29 februari 2012

Maur fra Fornhagi2 kommer till Galgbacken



Malins hingst Maur kommer i mars till Galgbacken. Han är  född 2004 och är en
snygg femgångshingst med fina tävlingsmeriter.

Han är långbent, smäcker och 148 cm hög.


Fler bilder kommer att läggas in senare. Han kommer att finnas tillgänglig för de stoägare som funderar på att betäcka sitt sto i sommar.





e. Rökkvi fra Harlagstödum (bed 8,34  )            http://www.rokkvi.se/
Maurs pappa Rökkvi bilden är tagen från Rökkvis
hemsida se ovanstående länk

Landsmotsvinnare och elitpremierad för avkommor

Svensk mästare i fyrgång 2009

Bronsmedaljör på SM i T1 2009

Vinnare av B-flokk på Landsmót 2004

Silvermedaljör i B-flokk på Landsmót 2006

Silvermedaljör i T1 på Landsmót 2008



u. Flo fra Akureyri (7,65)




 Maur har tävlat på Landsmot 2011 A-flokk gaedingkeppni (femgång) poäng:8,27


Tävlad i pass 7,84 sek. på 100 m,.
Avelsvisad av Ragnar Stefansson 2011-05-28 Dalvik Island

Exteriör:7,96

Ridegenskaper: 8,03 (tölt 8, pass 9, vilja 8,5)

Totalt: 8,01
 
Mer info om denna fina hingst kommer under hingststation längre fram + här i bloggen när han väl är på plats.

27 februari 2012

Simsalabim så försvann en gångart

För lite drygt 2 år sedan utbildade jag mig till B-instruktör för islandshäst. Då och då anordnar sedan SIF examinationer för de som gått utbildningen. Sist det var ett examinationstillfälle våren 2010, var min pappa svårt sjuk och dog i samma veva. Jag åkte givetvis inte ner den gången.

Nu är det dags igen och jag har åkt ner till Islandshestkonsult för att göra de 3 delproven. Det första är ett ridprov (som är ändrat sedan jag tog min utbildning och verkar vara lite lättrare nu ) , sen är det en ridlektion som ska hållas, med allt vad det innebär (säkerhetskoll, placering av instruktör mm) till sist ska vi hålla en 10-15 min föreläsning om ett ämne som det lottas om.

Vi har transporterat ner en häst (idi) de 110 milen som det är hit ner. Tyvärr så har hästen helt plötsligt tappat både traven och höger galopp. En häst från gården som alltid travar, galopperar och töltar utan problem. Nu tar han inte ett travsteg och kastar sig ner i pass eller tom grisepass. Han känns helt enkelt inte okey. Tölten är bra och flott, men man ska inte bara visa hästen i tölt. Han hade redan problem med traven av någon konstig anledning redan i fredags. Då kände jag att något inte var som det brukade, men trodde att det var för att jag själv var spännd inför resan.

Jag ska longera honom i morgon på morgonen och se hur han rör sig på volt utan ryttare. Kanske han bara är stel efter den långa resan, annars måste jag stryka mig från delmoment ridningen. Det är ingen ide att rida med en häst som inte kommer att kunna trava. Man måste ha en egen häst och får inte låna eller hyra någon annans häst heller.

Järnsaxa med Johanna i sadeln

I Mariefred har vi en till häst som heter Järnsaxa. Det tar ca 2 timmar att hämta henne hit. Det känns ändå inte aktuellt eftersom jag inte tränat och ridit på henne alls, då hon är här som Isas Gustafssons ridhäst.

En sak har jag lärt mig. Åker man så här långt ner för att göra ett ridprov ska man ta 2 hästar med sig för att kunna byta om något händer med den ena.


Missar man något av de tre delproven så är det ingen fara, man får göra om dem vid nästa examinationstillfälle. Blir det så illa att jag måste stryka mig från ridningen så får jag höra mig för med
SIF (Svenska islandshäst förbundet ) om man kan få göra om examinationen så fort som möjligt. Varför inte på Vången när hippologerna gör sitt ridprov ?

