9 januari 2014

Att tävla med Islandshäst












OVALBANAN
Ovalbanegrenarna avgörs på en banan som är 250 m lång och 4 m bred ridbana. Banan är -som namnet avslöjar- oval med rundade hörn , 12 m raksträcka på kortsidorna och 72 m raksträcka på långsidorna. Det som premieras i ovalbanegrenarna är lätt och harmonisk ridning med taktrena, lösgjorda och schvungfulla gångarter.



PASSRAKA
Passgrenarna rids på en rak, jämn och fast 250 m lång bana Man tävlar även på kortare distans, 150 m.



4- & 5-GÅNG
I 4-gångs uttagningen rider man på ovalbanan. I programmet ingår tölt, trav, skritt och galopp. I 5-gångsuttagningen har man även två försök på sig att visa flygande pass på långsidorna.




TÖLTFörmågan att rida tölt i ren takt på en häst som är lösgjord och bär sig själv samt i varierande tempo, förhöjer avsevärt ridturen. Därför har denna ridkonst fått en egen tävlingsgren.







PASS
Utöver de tre grundgångarterna och tölten, har många islandshästar en överväxel- flygande pass. Passen kräver starka, vältränade hästar med stark framåtdrift. Passen visas i 5-gång, passlöp och stilpass. Passgrenarna rids på en rak, jämn och fast 250 m lång bana Man tävlar även på kortare distans, 150 m. Gemensamt är dock alltid att de första 50 m rids i valfri gångart, vanligen galopp. 
 Hästen måste ligga i pass hela den angivna sträckan och den snabbaste tiden räknas. I andra dagens heat grupperas hästarna efter första dagens tider så att de snabbaste rider tillsammans osv.





BEDÖMNING
Oavsett vilken gångart det är som ska bedömas, så är det samma grundkriterier som domarna tittar på - takt, tempo, aktion & form samt i vissa grenar även ryttarens sits och inverkningar. Bedömningen görs av 1-5 domare som sitter utspridda innanför ovalbanan efter varje ekipage visar de var för sig poäng från 0-10 (även med halvpoäng). Det viktigaste bedömnings kriteriet är takt följt av tempo.
Domarpoängen 4-5 representerar en medelprestation. För att överhuvudtaget få poäng måste gångarten visas minst 50 meter. Undantaget är galopp där det dessutom måste vara "rätt" galopp d v s höger galopp i höger varv eller vänster galopp i vänster 
varv.

OBS Man ska komma ihåg att TAKT och TEMPO är allra viktigast, form kommer ganska långt ner på skalan och man ska INTE såga ner hästen i form utan den ska gå i en naturlig form som kommer ifrån komprimerade och sviktande bakbens aktion. Detta får man genom att använda sina egna ben och få hästen att höja upp buken. Inte att hästen böjer på nacken och biter sig i bogen. Det är ingen form.













FINALER
De fem bästa ryttarna i varje ovalbanegren går till A-final, medan ekipage 6-10 rider B-final. Vinnaren av B-finalen kan gå upp i A-final om ryttaren tycker att hästen orkar det. Finalen är på många sätt en helt ny tävling. Uttagningspoängen följer inte med och alla rider samtidigt på banan.

På speakerns kommando visas de olika momenten. Ett moment i taget tills domarna är klara, dock högst tre varv. I vissa klasser rids finalen likadant som uttagningen, men i andra visas samtliga gångarter i bägge varven. I de klasser där finalen rids som uttagningen avgör en majoritet av ryttarna om man ska rida höger- eller vänstervarv (ekipaget med högst uttagningspoäng har utslagsröst vid lika antal).




"LÄTTA KLASSER" 
Syftet med de lätta klasserna är att ge oerfarna ryttare en chans att tävla där det ställs mindre krav på kunnighet, erfarenhet och utbildning, samt att ge mer erfarna ryttare möjlighet att utbilda mindre tränade hästar beträffande tävlings ridning.I de lätta klasserna (T5, T6, T7, T8, V3, V4, V5, V6 & F2) är det endast tillåtet att rida på tränsbett. Det är inte tillåtet med någon typ av stång. Inte heller bett med hävstångseffekt.


FIPO-klasser heter de (svåra) klasserna och där börjar alla att rida i C-klass. Från dessa klasser kan man kvala upp sig med poäng som ger en rätt att starta i B-klass el  A-klass. För att få tävla på SM måste man ha fått A-klass poäng och dessutom SM-kvalpoäng på sin nästkommande tävling.


Har man ridit under sina A resp B-klass poäng 3 ggr i följd så hamnar man automatiskt ner i C-klas igen.



TÄVLINGSREGLEMENTETSvenska tävlingar följer det internationella tävlingsreglementet FIPO, liksom övriga islandshästföreningar runt om i världen. Dessutom kompletterar SIF dessa regler med regler anpassade till svenska förhållanden, det svenska tävlingsreglementet. I det svenska reglementet finns även tillägg som kan utgöra undantag från FIPOs regler.  Man ska vara påläst om reglerna som finns. Det finns nästan regler om allt. Hur skorna ska vara inte för tjocka, inte för breda inte för långa, vilka bett som man får använda, hur långa ridspöna får vara mm mm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En vacker höst

Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...