29 januari 2014

Litla-Tindra och Hrefna

Vi kommer att presentera alla hästarna här på Galgbacken med en liten filmsnutt. Tanken är att hästarna ska filmas och så kommer det att läggas ut 2 hästar åt gången med jämna mellanrum.

Först ut är Litla-Tindra från Rimbo Ekeby. Hon är till salu och är 15 år gammal.  Ett 5-gångssto som de allra flesta kan rida på och tycker om. Hon är ca 135 cm hög. Lättsam i all hantering och under saluhästsidan finns ytterligare en film på henne som gjordes i höstas. Nu passade vi på när det blivit varmare att filma och rida lite igen. Litla-Tindra brukar vi använda i vår ridskola och där funkar hon mycket bra.

Tindra har en pappa som var silversvart och detta innebär att hon möjligen kan bära på den genen och ge silverföl för den som är intresserade av avel. Eftersom hon är skimmel är det omöjligt att säga.







Nästa film som gjordes idag handlar om Hrefna från Kambo hon är född 2005 men så lite riden tidigare att hon ännu är i utbildningsstadium. Hon är stor svart och supersnygg ! Mycket man och en enorm utstrålning.
Hennes pappa finns i Tyskland och heter Dökkvi fra Mosfelli. Han har en superbedömning med 9,5 och 9,0 för alla gångarter. Hennes mamma är efter hingsten Flipi från Österåker. Hrefna har därför en spännande stam som vi kommer att avla på. Hon har här på gården en vacker avkomma som heter Kolskeggur från Kambo.

Hrefna betyder korp och Litla- Tindra betyder lilla-Glänsande (el skimrande)

Vi tackar Gun-May Romar för att ha fått köpa flera av hennes fina uppfödningar: 
Hästarna från Kambo gård !


27 januari 2014

Tolktävling lördag 22 februari KL 13,00




Några här på Galgbacken har utmanat andra att ställa upp och möta dem i en tolktävling.

Det innebär att ni anmäler ett team 2 st varav 1 rider med någon häst och den andra tolkar bakom med SKIDOR Miniskidor ska det vara.


ALLA HÄSTRASER OCH ALLA ÅLDRAR FÅR VARA MED....


Det teamet som tar sig snabbast runt banan som utsätts troligen 2 varv runt ovalen koras till vinnare.
Man rider på tid ! 50 kr för 2 starter. Vill man ha fler starter kan man köpa till sig detta. Bästa tiden vinner.
Pengarna går till Bifrosts 10-årsjubileumstävling.

Alltså snabbaste tiden vinner. Ramlar den på skidorna i backen får ryttaren stanna och vänta och tills skidtolkaren har tagit fast i linan igen och är beredd igen







För att tävlingen ska bli av behöver vi ha minst 4 st team som ställer upp. Anmäl via FB sidan Galgbacken el via mail. Lag och namn på laget och gärna vilken häst som ska användas

anmälan senast 18 februari

VILKEN OVALBANA DET BLIR VET VI INTE ÄNNU. DETTA MEDDELAS SÅ FORT SOM MÖJLIGT BLIR DET DEN PÅ RIDKLUBBEN ORDNAR VI MED TRP HÄRIFRÅN GALGBACKEN.


25 januari 2014

Det kalla vädret håller i sig

Mirre kamoflerar sig på sängen  och hoppas
att han inte behöver gå ut i kylan
De här dagarna på Galgbacken är lugna. Det är inte många personer som dyker upp här  och rider.
Folk stannar hemma i värmen och kurar.













På morgonen hade vi -39,9 här hemma i huset på backen och vid hästhagarna visade termometern på - 42  -  - 43 ungefär. Enligt väderprognosen ser det kalla vädret ut att hålla i sig och fortsätta även nästa vecka. Vi får hoppas att det blir varmare till Tjalves skidskola vecka  5 och 6. Dessutom får vi hålla tummarna att det är varmare vecka 7 då ridskolan drar igång igen.

Brenna och JG rids här en kall dag av Jessi och A-K















När de var så här kallt passade jag på att göra ett litet bildspel på några av bilderna som jag har sparat i datorn. Här kommer några minuters bildspel från åren 2010 ? - 2014.  Håll utkik kanske du finns med el. någon du känner.....









23 januari 2014

Knivbeväpnade är vi hela dagarna

Det slog mig här idag att det är nog inte många (kvinnor) iallafall som bär kniv hela dagarna. Det är klart att snickare, samer och möjligen andra yrkesgrupper använder kniv dagligen.

Vi använder knivarna som ett nödstopp ! så om någon häst är för pigg och börjar springa okontrollerat kan vi ta ett snabbt tag i kniven och sticka fast den i nacken. En sk nödåtgärd om man inte vill mista livet i den höga farten som kan uppstå när hästen springer ut mot vägen.



-35 grader och röken från panncentralen i Aitikgruvan söker sig uppåt. Snön ligger som en ram mot fönstren och bilden
är tagen ut genom Tjalves rums fönster
Våra kalla dagar passar vi på att rida lite kortare sträckor och att träna unghästar. Här på gården har vi 5 st unghästar som ska tränas så mycket som möjligt nu under jan/februari. Man har inte speciell lust att vara ute i det här kalla vädret men vissa saker måste göras ändå.

Igår hade vi varmväder med bara -14 -- -19 grader och nu på torsdag igen visar termometern -35.



Det gäller att klä sig varmt. Lager på lager och tjocka västar utanpå ridoverallerna. Då fryser man inte i första taget om kroppen iallafall. Det är ansiktet som tar mest stryk i kylan och förstås händer och fötter.





Kolskeggur



Vi använder skoterskor och just nu de tjocka 3-fingervantarna som bla säljs på Granngården och heter Mountain horse. De flesta 3-fingervantar brukar inte duga mycket till och är det över - 20 brukar man bli kall om fingrarna. De här är de bästa hitills, men när graderna kryper ner mot -35---40 är även de kalla också.


Arngrim Bärsärk


Admirall

Odda på Vallholts Gaedingatävling




I februari så håller vår islandshästförening en inomhustävling för islandshästar. Den som vill veta mer om detta kan titta på facebook sidan som heter Bifrost el gå in på föreningens hemsida som heter bifrost-norrbotten.se.

På planerna fanns också en istölt som skulle gå av stapeln här i byn och uppe i Puoltsa. Men här har isarna varit dåliga hela hösten och det har varit så mycket vatten på dem innan allt frös igen. Så det blir svårt att få till en bra oval här och när jag har pratat med Matti uppe i Puoltsa, så verkar det vara liknande problem  hos dem. Det kan hända att vi kör tävlingarna på våra ovaler istället. Dessa två deltävlingar kommer i såna fall att ske under mars/april någon gång. Mer info kommer när de inblandade har hunnit planera lite mer.

I maj har vår grannförening Midur en större tävling och i juni har vår hemmaförening en större tävling. Dessa båda tävlingar finns det SM-kval chans på om man är en A-klassryttare dvs (inte att förväxla med att man tagit sig till A-final) som är något helt annat.

PS angående det jag skrev högst upp... givetvis använder vi inte knivarna till att sticka hästarna med (iallafall har det inte hänt ännu) utan till att öppna höbollar,skära bort plast och snören med.


22 januari 2014

Four paws






De här kalla dagarna som varit har jag tillbringat mycket av tiden på internet. Det finns mycket att fundera över där ute. Det finns en organisation som heter four paws som sysslar med att ta hand om djur som far illa.
Googla gärna på dem så får ni se. Finns även filmer på bla youtube



Det som fick mig att reagera och fundera  var de  (dansande)  björnarna och de som hålls i små små burar vid restauranger  som folk tämjer och visar upp för pengar och som om inte det vore nog, så är deras miserabla livsförhållanden under all kritik.



Björnarna hålls kedjade med ringar fast i munnen. De flesta av björnarna som visades på filmen hade stora bitar borta från läpparna då de slitit sig loss.



Någon hade en stor björn fastknuten bakom sitt hus. Där satt den bland gamla sopor, brädbitar och lera på en yta som kanske var 1,5 meter bred och med en kedja som var ca 1 meter. Den stackars björnen hade grävt sig en stor grop där den sökte skydd. Människan som hade den i fångenskap matade den med bla potatis och öl. De hade med sig en högrep som de kunde sticka björnen med om det behövdes

.

Här nedan finns en länk till en av filmerna men det finns massor för den som söker.

http://www.youtube.com/watch?v=0XZtOA4FJmw

Organisationen four paws jobbar inte bara med björnar utan verkar hålla på med en hel del andra djur både tamdjur och vilda djur.





Det är klart att så länge det finns folk som betalar för att se dansade björnar och djur i små små burar, så är det nog svårt att komma tillrätta med sådana här problem. Men vad jag förstår så ägnar sig organisationen åt att påverka regeringarna i länderna där bla restaurang och dansande  björnar finns. Ukraina, Serbien, Kosvo mfl länder.




Tyvärr verkar det inte vara speciellt ovanligt i vissa länder där man haft som tradition att visa upp björnar i fångenskap.

Man kan undra hur folk kan vara så grymma mot andra levande varelser, såklart både djur och människor..

19 januari 2014

VÅGAR DU ANLITA RÖRMOCKAREN SOM HÄNGER PÅ GALGBACKEN ???

Kylan håller sitt grepp om länet. Här ska ni få se hur det ser ut när man skjuter med hetvatten i -35 graders kyla. Håll till godo




Inte mycket annat att göra i kylan än att leka lite, elda och mata och vattna alla djuren på gården. Temperaturen håller sig mellan -30  -- 38 grader här i byn.



VÅGAR DU ANLITA RÖRMOCKAREN SOM HÄNGER PÅ GALGBACKEN ???

Vi har utökat vår verksamhet under förra året och kan hjälpa dig med både stora och små jobb. Vad gäller rörmockeri och annat smått och gott.

Hör av er om ni har något RÖR problem ! 0705927473

17 januari 2014

Arngrim Bärsärk och Admirall

Ännu är dagarna kalla och korta. Vi har idag passat på att rida lite med Admirall och Arngrim Bärsärk. Bägge är unga bara 4 år. Arne = Arngrim Bärsärk är mer färdig och är klar att rida ut med och stärka sig konditionsmässigt.  Admirall är duktig, lydig och framåt så inom en liten tid tar vi även med honom ut på kortare ridturer.




På sommarbetet var Arne och Admirall bland de snabbaste....

Arne smockar till 

16 januari 2014

Kylmä = kallt, Suola = salt, Pappi=präst, Hevonen = häst

Dagarna är kalla. Endast 1 dag denna vecka har det varit över - 15.  Nu har vi här -29 grader igen och enligt väderprognosen ska det vara mellan -25 -- 35 de här dagarna som kommer. En del av unghästarna har plockats in och verkats de här dagarna och de har vuxit. Några har vuxit nått otroligt denna vinter.

Islandshästarna växer länge. En del tar mer tid på sig än andra men när de är en sådär 4-5 år brukar de vara ganska så färdiga. De börjar mer att likna vuxna hästar i den åldern. En del är förstås tidigare och ser ganska färdiga ut redan vid 3 årsåldern. Annars brukar jag tänka att hästarna är som fulast just när de är 2-4 år gamla. En av hästarna som vi har är enorm. Lika stor som en nordsvensk och han är bara 3 år i år. Vi kan nog säkerligen börja rida in honom redan i vår.

Leikur är chefen i sin hage

Odinn och Admirall leker i kylan

Ligghallen gapar tomt och hästarna vilar ute i snön istället

Solen har återvänt och nu blir dagarna längre

13 januari 2014

Blodigt drama i hagen

Blodigt värre. Blodigt vatten i hinken och blodiga händer
 Idag upptäcktes blodspår i ena hagarna. Blodpölar, blodstänk, bloddroppar och blodhögar var lite här och där. Det var mycket blod kan man säga. När man kastrerat ser det lite ut i jämnförelse med det vi såg i dag.

Efter lite undersökningar upptäckte vi att Nama var full med blod på kroppen. Det konstiga var att det var inte hennes blod. Fler hästar till undersökning och då upptäckets att Bending (ledarstoet) var blodig i ansiktet och på benen. Det verkar vara hon som blött som en stucken gris där ute i hagen.

Det var bara att plocka in henne i stallet och tvätta av henne det värsta blodet så får vi nu se hur allt ser ut när det torkat. Det ser iallafall inte så illa ut. Hon står på benen och verkar inte halt och det blöder hiskeligt mycket när hästar får sår i munnen.
Kallt ute men något kortare ridpass går bra ändå

Jessica har blivit äldre och gråare

En snygging ? till häst


12 januari 2014

The daughters from Soutojärvi area and one offspring of the people of Kolari/Kuusihuornanen

Betydligt varmare väder idag och trots att det blåste lite snålkalla vindar så passade jag på med vår filmkamera att fånga några av ryttarna från idag. Vi ser bla Soutojärvibygdens stoltheter skymta förbi + någon annan byfräsare med anor från finska gränsen




11 januari 2014

Isakurs i ISAnde väder




Skoning och ridkurs under helgen. Här kommer en liten filmsnutt av NÅGRA av hästarna som var med.
En liten filmsnutt med Ragnarök finns också här. 

10 januari 2014

Nu börjar det bli kallare

Isa ska sko våra hästar under denna helg och idag har vi ridkurs. Det var tänkt att vi skulle vara i ridhuset och träna galopp. Men där håller någon på att byta belysning i ridhusets tak och de är inte färdiga förrän möjligen nästa vecka. Alltså kan vi inte vara där och i lilla ridhusmanegen har de ridlektioner.

Vi får lösa problemet och rida på vår ovalbana här hemma istället. Det går ju att träna galopp där med förstås.

Vår hingst som köptes förra våren på Island är nere hos Isa för att tränas och tävlas. Han har fått sina tänder genomgångna och får massage med jämna mellanrum. Han har haft en tand som irriterat honom i gommen och stuckit ett  litet sår uppåt.

Àfangi blir starkare och starkare och ser bättre och bättre ut tycker vi. Det ska bli spännande att få följa ekipaget under vårens träningar och tävlingar.

Här kommer en liten filmsnutt som är inspelad i veckan med honom



Här hemma i har snön vräkt ner och vi har fått ploga och skotta. Men något hände med traktorn och någon ventil hakade upp sig och den gick plötsligt inte att backa med. Nu hoppas vi att detta är fixat så vi kan fortsätta med vår snöröjning och skottning.


9 januari 2014

Att tävla med Islandshäst












OVALBANAN
Ovalbanegrenarna avgörs på en banan som är 250 m lång och 4 m bred ridbana. Banan är -som namnet avslöjar- oval med rundade hörn , 12 m raksträcka på kortsidorna och 72 m raksträcka på långsidorna. Det som premieras i ovalbanegrenarna är lätt och harmonisk ridning med taktrena, lösgjorda och schvungfulla gångarter.



PASSRAKA
Passgrenarna rids på en rak, jämn och fast 250 m lång bana Man tävlar även på kortare distans, 150 m.



4- & 5-GÅNG
I 4-gångs uttagningen rider man på ovalbanan. I programmet ingår tölt, trav, skritt och galopp. I 5-gångsuttagningen har man även två försök på sig att visa flygande pass på långsidorna.




TÖLTFörmågan att rida tölt i ren takt på en häst som är lösgjord och bär sig själv samt i varierande tempo, förhöjer avsevärt ridturen. Därför har denna ridkonst fått en egen tävlingsgren.







PASS
Utöver de tre grundgångarterna och tölten, har många islandshästar en överväxel- flygande pass. Passen kräver starka, vältränade hästar med stark framåtdrift. Passen visas i 5-gång, passlöp och stilpass. Passgrenarna rids på en rak, jämn och fast 250 m lång bana Man tävlar även på kortare distans, 150 m. Gemensamt är dock alltid att de första 50 m rids i valfri gångart, vanligen galopp. 
 Hästen måste ligga i pass hela den angivna sträckan och den snabbaste tiden räknas. I andra dagens heat grupperas hästarna efter första dagens tider så att de snabbaste rider tillsammans osv.





BEDÖMNING
Oavsett vilken gångart det är som ska bedömas, så är det samma grundkriterier som domarna tittar på - takt, tempo, aktion & form samt i vissa grenar även ryttarens sits och inverkningar. Bedömningen görs av 1-5 domare som sitter utspridda innanför ovalbanan efter varje ekipage visar de var för sig poäng från 0-10 (även med halvpoäng). Det viktigaste bedömnings kriteriet är takt följt av tempo.
Domarpoängen 4-5 representerar en medelprestation. För att överhuvudtaget få poäng måste gångarten visas minst 50 meter. Undantaget är galopp där det dessutom måste vara "rätt" galopp d v s höger galopp i höger varv eller vänster galopp i vänster 
varv.

OBS Man ska komma ihåg att TAKT och TEMPO är allra viktigast, form kommer ganska långt ner på skalan och man ska INTE såga ner hästen i form utan den ska gå i en naturlig form som kommer ifrån komprimerade och sviktande bakbens aktion. Detta får man genom att använda sina egna ben och få hästen att höja upp buken. Inte att hästen böjer på nacken och biter sig i bogen. Det är ingen form.













FINALER
De fem bästa ryttarna i varje ovalbanegren går till A-final, medan ekipage 6-10 rider B-final. Vinnaren av B-finalen kan gå upp i A-final om ryttaren tycker att hästen orkar det. Finalen är på många sätt en helt ny tävling. Uttagningspoängen följer inte med och alla rider samtidigt på banan.

På speakerns kommando visas de olika momenten. Ett moment i taget tills domarna är klara, dock högst tre varv. I vissa klasser rids finalen likadant som uttagningen, men i andra visas samtliga gångarter i bägge varven. I de klasser där finalen rids som uttagningen avgör en majoritet av ryttarna om man ska rida höger- eller vänstervarv (ekipaget med högst uttagningspoäng har utslagsröst vid lika antal).