25 februari 2012

Vuxenkalas på Galgbacken

Idag firades ett vuxenkalas på Galgbacken. Deltagarna fick prova på lite olika aktiviteter såsom skytte mm. Givetvis var det med en stafett ridning också för de två deltagande lagen.







lägg märke till de häftiga gröna skyddsbootsen !
Mitt på dagen dök Julia och Malin upp. De passade på att provrida med Saga och Brenna. Jag själv försökte träna med Idi litegrann. Idag ville han inte gärna ta traven.

Saga är den svarta hästen som Julia red på och den röda heter Brenna som Malin, har passat på att rida några gånger.

Det är sällan vi hinner fotografera när vi rider. Nu har det varit så mörkt på eftermiddagarna och kvällarna, så när det är ljust och soligt och någon kan hålla i kameran så passar vi på.


Malin funderar över morgondagen


Hemsidan uppdateras ofta i princip varje vecka ibland flera gånger under veckan. Oftast är det under fliken nyheter. Men även ibland på andra ställen under flikarna. Under nyheter finns en planering för våren, där det står lite av det som händer här på gården.

Ingen ny hyresgäst dök upp. De som äger hästen tog istället hem honom till sig då de har egna hästar och hagar hemma hos sig själva.

24 februari 2012

Amerika resenärer

http://www.eddabney.com/news-midnight-sun-swedish.html

Här är Ed Dabneys sida. Han säljer resor hit till oss i juni. Det är amerikaner från Georgia som kommer upp.

Jessica ! du får träna din engelska ! det passar väl bra.

Malin Å och Ronja ni finns på bild nu på amerikansk sida ! kul va ?

Hästbilderna är från våra turer och bilden med Tyr och Tjalve har Jessica Lundberg fotat

Nya hästar till gården








Idag kommer det en oväntad hyresgäst. Det innebär att vi får 3 nya hyresgäster inom de närmsta veckorna.


Vi kommer inte att kunna ta emot fler inhysta hästar förrän tidigast till hösten som det ser ut just nu (förutom en saluhäst som ev dyker upp i maj). Är det någon häst som redan står på gården som säljs får den ju givetvis ha kvar sin plats i sin flock.

Nu börjar dagens arbete med utfordring av hästar samt dagridskolegrupp och sedan träning och ridning av vissa hästar. Idag kommer Malin Larsson och håller mig sällskap och hjälper mig att rida lite hästar.

23 februari 2012

En prinssessa är född !

Idag har vi fått en ny prinsessa till världen.  Jag tycker det är kul och vet ni vad ? vi ska vara rädda om dem fär de är nämligen fridlysta.
















21 februari 2012

Är gräset grönare på andra sidan

Inom kort får vi  troligtvis 2 nya hyresgäster här på Galgbacken. Hästar köps och hästar säljs.

Det är upp till varje person att själv välja sin häst. Vissa passar med en viss sorts häst och andra inte alls med samma sorts häst. Varje person ska förstås provrida och se hur hästen/hästarna är att rida med både ut och på ridbana. Hur de funkar i stallet och  hantering osv.

Det är lätt för utomstående att bry sig och tycka till om vilken/vilka hästar folk ska välja men det är ändå till sist den som ska ha hästen som ska välja. Det finns massor av folk (förståsigpåare) som tycker att de vet vad andra ska ha för häst. Vilken häst är bäst ? är det inte den som ska ha hästen som ändå ska välja ?

Visst är det bra att få åsikter om olika hästar, tipps och ideer. Men man ska vara mycket försiktig i sina uttalanden.

Ibland är inte gräset grönare på andra sidan......

20 februari 2012

Galgbackens vårtölt

Kommer att vara söndagen den 25 mars inte lördagen den 24  mars !!!

Grenar är följande:

100 meter passlöp = snabbaste tiden vinner (väglöp)
100 metet travlöp = snabbaste tiden vinner (väglöp)
ovanstående 3 löp bästa tiden räknas....
Prispengar !!! 500:- till snabbaste tiden

Ovalbanegrenar

Lätt tölt = tölt i valfritt tempo 1 varv byt varv på  kortsidan, rid 1 varv till i valfritt tempo tölt
T3= kort tempo tölt, vänd varv visa steglängdsökning långsidorna, sist ett varv ökad tölt
Lätt 4-gång = valfritt tempo tölt, trav, 1/2 varv skritt, 1 varv galopp
V2= som ovan fast med ökad tölt efter galoppen
2-gång= du väljer sjäv vilka 2 gångarter du vill visa

Kostnad 200:-/startavgift inga grenavgifter

Ange hästens namn, ryttarens namn och ålder, grenar som du ska vara med i och VARV !!

