Summa sidvisningar

2 april 2019

Virus för både människor och fä i norr

Förkylning med feber ögon/öron inflammation, hosta och halsont har slagit till  här på gården. I 4 dagar har jag  i princip varit sängliggande.

Men det är ju rätt typiskt under den här tiden på året.

Tv serier och ljudböcker har spelats i massor denna vecka.

Vi förbereder vår flytt. Bilarna börjar lastas med bord, stolar, lådor fyllda med böcker, gamla gjutjärnselement mm.

Vi har räknat med att få köra en hel del gånger genom Sverige innan vi är på plats.Under vår/höst brukar det damma en hel del från vår granne Aitikgruvan. De lägger sig som ett fint filter ovanpå utemöbler, snö och träd. Jag provar att ladda ner en film från min mobil här så får ni se hur det kan se ut.
I väntas tider, och Jarnsaxa har svällt ut ordentligt. Hon är beräknad till att föla i mitten av maj. Det rödblacka stoet efter Fannar, med extrema stora rörelser, men svår att rida på är betäckt med vår hingst Àfangi denna gång.

Affe som vi kallar Áfangi ger stora högväxta stabila avkommor med mycket bra tölt. Hans 1:a avkomma i Sverige har Jamila tränat och  ridit in. Hon tyckte mycket om honom och bad Eyvindur Mandal prova honom, för ev fortsatt träning. Avkomman heter Aegir och han kommer att vara kvar hos Eyvi, tom mitten av maj. Därefter tar vi nytt beslut om vad som händer med honom. Nästa avkommor efter Afangi som ska ridas in och tränas är Natt och Dag. En är svart och en är isabell Gissa vilka ??De ska vi börja med i höst. Det känns stressigt nu med allt denna vår. Lusifér ska plockas hem nu under april och börja ridas in och fortsatt inridning med Hexa. Vi har inte hunnit sko Hexa ännu och därför har hennes träning legat lite på is kan man säga.
Här är en häftig film som Jamila gjort med Saxen för något år sedan.


Snön smälter i rekordfart och har vi tur snöar det inte så mycket mer i år. Fast det är ju april och alla vet ju hur vädret skiftar snabbt här i norr under april. Ena minuten snöstorm, sen sol i några minuter och helt plötsligt kan det hagla kraftigt. Varje år likadant
När jag tyckt synd om mig själv pga förkylningen har det inte varit annat att göra en 
att sitta på en stol och titta på när andra rider och så har jag klippt ihop en liten filmsnutt.

Under helgen kommer Caroline Wintzell och har kurs här i Gällivare. Vi kommer att ha en kurs(minitävling) eller vad vi nu kan kalla det på söndag. Det var tänkt att föreningen Draugurs vårtölt skulle ske på söndag. Men eftersom olika farliga hästvirus härjar runt om i norr, valde vi att ställa in årets tävling, för utomstående ekipage.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar