd och med bra ström så hinner de oftast inte trycka sig så hårt mot tråden innan de får en rejäl stöt.

Men visst händer det olyckor också med järntråd också och då ser inte skadorna så trevliga ut. Det händer kanske inte lika allvarliga skador med vanlig tråd, men då leder de inte strömmen heller lika bra.

Nackdelen med tråd är att den syns väldigt dåligt och har man inte ström på i tråden kan både hästar och andra djur lätt fastna i tråden.

Band syns bättre för folk och fä, men är svårare att få ordentligt och snyggt upprullat när man ska ta ner hagarna igen. Dessutom är det en större fara för vilda djur såsom ex renar. Det hände i veckan att en stor rentjur fastnade i elband och snörde in hela hornen (som var enorma) i flera meter band. Renen sprang iväg med några meter  släpandes efter sig och en enorm tjorva uppe i sin krona.

Nu är risken mycket stor att den fastnar någonstans igen och dör, för band går inte alls lika lätt av som rep skulle ha gjort i detta  fall.

Trästolpar är lite dyrare men håller i bättre i längden. Fast
jobbigare att sätta ner och hantera
Islandshästar hoppar mycket sällan över tråden när man satt upp dem. Det är betydligt vanligare att de med sin tjocka man lyfter upp tråden och kryper mellan trådarna eller under trådarna och tar sig ut. Även om det är ström i trådarna, kan de göra så pga av att de ofta har en enormt tjock man som isolerar hästen mot elstöten.







Hörnstolpar är också en svag punkt. De bör vara i trä och lite högre/ grövre än de andra stolparna. Väljer man att ha trästolpar har man en rejäl hage, men då är det givetvis mer jobb med att flytta, sätta upp eller ta ner den.


Plaststolpar går bra och är lätta att transporter/bära och hantera, de håller förstås inte lika länge som trästolpar och vill ibland bli krokiga och sneda om någon häst eller annat djur råkat komma i närkamp med stolpen av någon anledning

Plaststolpar är lätta att sätta ner och transportera, men är ostabila
och ramlar lätt ikull, vid ex blåsigt väder
Ren och fårstängsel finns ofta på landsbygden men är inte heller lämpligt att ha hästar i såna hagar. De har hänt hemska olyckor med hästar som fastnat genom att de fått något ben ut mellan hålen i staketet eller fastnat med skon i järntråden i staketet och dragit ner hela hagen.

Skarvar gör de flesta genom att göra en rejäl knut, men det är inte det optimala. Bäst är det ha köpa ordentliga skarvar av metall och sätta ihop tråden/bandet med dessa istället.


Taggtråd är förbjudet att använda i hästhagar som tur är.


Allra bäst skulle förstås ett helt staket i trä vara. Med både rejäla trästolpar och slanorna i trä. Nackdelen är förstås att de är dyra och inte håller speciellt många år då de murknar och hästarna kanske börjar att gnaga på träet. Iallafall  är risken större om de även används under vintertid.

På vintern  bör man minst ha tre trådar varav man har "jorden" i en av trådarna. Då när hästen tar i 2 av trådarna får den ström. Annars har vi som bor här uppe där det är snö ingen ström alls i trådarna om man har #jorden# i ett metallspett.

Det finns speciella vinterband som är lite bredare. De fungerar rätt bra ända till det blir mycket snö som hänger på trådarna och tynger ner dem. Då får man ta sig en promenad runt hagarna och ta bort all snö från dem.

Det bästa alternativet och då givetvis med eltråd på insidan för att förhindra gnag

25 juli 2014

Tropiska sommardagar

Denna sommar måste gå till historien som den varmaste och torraste på väldigt väldigt länge. Det har här i vår by regnat 2 ggr på flera veckors tid och då var det några kortare skurar på någon minut.



Det gör ju förstås att det inte heller växer så bra. Vi får flytta om hästarna i beteshagarna med jämna mellanrum och göra nya hagar på andra ställen och låta de andra hagarna vila under några veckor.

I det här varma vädret och vattnet i sjöar, hav och älvar är varmt så har tom jag vågat mig på att bada och simma flera gånger under denna sommar.





Inte heller har vi mygg och knott överhuvudtaget ännu. På kvällarna är det visserligen fullt med flugor inomhus så vi får ha flugjakt varje kväll innan läggdags och slå ihjäl en hel flock.

När man är ute och rider har det under några veckor funnits en hel del bromsar som slår följe med hästarna men så är det ju förstås varje år under några veckor i juli.




Vi kommer att betäcka Bending efter Nagli fra Phufu och Odda efter Oddur fra Selfossi med Álsvidur fra Hléskogum. Dessa damer kommer att få träffa sin partner under helgen.

Àlsvidur är bukskäck med blå ögon och en fin fin torshammare i hela nyllet. Bilder kommer under helgen !

Hästen ägs av Annika Stenman och Staffan Rosenius och  är 4 år gammal. Han tränas under höst och vinter nere i Skåne för en eventuell framtida avelsvisning. Han har 115 i blup och får således betäcka ston på sin höga avelsindex.

Det ska bli spännande att se de andra avkommorna efter honom inom kort.



Veckans ordspråk ! Den som vill fånga stora fiskar , behöver STORA krokar

22 juli 2014

Ändrade avelsplaner sommaren 2014

Det blir ändrade planer kring vår avelsverksamhet denna sommar. Nere i Rimbo har vi vår hingst Áfangi som just nu har 2 fina Askur ston till betäckning och vi kommer även att låta honom träffa Ragnarök från Galgbacken som ju redan är på plats där nere.

Vi har själv bilproblem och tid problem att hinna få ner fler ston till honom i år då snart sommaren lider mot sitt slut




Vi kommer istället att betäcka några ston med antigen KOLSKEGGUR FRÅN KAMBO efter Adam från Kambo (efter Isar fra Keldudal) och Hrefna från Kambo (efter Dökkvi fra Mosfelli)  OCH / ELLER

ÁLSVIDUR FRA HLÉSKOGUM  efter Kvistur fra Skagaströnd ( efter Hrodur fra Refstödum) och Grima fra Kyrholti (efter Thokki fra Kyrholti)


Någon av dessa eller möjligen bägge kommer att finnas här för betäckning om någon annan där ute är känner sig sugen att få ett föl till nästa år.

Bägge har 115  i blup och får därför betäcka pga sin fina stam.  Álsvidur har bukskäck anlaget och blå ögon så dessa föl kan få spännande färger och blå ögon. Kolskeggur är brun med stjärn med långa ben och enormt mycket man.

Bägge hästarna är otroligt vackra och förmodligen kommer det att komma fler bilder på den eller bägge hingstarna som vi använder.

Dökkvi


Kvistur



17 juli 2014

Ridläger för oss lite äldre...........

RIDLÄGER FÖR DIG ÖVER 18 ÅR Vecka 34 22-24 augusti fre-sönd minimiålder 18 år och med ridvana. Kostnad 3000 :-

Fredag eftermiddag ridning bana
Lördag förmiddag ridning bana eftermiddag uteritt
Söndag förmiddag ridning bana eftermiddag uteritt

Middag/vin alt alkoholfritt fredag kväll
Lördag frukost, lunch och middag/vin alt alkoholfritt
Söndag frukost och lunch

Övernattning för de som önskar !!!

Kvällarna avnjuter vi med snack, god mat, spådom med tarot ev massage (ska kolla detta med vår massör)

Rídvana krävs.

Först till kvarn begränsat antal platser







15 juli 2014

Hettan är kvar och åskan mullar i öster

En sann bild av en yrkesarbetande kvinna i sina bästa år
Moln är det länge sedan vi sett
Åskan mullrar lite här och är och idag såg vi för första gången en hel del moln som täckte himlen.

En jobbig dag i värmen då jag och Wilma byggt en ny hage och flyttat några hästar till  nya och nygamla hagar. Det blir lite förflyttning på hästarna under veckan och det ska bytas hagar och göras nya. Det växer dåligt när det knappt har regnat en droppe här i Liikavaara/Sakajärvi området.





På söndag kommer vår hovslagare hit och skor hästar av bara farten. Det blir en hel del som ska skos.


Hästarna betar och betar

Eller funderar

Bergelmir är stor och snäll. Vi påbörjar inridning i höst av
denne jättehäst

12 juli 2014

Galgbackens klubbmästerskap

Idag i stekhett väder  32 grader varmt i skuggan körde vi vårt Galgbacken mästerskap.

Här nedan ser ni resultatet

Blå 4-gång uttagning

1) Maja Bergström/Heimdal             5,0
2) Wilma Oscarsson/Hrefna              4.9
2) Ronette Roshag/Jarngrima            4,9
3)Eva Bergström/Snaedis                 4.6
4) Evelina Engström/Skrida              4,3
5) Britt-Marie Mallfors/Vera            4,1

Final 4-gång

1) Wilma Oscarsson/Hrefna       5.5
2) Ronette Roshag/Jarngrima      5,3
3) Maja Bergström/ Heimdal       4,0

Blå tölt Uttaging

1) Ronette Roshag/Jarngrima      5,3
2) Fanny Järdeholm/Saga            4,8
3) Britt-Marie Mallfors/Vera       4,5
3) Britta Olofsson/Draumsyn       4,5
4) Monica Johansson/Leikur       4,3
4) Eva Bergström/Snaedis           4,3
5) Evelina Engström/Skrida          4,0
6) Wilma Oscarsson/Hrefna         3,8

Final Blå tölt

1) Ronette Roshag/Jarngrima        5,5
2) Fanny Järdeholm/ Saga            4,8
2) Britt-Marie Mallfors/Vera        4,8
4) Britta Olofsson/Draumsyn        4,5

I den här finalen blev både Fanny och Britt-Marie placerade som tvåor. De fick köra en rafflande galopp tävling som Britt-Marie vann ( enligt Fanny för att B-M fulade lite och prejjade ut henne )


Röd tölt uttagning ingen final
1) Monica Johansson/Leikur       4,8
2) Britta Olofsson/Draumsyn       4,5
3) Eva Bergström/Snaedis           4,3
Wilma travar.

Åskådare söker skugga.

Britt-Marie & Vera.

Heimdal & Maja.

Snaedis & Eva.

Galgbackens klubbmästare i tölt, Ronette.

Galgbackens klubbmästare i fyrgång.

Galopprace mellan kollegor.


11 juli 2014

Avslut på veckans ridläger

Resultat fredagens tävling; 

Vanessa Johansson/Draumsyn  vann med 31 poäng 
Sanna Ovefalk/Tindra god 2a med 30 poäng
Jonna Flodström med Vera blev 3a med 26 poäng
Ronette Roshag placerade sig som 4a med 22 poäng.


Ronette och Saga under draperiet

Vanessa hoppade med Draumsyn

Ronette hoppade med Saga



Jonna rider gångartsprogram med Vera

Sannar rider över en presenning med Tindra

Sanna lämnar Tindra i en ruta och där ska hon stå kvar
Vi har idag avslutat veckans ridläger, med en liten förminskad styrka då en firade en födelsedag och en annan råkat skära sig i foten i vattnet när vi badade.

Sanna

Vanessa

Ellen

Ronette

Jonna

















Veckans ridläger hade rekordvärme. 19 grader som kallast på natten och som varmast  32 grader i skuggan ( om inte mer)

Galgbackens klubbmästerskap

Första start lördag kl 11

STARTLISTA 

BLÅ 4-gång
1) Evelina Engström med Skrida
2) Ronette Roshag med Leikur
3) Wilma Wilma Malin Oscarsson med Hrefna
4) Britt-Marie Mallfors med Vera
5) Mathilda Olofsson med Tindra
6) Maja Bergström med Heimdal
7) Eva Bergström med Snaedis

BLÅ tölt
1) Monika Johansson med Leikur
2) Britta Olofsson med Draumsyn
3) Evelina Engström med Skrida
4) Wilma Malin Oscarsson med Hrefna
5) Eva Bergström med Snaedis
6) Fanny Järdeholm med Saga
7) Ronette Roshag med Järngrima
8) Britt-Marie Mallfors med Vera

RÖD TÖLT
1) Eva Bergström med Snaedis
2) Britta Olofsson med DRaumsyn
3) Monica Johansson med Leikur

Ni som ska rida kan gärna komma redan vid 10 för att provrida banan och hästarna !

I de grenar som har 5 deltagare och fler har vi en A-final där de 5 bästa går vidare till Final


10 juli 2014

Värmeböljan fortsätter

Idag är det någon grad kallare än vad det var igår nu på morgonen iallfall. Igår var det 23 grader vid 8 tiden och idag 19, men det är fortfarande lika varmt som på någon medelhavsö.

Det är så varmt så vi har fått lägga vår långa uteritt på natten. I går natt red vi omkring i det vackra nattliga solskenet och temperaturen visade omkring 20 grader varmt.

Idag ska vi hoppa en liten hinderbana nu på förmiddagen. På kvällen blir det uteritt igen men före det ska vi försöka hinna till Poultikasvaara med alla ridlägerdeltagare för att flytta om lite hästar där i hagarna.


Mycket badande med och utan häst har det blivit  under veckan. Jag har BADAT o Simmat mer än vad jag gjort på de här senaste 5 åren.

I övrigt är det så varmt att ingen kan sova. Alla vrider och vänder sig trots öppna fönster och fläktar. Jag hörde förresten att det inte finns en enda fläkt att köpa inne i Gällivare för tillfället.





Luften skvallrar om att våren är på gång

Vi har varit upp till Gällivare på begravning. Åkt tåg flyg buss och bil. Konstigt väder där det var bara någon minusgrad och lite snö i nor...