START TID KLOCKAN 10.00 med ovalbanegrenarna !!

ANMÄLNINGARNA SKA VARA INNE SENAST 20 MARS

Vill du låna häst av Galgbacken skynda boka ! hör om önskvärd häst är möjlig. De som går på ridskolan har förtur till hästarna.

Anmälan ska skickas via MAIL galgbacken@gmail.com

Här kommer några sanningar ! enl mig i allafall

Coca-cola är godast i glasflaska !
Film är bättre på bio !
Kaffe smakar bäst med grädde/mjölk !
Semla ska ätas med varm mjölk i fat !
Pepparkakor är godare än kex !

18 februari 2012

Kan man lita på SJ ?

Första kursdagen är över. Flera timmar försenade kom instuktörerna fram. De hade åkt tåg och fått vänta på något ställe, för att ett annat tåg spårat ur för flera dagar sedan.  Nåja de kom fram hit helskinnade iallfall och vi fick vår kurs.

Kursen körs i islandshästföreningen Bifrosts regi
och vi håller till på Ridklubben Dundret

tågurspårning



Jag red med Idi och får passa på att träna min sneda sida. Jag har problem med min vänstra höft och hela min korsrygg samt ena axeln är nästan ur led. Ja nu låter jag gnällig, men det är väl sånt här som kommer med åren. Tänk att jobba till man är 75 och redan nu är man alldeles sned.

Ute blev det ett förskräckligt oväder mitt på dagen. Snön yrde och det blåste kraftigt. Nu har vi bara någon minusgrad och det blåser ännu. Trist att köra hästtransport i det här vädret.

Jag hade planer på att byta häst under morgondagen och ta Týr eller Odda. Men nu har jag bestämt att jag rider med Ídi även imorgon. Enklare att ha samma häst och det brukar få vara jag som rider dressyrjobbet med honom och Mårten uteritterna.

17 februari 2012

Dubbelkurs för Camilla Hed och Berit Edvardsson

Siox indianen Black Elk, 1863 - 1950


Sa dessa kloka ord:
You have noticed that everything an Indian does is in an circle, and that is because the Power of the World always works in an circle, and everything tries to be round. The sky is round, and I have a heard that the earth is round like a ball, and so are all the stars. The wind, in it’s greatest power, whirls. Birds make their nests in circles, for theirs religion is the same as ours.....Even the seasons form a great circle in their changing and always come back again to where they were. The life of a man is a circle from childhood to childhood, and so it is in everything where power moves.



Nu kännd det rätt skönt. Morgnarna är ljusa och det  är lättare att vakna. Under den här helgen kommer Camilla Hed och Berit Edvardsson upp till Gällivare och håller kurs. Härifrån gården är det flera som ska vara med. Jessica/Prins, Emilia/Gormur, Sofie/Bassi och jag ska vara med med Idi på lördag och ev byta häst till Tyr på söndagen.

Att fortsätta utvecklas som ryttare och bli bättre och bättre krävs timmar i sadeln givetvis, men även att man försöker ha någon som hjälper till att korrigera ens brister. Det är ofta uppe på hästryggen som problemen i själva ridningen uppstår. Sällan hästens fel menar jag, fast man kanske ofta vill tro just det.

På Dille gård kommer Odinn från Galgbacken att tävla med sin ägare Jessica Lundberg på söndagen. De har en tävling som heter Dille gårds istölt.(har jag för mig) Vi önskar dem LYCKA TILL och passar också på att GRATULERA JESSICA ! hon fyller nämligen 18 år just idag.

Här hemma på gården börjar just dagen och alla hästarna ska utfodras. Sen ska några ridas.. 
Hoppas alla får en trevlig helg  GOD MORGON !!

15 februari 2012

Sadlar ??

Sadlar verkar vara ett stort problem för många hästägare. De finns en uppsjö av olika sadlar först har vi allround, dressyr, hopp , island, bomlöst mfl.

Men vi som rider med islandshäst rider ju oftast i en dressyr, island eller bomlös sadel.  Det är olika från individ till individ vilken modell man föredrar.

Jag själv rider alla hästar i en och samma sadel. Det går bra för det mesta men lilla lilla Odda är så liten och tunn att alla sadlar glider fram så gör också den sadeln som jag alltid rider i. Men jag har löst problemet med en pad som jag lägger under sadel som är liksom upppallad i framändan. Det blir lite fuskmuskler som förhindrar sadeln att glida fram.

Jag provad igår en sadel som säljs av Marie på Leipofritid se http://www.leipofritid.se/. Den heter  eques sella
http://www.softsaddles.info/eques.sella.htm . Den satt som ett smäck när man tittar på längden iallfall. Den var inte heller tung. Dessutom var den mycket skön att sitta i. Nu for även denna sadel fram på bogen på Odda men då hade jag koppjärn medium. Den här sadel har utbytbara koppjärn, så jag ska passa på att prova sadeln med det smalast koppjärnet så får vi se.

Många hästar har en stor och tjock mage nu på vintern och då åker sadeln automatiskt fram. Är sadeln för vid så blir den smal upptill för att ramlar ner för långt vid manken. Är den för smal är trycker den längre ner vid bogen istället. Lät det konstigt ? jag är kanske inte vidare bra på att förklara. Jag har tidigare trott att sadeln är för smal om den tränger framtill upptill, men då är den för vid och ramlar alltså ner för långt.

12 februari 2012

Trivseltempo

En söndag med vackert väder och mycket folk. Under dagen red ett gäng ut i skogen och några red på ridabanan. En del tog något varv på ovalbanan.




Mårten ville att jag skulle följa med ut när han tog Sture efter vägen. Jag  red med Saga, men när Mårten vill att man ska rida med  honom i ett trivsamt tempo. Då är det inte kul om man har en häst som inte är snabb nog. Det blir bara en kamp om att få sin långsammare häst att gå i ett rent tempo utan att hysteriskt gå i galopp eller ännu värre i grisepass.

Odda hänger med rätt bra i det trivsamma tempot

Mårten gillar att rida  Sture i ett vad han kallar trivsamt tempo
(vi andra kallar det hysteriskt)


Stures trivsamma tempo är det svårt för andra hästar att hänga med i. Senare tog vi med oss Idi och Odda och for iväg efter byavägen i trivsamt tempo. Men de är mer jämnställda och då är det förstås lättare. Prins och Bassi hade varit ute med sin ägare på en skogstur. De hann hem före Kerstin/Viktor och Yvonne/Gormur. Prins och Bassi hann därför vända och följa med oss i vårt trivsamma tempo ritt.

Solen sken och idag kändes det som en vacker dag i mars. Nu börjar den härliga ljusa våren.

Withney Houston är död

Alla vi som levde på 80-talet vet vem hon var. Hon hittades död på ett hotellrum i Kalifornien. Liksom många andra artister före henne. Men lever man ett sånt liv som hon gjorde så överlever man inte länge.

http://www.youtube.com/watch?v=eH3giaIzONA



Här ovan är en länk till en av hennes hits. (som jag tycker var den bästa)

Nu har vi vatten och det känns skönt äntligen kan vi duscha hemma och fylla vatten till hästarna.

11 februari 2012

Tummen upp till Skjóna

Min gamla häst Skjóna fra Hjardarhvoli som är född 1989 är bara helt otrolig.

Jag har inte ridit med henne på länge och mest  under hela december/Januari har hon fått gå och skrota och bara ridits kortare ridpass.

Men idag tog jag henne själv med som ledarhäst när vi red ut på tur. Hon är ju bara bäst ! Vilken tölt kanon !







Vi började lite försiktigt och hon kändes lite konstig i bakpartiet liksom hoppade fram. Men efter en stund släppte det och hon gick i klockren tölt från arbetstempo till ökad tölt. Vilken häst ! Hon påminner lite om Odda men de är ändå så olika. Odda vill gärna trava medan Skjona lägger sig i pass om det går för fort.

Ibland glömmer man bort de skojjiga med att rida. Det kan bli förmycket att bara träna och träna. Det roliga är ju för min del iallafall att få rida ut och fräsa lite, och att få rida ut i skog och mark.

Visst är det kul att tävla och träna också. Det är ju nödvändigt med träning för att våra hästar ska må bra och få de bästa möjliga förutsättningar via träning samt att vi ryttare försöker bli bättre och bättre.