"LÄTTA KLASSER" 
Syftet med de lätta klasserna är att ge oerfarna ryttare en chans att tävla där det ställs mindre krav på kunnighet, erfarenhet och utbildning, samt att ge mer erfarna ryttare möjlighet att utbilda mindre tränade hästar beträffande tävlings ridning.I de lätta klasserna (T5, T6, T7, T8, V3, V4, V5, V6 & F2) är det endast tillåtet att rida på tränsbett. Det är inte tillåtet med någon typ av stång. Inte heller bett med hävstångseffekt.


FIPO-klasser heter de (svåra) klasserna och där börjar alla att rida i C-klass. Från dessa klasser kan man kvala upp sig med poäng som ger en rätt att starta i B-klass el  A-klass. För att få tävla på SM måste man ha fått A-klass poäng och dessutom SM-kvalpoäng på sin nästkommande tävling.


Har man ridit under sina A resp B-klass poäng 3 ggr i följd så hamnar man automatiskt ner i C-klas igen.



TÄVLINGSREGLEMENTETSvenska tävlingar följer det internationella tävlingsreglementet FIPO, liksom övriga islandshästföreningar runt om i världen. Dessutom kompletterar SIF dessa regler med regler anpassade till svenska förhållanden, det svenska tävlingsreglementet. I det svenska reglementet finns även tillägg som kan utgöra undantag från FIPOs regler.  Man ska vara påläst om reglerna som finns. Det finns nästan regler om allt. Hur skorna ska vara inte för tjocka, inte för breda inte för långa, vilka bett som man får använda, hur långa ridspöna får vara mm mm

7 januari 2014

Busiga vinter grabbar springer å leker (igen)

Bröderna bröderna, bröderna bröderna Cartwright, bröderna bröderna bröderna bröderna Cartwrigt 
över stock och sten rider pappa Ben, tjocke Hoss, lille Joe följer me ?? eller hur det nu var. Texten som man sjöng när Bröderna Cartwright gick på TV för länge länge sedan. Den tiden då det fanns bara 1 TV kanal och ALLA tittade på Bonaza. Sången innehöll nog något om snygge Adam också fast jag minns inte riktigt hur den gick.

Idag filmade jag lite igen  (med risk för att bli lite tjatig) och gissa vilken låt jag valde.


6 januari 2014

Nu blir dagarna sakta längre

Till sommaren ska vi ut på kurser och tävlingar och inte glömma bort att vi ska
 ha roligt under tiden.

Vädret är varmt och skönt. Vi har haft långa ridturer med vissa hästar och tränat lite annat grundläggande jobb med andra.

Här rider Isa med Àfangi. Den mystiska skuggan tillhör Vignir
fotograf är Jenny Göransson
Ett nytt träningsläger är inbokat för våren och mer info om detta kommer senare. Vi tränar nu inför våren och sommarens tävlingar. Flera av hästarna är starkare och bättre än förra året. Vi får se hur det går men man får inte glömma att det framförallt ska vara ROLIGT att rida. Ibland kan det hända att allt känns tungt och trögt såna perioder har nog alla. Men glädjen kommer tillbaka med ett toppen ridpass som förgyller dagen.

Man ska komma ihåg att prestation inte får komma före glädjen att rida. Det ska ju vara kul att rida och det är väl därför man började en gång i tiden och inte för att tävla och prestera sönder sin glädje.




Det är konstigt det finns inte boende för folk i kommunen, och vi har under dagarna här kring jul/nyår åkt runt i byarna och tittat oss omkring på det ena och det andra. Det finns otroligt många tomma hus i varenda by. Vill man att landsbygden ska leva, så som Gällivare Kommuns politiker säger sig vela, så måste man kanske försöka göra något åt saken.


Kanske vissa hus är öde bara på vintern och folk har dem som sommarstugor säkerligen, men flera av husen verkar vara i princip helt övergivna. Fast vad vet man det kan ju vara flera ägare och kanske någon inte vill sälja.





En vettig inventering av alla obebodda hus och vilka som står som ägare borde kunna göras med enkla medel och så kanske erbjuda dem att annonsera sina hus på något speciellt ställe internet eller någon special tidning för ändamålet.

Det finns nog många som skulle kunna tänka sig att bo låt oss säga inom 20 - 25 minuters bilfärd från Gällivare. Detta är nog ett acceptabelt pendlingsavstånd skulle jag vilja påstå.

Nu är alla storhelger över på ett bra tag och det är slut på den  värsta mörka tiden. Nu går vi mot ljusare tider.



En vacker höst

Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...