Bättre blir man förstås genom att rida mycket. Timmarna i sadeln är det som gör mången ryttare, men också att man ber någon annan titta på hur/vad/vilka fel man kan tänkas göra som ryttare. Allt som händer uppe ovanför sadeln återspeglar sig i hur hästen mår/går och rids.

Varför skaffar man sig en häst ? ja naturligtvis är det beroende på olika personligheter. En del gillar att avla , andra vill tävla, några vill ha dem som avkoppling. Oavsett vilken ryttare man än är så måste glädjen finnas kvar i ridningen.

Jag får ofta frågan om när/hur gammal man ska vara när man skaffar häst. Det beror ju givetvis på hur hästvana ens omgivning är (föräldrar om det gäller ett barn) Ett hästköp involverar hela familjen. Alla blir delaktiga på ena eller andra sättet oavsett om man vill det eller inte.


Skjona i pass med Jessica L på tävlingsridläger

Skjona duktig hoppare med Jessica E

Skjona glad en sommardag
Jag skulle nog säga att utan hästvana föräldrar, så bör personen i fråga har ridit under flera år och vara van med att hantera olika hästar. Visst alla lär sig efterhand och om man skaffar en lugn och trygg häst från början så går det ju fortare. Sedan beror på ras och temprament också. Islandshästar är inga barnhästar och kan blir riktigt envisa och riktig, riktigt snabba om de sätter den sidan till.

10 februari 2012

41 grader varmare än förra veckan

Konstig värld vi lever i. Idag har vi bara - 1 grad. Vilken skillnad mot för tidigare i veckan. Vattenproblemet kvarstår men nu har vi hydropress. Den ska ner i brunnen imorgon så nu borde allt fungera bra igen.

Idag har fredags grupperna ridit. En flickgrupp på 5 st 10 åringar och så pojkgruppen. Idag var de 4 st ibland är de 6 st så det varierar lite.

En ny design på bloggen har vi också från och med idag. Nu kan man även från mobilerna läsa bloggen på ett lättare sätt.






Imorgon lördag blir det en liten ridtur i skogen med 2 flickor som är 11 år. Dessutom ska vi träna med vissa hästar här hemma på ovalen och ridbanan. De som ska tränas är Saga, Brenna, Heimdal, Tyr. Hinner jag så ska även Odda, Idi ridas dressyr. Men men man är ganska trött efter en 2 timmars tur i skogen.

På turen ute imorgon tar jag nog Vera. Annika följer med med Lysingur. Mårten måste nog stanna hemma och fixa igång vattnet med vår nya hydropress.


Flickorna får ta Nama; Skjona eller Draumsyn på tur.

9 februari 2012

Ridskolorna startar

Måndag och tisdag fick vi ställa in ridgrupperna pga kyla. Igår onsdag körde vi båda grupperna.  Idag torsdag återtår det att se hur många grader det är på kvällen. Enligt klart ska det bara vara - 13 grader ikväll. Men vi hade i morse -26 och nu har vi  -17, så det beror på hur det går när solen går ner. Kallare eller varmare det är frågan.

Den ena ridgruppen fick rida lite allmänt för att jag ska hålla koll på vad de behöver träna på under terminen. Alla gångarter, sidvärtsförflyttningar + lite annat.

Den senare gruppen fick rida mycket ökad tölt. Trav galopp och ner till ökad tölt. Det gick bra för bägge grupperna och det var kul att se hur den ökade tölten såg ut på de ekipagen som var med i sena gruppen. (De var bara 2 igår eftersom några var sjuka)

I går på dagen provfilmade jag lite med min mobil. Det var Heimdal som reds för andra gången i sitt liv på ridbanan. Men tyvärr tar det för länge att ladda upp filmen både här och på youtube.

Jag kommer att investera i en ny billig filmkamera som är lätt att hantera och lätt att föra över filmer till både dator och youtube.


Prins fick en snabb ökad tölt.


Bassi fick träna ökad tölt med Ebba i sadeln.




Heimdal har hamnat i skymundan och ska nu börja ridas
mer regelbundet.
Har någon något förslag ? på filmkamera

7 februari 2012

Vatten vatten bara vanligt vatten

Jag börjar fundera om jag glömt att betala Telia för mitt mobila bredband . Det går supersegt och ska jag lägga in bilder tar det ENORMT länge eller om jag ska in på någon sida överhuvudtaget.

De här kalla dagarna, när man inte kan aktivera sig så mycket utomhus så går jag här inne och funderar på lite av varje.




Vi har just nu ett stort problem med vatten. Vår vattenpump i brunnen havererade när vi hade strömavbrott. Nu får vi åka in till Gällivare för att fylla dunkar 2 ggr/dag till alla hästarna på gården. Inte nog med det vi kan inte diska, duscha, spola i  toaletten osv. Vi får ha några dunkar här inne så vi kan spola, koka kaffe, laga mat mm. Man kan klart säga att vi har BRIST på vatten just nu.

Min syster däremot som bor i Märsta, var på middag och sov borta en lördag för 2 veckor sedan. De är min syste,r hennes sambo och en liten dotter. De bor i ett konstigt hus som är liksom i flera etage. När de for på lördagseftermidagen var allt normalt och när de kommer hem på söndagsförmidagen var allt kaos.




Deras varmvattenberedare hade gått sönder och ut hade tusentals liter vatten strömmat under kanske hela lördagen och hela söndagsnatten. De var som en sjö i hela huset. De kommer att ta minst 6 månder att reparera skadorna. Hela parkettgolvet i deras vardagsrum + del av väggarna, hela köksdelen, hallen, toaletten, gästrummet osv. De enda rum som klarade sig var de som låg 1 trappa upp. Två sovrum och ett badrum. Där kan man säga att de hade ÖVERFLÖD av vatten just då.

En annan bekant till mig fick en idé om att gräva in vatten i alla hästhagar. Tanken var god men det var lättare tänkt än gjort. Vattnet grävdes med grävmaskiner vilket tog ett litet tag förstås. Det skulle ledas till många hagar och ganska långa sträckor. När de grävt och alla trodde allt var klart visade det sig att det läckte vatten någonstans. Det var inte tätt !! Nu var goda råd dyra och man fick gräva upp allt igen och försöka täta det som läckte. Jag har för mig att rörmockarna hade vänt fel på någon del någonstans ???

Marken blev naturligtvis våt och mjuk, lerig. Men till slut fick de iallafall vattnet att fungera som det skulle.
Det kan man säga att de hade OTUR med vattnet just då.


Hela hösten ända från augusti har regnet vräkt ner varje dag fram till november om jag inte minns alldeles fel.
Regnet föll varenda dag till slut blev alla gårdar, hagar, marker helt vattensjuka och leriga. Hästarna fick vada i djup lera och myrarna i skogarna var fulla med vatten. Bäckarna svämmade över och i älvarna såg det ut som om det var vårflod. Det kan man säga att  det var STIGANDE med vattnet just då.

För att inte tala om vatten i andra länder. I USA skiter de i toalettstolar som tar enorma mängder vatten. Toastolarna är enorma. Där vattnet samlas är det som 4 dubbla vattenmängen mot våra stolar. Ändå ska man där försöka spara på vattnet och tex inte tvätta bilar så ofta, vattna gräsmattan och annat. Folk där uppmanas spara vatten. Ett enkelt sätt för dem att spara vatten hade nog varit att byta ut alla toalettstolar.
Eller kanske de behöver mer vatten till att spola ner allt de stoppar i sig ???

I Nordafrika och många andra länder runt Medelhavet, Röda havet mfl är det brist på vatten och där får man  kan man få betala för sitt dricksvatten. Vi här uppe i Skandinavien tar för vana att bara enkelt sätta på kranen så har vi frisk klart och rent vatten.



VILKEN LYX VI ÄR FÖRUNNADE EGENTLIGEN och det tar vi förgivet. Utan frisk vatten skulle världen inte klara sig länge.











Var rädd om det för det bildas inget nytt. Det är samma vatten som cirkulerar runt. Springer upp ur en källa, rinner ut i en bäck, som söker sig ner till en älv. Älven ringlar sig ner mot havet. Där vattnet dunstar upp och blir regn som faller ner i berggrunden igen osv. Allt rör sig i cirklar.

6 februari 2012

Drömmar om sommaren

Vi har nu på morgonen -28 grader óch det känns som - 15. Det är väl förstås när det varit omkring - 40 i några dagar. Nu är det rena värmeböljan.



Inte för inte längtar man till sommaren så nu tänker jag lägga in några sommarbilder.



. Terna och Bergelmir
















Drifandi och Oddi bråkar om vem som ska vara herre på täppan














Vårt hus mitt i julinatten, efter en tryckande het dag.



Av någon konstig anledning tar det minst 15 min att ladda ner bildrena här på bloggen. Så idag blir det inga fler

5 februari 2012

Än är det långt till vår









Här kommer några bilder som vi tagit när temperaturen var närmare -40 grader.











På en bild ser man hur en räv raskar över hagen och hästarna hade full koll på att något nytt var på gång.



















Såna här dagar känns det långt till våren. Men nu är iallfall dagarna ljusare och vi har ganska ljust ända till 16,00 tiden.







Vi har passat på att verka en av unghingstarna. Han är cool och snäll. Verkar inte bry sig att man tar iväg honom från flocken. Han är inte mycket hanterad men verkar vara otroligt lättlärd. Den här hästen kommer att bli min nya STJÄRNA !!!























Hoppas att årets kallaste dagar är över nu...


Strömlösa var vi i ca 4-5 timmar igår. Termomtern pendlade mellan -38 till -41 grader under den tiden. Men som tur var kom den tillbaka vid 9 tiden på morgonen.

Problemet nu är att vår vattenpump sugit in luft och måste tas upp ur brunnen för att fungera som den ska igen. Så vi får åka in till stan och fylla vattendunkar och ge till hästarna. Tur att de har termobarer. De hemmagjorda fungerar också relativt bra i den här kylan. De får en liten ishinna ovanpå vattenyta som man får slå sönder med jämna mellanrum.

De ordinarie är det inga problem med så länge strömmen finns förstås.






Alla undrar förstås hur det går med hästarna i den här kylan. De är precis som vanligt helt obrydda. De leker, ligger och sover på snön ( inte i ligghallarna), de äter ibland. De funderar men de verkar helt obrydda i att vi andra tycker att det är så svin kallt. Ändå har de flesta hästar INGA TÄCKEN på sig.

De har en tjock vinterpäls som är konstruerad som pälsar ska de har underhår som torkar fort och överhåren reser på sig liksom ragg och det förhindrar den kalla luften att komma in på själva hästkroppen. Den ultimata klädsel som alla strävar efter superduperbra Goretex material. Hästarna behåller värmen så bra att frosten ligger kvar på ytterhåren utan att ens smälta.

Sätter man täcke på hästen så trycks pälsen ner och kan inte resa upp sig som ragg och skydda hästen som det är tänkt mot kyla. Jag tror vi människor vill förmänskliga hästarna och hjälpa dem till det vi tror är det bästa. Det är min filosofi, men jag vet att andra tycker annorlunda och var och en för göra som de vill.

Men när jag dessa kalla dagar har studerat vad hästarna gör så ser jag att de som har täcken står mer stilla och liksom hänger. De som inte har täcken beter sig som vanligt, alltså som en vanlig dag med -10 grader. Ingen skillnad !

De som är tunna i hull har ofta en tjockare päls som ska hjälpa dem. Men det kan nog som hästägare kännas bättre att få sätta på dem ett täcke om de är tunna. Det går ju givetvis mer engeri åt att hålla värmen. Men jag misstänker ändå att de går mer enegi åt att värma hästen om inte pälsen har möjlighet att resa sig upp. Alternativ är att man täckar hästarna men sätter några knölar av hö mellan täcke och hästkropp så att det blir luftspalt mellan.

Under eftermiddagen igår sjönk temperaturen ända ner mot -43 och då bor vi ändå uppe på en hög backe.

Bilden där hästarna galopperar och de gamla husen är tagna av Andreas Hinzer, förra året i januari. Det var också en superkall dag. Ni ´som vill se fler bilder av Andreas kan googla på honom och sen hittar ni fotocomminity där han lägger ut sina bilder. Mycket vackra naturbilder häruppifrån och även en del hästbilder.






Troligtvis kommer inte ridskolan igång på några dagar om den här kylan håller i sig.
Men jag kommer att sms alla som ska gå så ni vet hur det blir.

En vacker höst

Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...